Times: Avrupa Kapılarını 75 Milyon Türk'e Açıyor - Son Dakika
Güncel

Times: Avrupa Kapılarını 75 Milyon Türk'e Açıyor

İngiliz Times gazetesi, Brüksel'de dün yapılan zirve sonrası "Türkiye'nin 75 milyon vatandaşı Avrupa'yı vizeye ihtiyaç duymadan gezmeye başlayacak" diye yazdı.

30.11.2015 08:28  Güncelleme: 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği'nin, Brüksel'de dün yapılan zirvede, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro yardım yapmayı ve birliğe katılımı için müzakereleri canlandırmayı kararlaştırması Avrupa basınında geniş yer aldı.

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi, AB'nin Türkiye'ye verdiği tavizlerle mülteci krizine çözüm bulmaya çalıştığını ve Brüksel'de toplanan liderlerin vizesiz seyahat imkanını masaya getirerek "75 milyon Türk'e" kapıları açtığını yazdı.

İşte Times'ta yer alan o yazı:

Avrupa Birliği liderlerinin göçmen krizini çözmek için dün oynadığı kumarla birlikte gelecek yıl Türkiye'nin 75 milyon vatandaşı Avrupa'yı vizeye ihtiyaç duymadan gezmeye başlayacak.

TÜRKİYE'YE BİR DİZİ TAVİZ

Brüksel'de düzenlenen zirvede Türkiye'ye bir dizi taviz verildi. Bunlardan birisi de başlangıçta 3 milyar euro olmak üzere açık uçlu finansal destekti. Türkiye'nin giderek otoriterleştiği yönünde endişeler artarken, AB üyelik sürecine hız verilmesi de verilen tavizler arasındaydı.

'EKONOMİK GÖÇMENLER' TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK

Varılan anlaşmaya göre Türkiye, topraklarından Avrupa'ya giden düzensiz göç akınını durduracak. Bunun karşılığında da Avrupa ülkeleri Türkiye'deki 400 bin göçmeni aralarında anlaşarak AB topraklarına kabul edecek.

Ayrıca Türkiye Afganistan, Bangladeş, Pakistan ve diğer Asya ülkelerinden AB'ye yasa dışı yollarla gelmiş olan 'ekonomik göçmenleri de' geri akbul edecek.

Bir AB yetkilisi, Türkiye'nin yılda en az 3 milyar euro talep ettiğini, Ankara'nın bu desteğin karşılığında Suriyeli mültecilere eğitim ve istihdam olanaklarını açacağını ifade ettiğini aktarıyor.

"MERKEL'İN TÜRKİYE'YE İNANCI SORGULANIYOR"

Times'a konuşan AB yetkilisi 'Türkler Suriyeli mültecilerin maliyeti için kalıcı yıllık bir mekanizmanın oluşturulmasını istiyor. Ancak maliyetin büyüklüğünün yanı sıra birçok kişi [ Almanya Başbakanı Angela] Merkel'in Türkiye'nin göç akınını durdurabileceğine olan inancını da sorguluyor' diyor.

Aralık ayından itibaren Merkel, AB içerisinde baülayıcı göçmen kotalarının kabul edilmesi için görüşmelere başlayacak.

Zirvenin ardından konuşan Merkel, 'Türkiye'yle imzalanan eylem planının ana parçalarından birisi yasa dışı göçün nasıl yasal göç haline getirileceği olacak' dedi.

'VİZE MUHAFİYETİ ÇOK TARTIŞILACAK'

Merkel zirve öncesinde Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, İsveç ve Yunanistan ile görüşerek Türkiye ile işbirliği yapıp 'yasal göçü' sağlayacak AB dışı bir olasılığı dile getirdi.

Bir diplomat 'Yüz binlerce göçmenin ülkelere pay edilmesi konusunda çok az isteklilik vardı' diyor.

Merkel gelecek ay yürüteceği temaslarda, göçmen kabul anlaşmasını imzalamak istemeyen ya da maliyeti karşılamaya destek vermeyi reddeden Doğu Avrupa ülkelerine, yardım etmemeleri halinde Schengen Bölgesi'nin çökeceğini ve bunun da ekonomik sonuçları olacağını ifade edecek.

Türkiye'ye vize muhafiyeti konusunda verilen taviz ise hem Almanya'da hem de Fransa'da 2017 genel seçimleri öncesinde çokça tartışılacak.

FINANCIAL TIMES

Financial Times gazetesi, "Yeni göçmen akımlarının önüne geçebilmek için Türkiye'deki demokrasiye dair endişeler bir kenara bırakıldı" diyor. "Her ne kadar birçok önkoşula bağlanmış olsa da, taraflar arasındaki anlaşma Avrupa'yı kapsamlı bir göç stratejisine bir adım yaklaştırmış oldu" yorumu yapılan haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in uzlaşmanın sağlanması için büyük bir çaba harcadığı da kaydediliyor.

Brüksel'deki zirvenin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmalarından sadece birkaç gün sonra gerçekleştiğine dikkat çekilen haber şöyle devam ediyor:

"Türkiye'nin siyasi istikrarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter eğilimlerine yönelik artan endişelerin bastırılması, Ankara'nın işbirliğine verilen önemi gösteriyor."

"Alman yetkililer, Erdoğan'ın hızla büyüyen insan ticaretini durdurabileceğine ve Balkanlara uzanan kara sınırlarını da kontrol altına alabileceğine inanıyor" denen haberde, her iki tarafın da verdiği sözleri yerine getirip getiremeyeceği konusuna şüpheyle yaklaşanlar olduğu da vurgulanıyor.

Haberde, üzerinde uzlaşılan nihai metinde birçok noktanın kasten muğlak bırakıldığı da ifade ediliyor:

"3 milyar euronun ne zaman ödeneceği ya da nasıl bir ödeme planı olacağı konusunda detay yok. Vize serbestisi ve üyelik sürecinin hızlandırılması konuları ise Kıbrıs sorununa bağlı olacak. Birçok diplomat Kıbrıs sorunu çözülse dahi AB lidewrlerinin 75 milyon nüfuslu Türkiye'ye Fransa ve Almanya'daki genel seçimler öncesinde vizesiz seyahat verilebileceği fikrine şüpheyle yaklaşıyor."

INDEPENDENT: TÜRKİYE'YE AÇIK ÇEK VEREMEYİZ

Independent gazetesi de AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın birçok noktasının muğlak olduğuna dikkat çekiyor.

"Her ne kadar müzakerelere hız verileceği ifade edilse de, metinde hangi müzakere fasıllarının açılacağı konusunda bir ifade yer almıyor" diyen gazete, sadece ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi vurgusunun yapıldığını söylüyor.

Gazetenin haberinde "Göçmen krizinde işbirliği karşılığında Ankara'ya ne kadar taviz verilebileceği konusunda AB liderlerinin farklı görüşleri var. Pek çok lider varılan anlaşmanın Türkiye'nin zayıf insan hakları karnesini eleştirmelerine engel olmayacağını ifade ediyor" deniyor.

Haberde İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını hatırlattığı da belirtiliyor.

Belçika Başbakanı Charles Michel'in ise "Türkiye'ye açık çek veremeyiz. Türkiye AB'ye üyelikten çok uzakta. Kat edilmesi gereken çok yol var" sözlerine haberde yer veriliyor.

"MERKEL'İN MİNİ ZİRVESİ AB'Yİ BÖLDÜ"

Guardian gazetesinde ise Türkiye'yle yapılan görüşmelere paralel olarak Almanya Başbakanı Merkel'in bazı AB üyesi ülkelerle mini bir zirve gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

'Merkel'in mini zirvesi AB'yi böldü' başlıklı haberde, Almanya Başbakanı'nın Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüşmelere geçmeden önce Finlandiya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, İsveç ve Yunanistan liderleriyle görüştüğü belirtiliyor.

"Türkiye'nin de dahil olduğu eşi görülmemiş bir AB zirvesinde kırılgan bir pakt oluşturulmaya çalışıldı. Ancak bazı AB ülkelerinin göç politikalarına direnmesi üzerine Merkel 7 ülkenin lideriyle ayrı bir mini zirve yaptı" denen haberde, mini zirvenin amacının AB içinde uzlaşma sağlanamaması halinde devreye sokulacak bir B planını görüşmek olduğu ifade ediliyor.
Gazetenin haberinde, "Mini zirve, Merkel'in tüm üye ülkelere bağlayıcı göçmen kotaları verilmesi fikrinden vaz geçmeye başladığı fikrini akıllara getirdi. Mini zirve hakkında konuşan Merkel'in müttefiki ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, 'Bu tplantı Türkiye'den yasal yollarla çok sayıda göçmen kabul etmeye hazır olan ülkeler arasında gerçekleşti' diyordu" ifadeleri yer alıyor.

Mini zirveye Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın katılmadığı belirtilirken, "Ancak Hollande'ın programının uygun olmaması nedeniyle toplantıda bulunmadığı, Fransa'nın toplantıdaki ülkelerin fikirlerini desteklediği ifade ediliyor" deniyor.

Times: Avrupa Kapılarını 75 Milyon Türk\'e Açıyor

Son Dakika Güncel Times: Avrupa Kapılarını 75 Milyon Türk'e Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • dikici: desene asyanin ve Afrika'nın bütün pisligi bize kalacak. akp ye oy veren pisliklere kapak olsun. Bundan sonra bedava kömür ve pirincte bulamayacaklar beter olsunlar. . 4 7 Yanıtla
  • ümit: Paris veya almanya sokaklarinda seyyar saticilar pilav kokarec patetes soğan hurdacilar offfg süper olur yandi avrupa 5 3 Yanıtla
  • Selim: Türklere diyor kürtler üstüne alınmasın ! 4 4 Yanıtla
  • fhjksd: gezmeye dahi gitmiyorum lan avrupaya benim ülkemden daha güzel yermi var. varsada bana göre yok 6 0 Yanıtla
  • MOSAD: AVRUPA BÜYÜK HATA YAPIYPIYOR YÜZDE YÜZ PISMAN OLACAKLAR AVRUPALILAR 2 4 Yanıtla
  • MURAT: YAVV NİYE ALSIN SENİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İNSAN HAKLARI YOK MEMLEKETİ TERÖR DEVLETİNE ÇEVİRDİLER HÜKÜMET AVUCUNU YALARSIN 2 3 Yanıtla
  • Joistik: Sen ben gidemiyecgz ki . Zengin bebeleri is adamlarına yarar bu 4 1 Yanıtla
  • Ulu Türk: Avrupa paranın esir aldığı samimyet ve sıcaklığın olmadığı insanlar topluluğu bizim kimyamıza uymaz almıyalım üstü kalsın!!!! 4 0 Yanıtla
  • Manidar: Suriyeti ırak ı bu hale kim getirdi ise mültecileride o evine kabul etsin ceremesini o çeksin gönderin gitmek isteyeni ne vizesi ne parası lazım değil 4 0 Yanıtla
  • veli: doktorlara ingilterede çalışma izni verilecekmi??? 3 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement