Bir Yılda 320 Kez "Hayata" Uçtu - Son Dakika
Yerel

Bir Yılda 320 Kez "Hayata" Uçtu

Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sağlık uygulaması kapsamında Erzurum ve çevre illere hizmet veren ambulans helikopter, bir yılda 320 vaka taşıdı.

09.01.2015 11:57  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ - Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sağlık uygulaması kapsamında Erzurum ve bölge illerine hizmet veren ambulans helikopter, bir yılda 320 kez "sağlık" için havalandı.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 8 Kasım 2008 yılında açılışını yaptığı sağlık uygulaması kapsamında, Türkiye'de 17 ilde konuşlandırılan ambulans helikopterle acil vakalar hastanelere taşınıyor.

Bu kapsamda Erzurum'da 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi koordinesinde hizmet veren ambulans helikopterle uzak ilçelerden ve çevre illerden durumu ağır olan vakalara yardım eli uzatılıyor.

Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ambulans helikopterle şu ana kadar 19 bin vakanın taşındığını belirterek, ambulans helikopterle sağlık hizmetinin 2008 yılında başladığını anımsattı.

Türkiye'de 17 ilde, 17 helikopterin konuşlandırıldığını ifade eden Vançelik, "Civar illerine de hizmet eden büyük illere konuşlandırılmış durumda. Erzurum da bunlardan birisi. 2008 yılından bu yana bin 400 vaka taşınmış durumda. Son bir yıl içerisinde de 320 vakayı, ya Kars, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Iğdır gibi civar illerden ya da uzak ilçelerden taşıdık" diye konuştu.

Vançelik, vaka taşıdıkları uzak ilçelerden birinci sırada 56 vakayla Tekman, ikinci sırada 41 vakayla Karaçoban'ın, 40 vakayla üçüncü sırada Hınıs'ın, dördüncü sırada ise 29 vakayla İspir'in yer aldığını vurguladı.

Ambulans helikopterle taşınan vakaların hastalık gruplarında birinci sırada kalp damar hastalıklarının geldiğine dikkati çekerek, "Bu 320 vakanın 98'i kalp damar hastalarımız oluşturuluyor. İkinci sırada ya trafik kazası ya da başka kazalar sonu yaralanmalar, travmalar yer almakta. Üçüncü sırada ise yenidoğan acilleri, en sık ambulans helikopterle taşıdığımız vakalar" ifadelerini kullandı.

"Ambulans helikopter bazen karayoluna da indiriliyor"

Vançelik, bazı vakaları ambulans helikoptere alamadıklarını ve bunları da kara ambulanslarıyla hastanelere taşıdıklarının altını çizerek, doğum vakasını helikoptere alamadıklarını söyledi.

Bazı durumlarda ise ambulans helikopterle doğum olacak köy ya da mahalleye giden donanımlı sağlık ekibinin yerinde doğumu gerçekleştirdiğini belirten Vançelik, durum ağırsa anne ve bebeğin helikopterle merkeze  getirildiğini anlattı.

Vançelik, ambulans helikopter için bazı ilçelerde iniş alanı dizayn ettiklerini, helikopterin düz ve sert zemin olması halinde iniş yapabildiğini ifade etti.

Kışın olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman ambulans helikopterin köylere, komlara da inebildiğini anlatan Vançelik, şöyle devam etti:

"Toplu yaralanma, ciddi trafik kazalarında karayoluna da indirebiliyoruz. Tortum- Uzundere karayolunda, trafiğe kapatarak yola indirmiştik. Kaptanlarımız 2008 yılından beri tecrübe kazandı. İnişi zor olan köylere bile inerek, vakaları alabiliyor. Ekibimiz, sağlık kültürüyle o ruhla fedakarlık göstererek, zor koşullarda bile iniş yapıyor."

Vançelik, Türkiye'de üç de jet ambulansın bulunduğunu ve bazı durumlarda onlarla da vaka taşındığını bildirdi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bir Yılda 320 Kez 'Hayata' Uçtu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement