Guardian: Esad, Erdoğan'ı Cezalandırmak İçin Kürtlere Göz Yumdu - Son Dakika
Güncel

Guardian: Esad, Erdoğan'ı Cezalandırmak İçin Kürtlere Göz Yumdu

İngiliz gazetesi Guardian, Beşar Esad'ın bilerek Suriyeli Kürtlerin özerklik kurmasına izin verdiğini ve böylece Erdoğan'ı cezalandırmak istediğini yazdı.

11.10.2014 18:09  Güncelleme: 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HABERLER.com İngiliz gazetesi The Guardian, Suriye'de yaşananlar ve Kürdistan meselesi üzerine yazdığı makalede "Kürtler, devleti olmayan en büyük etnik grup bir anda kendilerini sınırda IŞİD ile savaşırken buldu." yorumunu yaptı.

Beşar Esad'ın bilerek Suriyeli Kürtlerin özerklik kurmasına izin verdiğini yazan gazete "Bu sayede, Esad'ın Türkiye'yi ve sınırdaki isyanı destekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cezalandırmak istediğine vurgu yaptı.

Guardian "Esad'ın varlığını sürdürmesi Türkiye'nin hesaplarına uymadı." derken İŞİD tehdidi netleştikçe Türkiye'nin, ABD'den gelen bir krizle yüzleştiğini söyledi.

İşte Guardian'ın o analizi:

DÜNYANIN ÜLKESİ OLMAYAN EN BÜYÜK ETNİK GRUBU: KÜRTLER

Kürtler dünyanın en büyük, ülkesi olmayan etnik grubu. Kendilerini uluslararası bir savaşın ve bölgesel krizin merkezinde buldular. IŞİD militanları, Suriye'nin Kürt şehri olan Kobani'yi kuşattı. Yaklaşık 180 bin Kürt son haftalarda sınırdan Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı.

IŞİD TÜRKİYE'YE KOMŞU OLMAK ÜZERE

ABD yönetimindeki askeri koalisyon IŞİD'i vurmaya devam ediyor. Fakat hava saldırıları militanları henüz durduramadı. IŞİD, şehri ele geçirmek ve NATO üyesi Türkiye'ye komşu olarak bir derebeylik kurmak üzere.

KÜRTLER TÜRKİYE'DE İSYAN BAŞLATTI

Bugüne kadar, Türkiye, müdahale etmeyi reddetti. Bölgedeki kriz Ankara'da ülke içindeki gergin Kürt popülasyonu içinde siyasi çelişkilere sebep oldu. Ankara'daki hükümetin bir şeyler yapması için Türkiye'de Kürt protestocuların çoğunlukta olduğu isyanlar başladı.

Guardian'ın haberde kullandığı Kürdistan haritası

PYD SURİYE'DE KONTROL NOKTALARI OLUŞTURDU

2011'de Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı ortaya çıkan başkaldırının birçok sonucu oldu. Bunlardan biri, Suriye'nin kuzeyinde yaşayan Kürtlerin kendi şehirlerinde ve mahallerinde kontrolü ele geçirmesiydi. Muhalefet partisi PYD (Demokratik Birlik Partisi) yönetimi devraldı. 2012 yazında kontrol noktaları oluşturdular ve buralarda PYD bayrağını dalgalandırdılar.

ESAD ERDOĞAN'I CEZALANDIRMAK İÇİN KÜRTLERE İZİN VERDİ

Beşar Esad'ın bilerek Suriyeli Kürtlere özerklik kurmalarına izin verdiği düşünülüyor. Bu sayede, Türkiye'yi ve sınırdaki isyanı destekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cezalandırmak istiyor. ÖSO, (Özgür Suriye Ordusu) Esad'a karşı savaşırken bölgede bir süre kontrolü sağlamıştı.

IŞİD HIZLA BÜYÜDÜ, KÜRT BÖLGELERİNE SALDIRDI

ÖSO ile PYD savaşçıları bölgesel çekişmede karşı karşıya gelmişti. Sonrasında, IŞİD militanları, ÖSO'nun yerini aldı ve güçlü bir şekilde büyüdü. Haziran ayında IŞİD, etkin bir şekilde Suriye ile sınırı temizleyerek Irak'ta güçlü bir şekilde ilerledi. IŞİD, şimdi de PYD güçlerinin elinde olan ve Türkiye'ye komşu olan Kürt bölgelerine saldırdı.

TÜRKİYE, SURİYE'YE NASIL BAKIYOR

Türkiye'nin Suriye'ye karşı olan politikası önemli nokta. 2011'in sonbaharından beri, Erdoğan, Esad'ın 'vahşiliğini' ayıplayarak ve Esad'a Arap Baharı'ndan ders alıp istifa etmesi için seslenerek Suriye'deki ayaklanmaya destek oldu. Erdoğan, Suriye'ye uluslararası müdahale çağrısında bulundu. Aynı Ankara hükümeti Müslüman Kardeşler'e ve Orta Doğu'da aynı fikirde olan gruplara arka çıktı.

IŞİD TEHDİDİ NETLEŞTİKÇE TÜRKİYE ABD KRİZİYLE YÜZLEŞTİ

Fakat Esad'ın varlığını sürdürmesi Türkiye'nin hesaplarına uymadı. Erdoğan, savaşın sebep olduğu insani yardımın Türkiye üzerindeki etkisini hafife aldı. IŞİD tehdidi netleştikçe Türkiye, ABD'den gelen bir krizle yüzleşti. ABD, yabancı savaşçıların Türkiye sınırını kullanarak Suriye'ye geçmesini istemedi. Kobani savaşı sırasında, Türkiye'deki Kürtlerin Suriye içindeki Kürtlere yardım etmek istemesi ayrı bir tartışma başlattı.

TÜRKİYE KOALİSYONA İSTEKSİZ

Türkiye, Müslüman olan ilk NATO ülkesi. IŞİD, Irak'ta ilerleyince, Türkiye isyancılara karşı kurulan Barack Obama'nın yönetimindeki koalisyona isteksiz yaklaşıyor. Hem Suriye'de hem de Irak'taki hava saldırıları düzenlemeyi reddetti. Ankara'daki kıdemli bir isim 'IŞİD karşıtı strateji, Esad rejimini hedef almadan işe yaramaz' diyerek ısrar etti. Fakat ABD, İngiltere ve diğer ülkeler bunu yapmaya hazır değildi ve Şam üzerinden askeri baskı yaparak siyasi çözümlere zorlamayı önerdi.

ERDOĞAN "IŞİD İLE PKK ARASINDA FARK YOK" DİYOR

Türkiye, IŞİD'e saldırırsa Esad'ın güçleneceğinden korkuyor. Türkiye, Kobani'deki patlamaları, kendi çıkarları için eleştiriyor. Erdoğan, IŞİD ile PKK arasında bir fark olmadığını açıklarken, PKK'nın müttefik kuvvetlerinden olan YPG, (PYD'nin askeri kanadı) Kobani'de savunmaya geçti.

KOBANİ'NİN ÜÇ TARAFI SARILMIŞ DURUMDA

Kobani, 2012 Temmuz'undan beri Kürt kuvvetlerinin elinde. Ancak 26 gündür IŞİD tarafından 3 tarafı sarılmış durumda. Dördüncü tarafı ise Türkiye sınırına bakıyor ve orası da Türkiye askeri birlikleri tarafından kontrol ediliyor. Türkler, Suriyeli Kürtlerin IŞİD saldırısından kaçmalarına izin verdi ama Türk ve Suriyeli Kürtlerin savaşa katılmasına engel oldu.

BAĞIMSIZLIĞA GİDEN YOL

Yaz boyunca Irak Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, Kürt devletine yönelik adımlar hakkında bilgi verdi. Bu da, Kürt peşmergelerinin askeri ilerleyişine denk geldi. Kürt peşmergeler, petrol zengini şehir olan Kerkük'ü ve Irak askerlerinin terk ettiği bölgeleri ele geçirmişti. Fakat Irak askerlerinin terk ettiği diğer bölgeleri de IŞİD tekrardan işgal etti.

Barzani, yeni bölgeler için bir referandum öne sürdü; Kürtlere ve diğer gruplara da yurt olsun diye yeni bölgeleri Kürdistan'ın bir parçası olmasını önerdi. Bağımsızlığa giden bu yol Ağustos ayında Nuri El-Maliki'nin ülkeyi terk etmesiyle beraber yavaşladı. Kürdistan da 2003'ten beri bu acı çekişmeye bağlı kalarak, ülkedeki petrol gelirlerini paylaşamadı.

Guardian: Esad, Erdoğan\'ı Cezalandırmak İçin Kürtlere Göz Yumdu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Guardian: Esad, Erdoğan'ı Cezalandırmak İçin Kürtlere Göz Yumdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ali: DEMOKRATTTTTT Şeriat Allah ın kanunları demek tir sen ise diyorsun Yarabbi bana senin adaletin de kanunun değil gavurun demokrasisi gerekir ve kuluna şah damarından daha yakın olan Allah da bunu duyuyor ve görüyor bakalım hesap günü Demokrasin seni kurtaracak mı 0 0 Yanıtla
  • gknn: Kurtler mi biter Ln sirf avrupadaki kurtler sizin iki katnz hangi dunyada yasiyosun 0 0 Yanıtla

Advertisement