Anayasa Profesörleri Değerlendirdi: Erdoğan İstifa Etmeli Mi? - Son Dakika
Güncel

Anayasa Profesörleri Değerlendirdi: Erdoğan İstifa Etmeli Mi?

Anayasa Profesörleri Değerlendirdi: Erdoğan İstifa Etmeli Mi?

Anayasa Profesörleri 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için muhalefetin "istifa etmeli" çağrılarını, BBC Türkçe servisine değerlendirdi.

16.08.2014 10:43  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Profesörleri 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için muhalefetin "istifa etmeli" çağrılarını, BBC Türkçe servisine değerlendirdi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Başbakanlığın bırakılmaması durumunda "Anayasa'nın ihlal edileceğini" belirterek, "Bu, bir tür Anayasal darbe, Anayasa'nın askıya alınması, ülkenin 28 Ağustos'a kadar ara rejime girmesi anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.

10 ağustos seçimlerinde cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süresine ilişkin tartışmalar BBC Türkçe servisi gündemine taşıdı. Anayasa'nın 101. maddesinin son fıkrası "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" hükmünü içeriyor. Turgut Özal, 31 Ekim 1989'da cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1 Kasım'da Meclis'e bir yazı göndererek, Özal'ın yerine hemen atama yapmış, devir teslime kadar başbakanlık yapmasını engellemişti.

KABOĞLU: BU, BİR TÜR ANAYASAL DARBE ANLAMINA GELİR

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise maddeleri farklı yorumladı ve "seçilmenin ne zaman gerçekleştiğinin saptanması gerektiğini" söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nun 20. maddesinde "bunun açıkça öngörüldüğünü" ifade eden Kaboğlu, "YSK tarafından seçim işleminin kesinleştirilmesi, Anayasa'nın 101 ve 102, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nun 20. maddesine göre adayın seçilmişlik anının saptanmasıdır. Bunun da sonucu, başbakanlık görevinin sona ermesi, partisiyle ilişkisinin kesilmesidir. (Bu tarih de) 15 Ağustos'tur" dedi.

Başbakanlığın bırakılmaması durumunda "Anayasa'nın ihlal edileceğini" belirten Kaboğlu, "Bu, bir tür Anayasal darbe, Anayasa'nın askıya alınması, ülkenin 28 Ağustos'a kadar ara rejime girmesi anlamına gelir" diye konuştu.

Bazı hukukçular, bu olayı ve Anayasa'nın ilgili maddesini göstererek Erdoğan'ın milletvekilliği, parti genel başkanlığı ve başbakanlık sıfatlarının 15 Ağustos'ta sona ereceğini belirtirken bir kısım hukukçu ise buna itiraz ediyor ve "28 Ağustos" diyor.

KUZU: DOKUNULMAZLIĞI OLMAYACAK, GÜVENCESİ NE?

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa'nın 101. maddesinde bir tarih verilmediğini, kanun koyucunun bu hükmü neden koyduğunun yanıtının "çok net" olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanının tarafsız olduğunu, bir partiyle bağı olmaması gerektiğini savunan Kuzu, " Özü bu. Peki, bunu nerede kullanacak? Bir şey imzalarken. Şu an seçildi ama iki tane cumhurbaşkanı olmaz ki" dedi.

"Peki, başbakanken imzalarsa bu sorun olmaz mı?" sorusuna Kuzu, "Başka başbakan yok. Başbakanlığı ve milletvekilliği düştü. Ne oldu o zaman? Cumhurbaşkanı dediğiniz zaman, değil diyorlar çünkü imza atamıyor, yetki kullanamıyor. Peki, dokunulmazlığı var mı? Koca bir soru işareti. Bu adamın Türkiye'de güvencesi ne o zaman? Bu işi biraz zorluyorlar. Niye zorluyorlar onu da bilmiyorum" cevabını verdi.

HAKYEMEZ: 6271'İ DİKKATE ALMAMAK HUKUKEN YANLIŞ

Erdoğan'ın görev süresinin 28 Ağustos'ta biteceğini savunanların işaret ettiği kanun, 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu.

Bu kanunun 20. maddesinde, "Cumhurbaşkanı seçiminin kesin sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından TBMM Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı makamına bildirilir, kamuoyuna ilân edilir ve Resmî Gazete'de yayımlanır. Seçilen Cumhurbaşkanı adına, YSK tarafından Cumhurbaşkanı seçildiğine dair bir tutanak düzenlenir" deniyor.

Aynı kanunun 21. maddesinde de "Seçilen Cumhurbaşkanı adına düzenlenen tutanak, TBMM Genel Kurulu'nda TBMM Başkanı tarafından verilir ve aynı oturumda ant içme töreni yapılır. Bu oturum, eski cumhurbaşkanının görev süresinin dolduğu gün, makamın başka sebeple boşalması halinde ise seçim sonuçlarının kesinleşmesinden itibaren üç gün içinde gerçekleştirilir" ifadesine yer veriliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, bu maddelerden hareketle, "Cumhurbaşkanının 28 Ağustos'tan sonra, yani yetkilerini kullanmaya başladığı tarihten itibaren tarafsız olması gerektiğini" belirterek o tarihe kadar mevcut görevlerinin devamında "hiçbir hukuki sakınca olmadığını" ifade etti.

Hakyemez, "2007'de cumhurbaşkanlığı seçimi esaslı bir değişikliğe tabi tutuldu ve halk seçiyor. Daha önce Meclis seçiyordu. O nedenle Anayasa'daki maddeyle birlikte 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun ilgili maddelerini dikkate almadan değerlendirme yapmak bence hukuken yanlış olur. Kanun, Anayasa'daki hükmü somutlaştırıyor ve sorunu çözüyor" dedi.

Milletvekillerinin yemin etmeden göreve başlayamadığını belirten İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Eren de "Her ne kadar seçim yapılmış olsa bile mevcut cumhurbaşkanının görev süresi 28 Ağustos'ta dolduğu için yeminle birlikte başbakanlık görevi sona ermiş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Anayasa Profesörleri Değerlendirdi: Erdoğan İstifa Etmeli Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • h.beylerbeyi: sayın başbakanımız halka yapmış olduğu hizmetin karşılığını aldı. dünyanın en büyük havaalanı. duple yollar, bilgisayar ağı ile yapılmış okullar, denizin60 m altından yollar, hızlı trenler, adliye sarayları, kimsesizlere yardım, hastahanelşerde eşit hizmet, daha neler neler, sizlerde bu muhalefetin bir civisini bu sayfaya lütfen yazında vatandaşlar görsün. 7 10 Yanıtla
    halkozanı: kimin parası ile yapmış , 400 mılyar dış borçlamı 0 0 benhur: daha duble yazmaktan bile aciz ken tayyibi savunman gayet normal 0 0
  • h.beylerbeyi: sayın başbakanı beğenmiyen zavallılar . yokluğa, yoksulluğa, rüşvete, bir gecede 23 bankanın batmasına, imf ye muhtac olan bir ülkeye alışmışlar bunlar ne bilsin denizin altından yol yapmaya halen hizmete karşı olan zavallılar bu ülkeye bir tane hizmetinizi yazın. başbakanı cekemeyenler catlasın. 6 8 Yanıtla
  • ferhat yalçın: o imza atmicak zaten sayın kuzu kuzu eski cumhurbaşkanı atıcak imzaları 28 ne kadar ama tayyipta uyanık 25 yıllık arkadaşı bülent arınçla bile koltuğunu paylaşmayan erdoğan gül ilemi paylaşcak şuan hem cumhurbaşkanı hem başbakan olarak kendini tanıtıyo heryerde oh ne güzel valla koyunlar padişahım ok yaşa diyolar bu adam bu koyunlara bassa yine padişahım çok yaşa derler :)) 5 5 Yanıtla
  • h.beylerbeyi: sayın kabaoğlu 28 agustosa kadar cumhurbaşkanı sayın gül görevde o zaman iki cumhurbaşkanı olurmu. 5 2 Yanıtla
  • lalaru: peki 28 ağustosa kadar ülkeyi kim temsil edecek o güne kadar yasal cumhurbaşkanı gül başbakanda erdogan 28 ağustos günü devam ederse o zaman anayasa ihlali olur 5 1 Yanıtla
  • ALİ OSMAN ŞENGUL: bu adam siz ne derseniz tam tersini yapıyor, istifa etme deyin inadına ayrılır. MİZACI UYUMLULUĞA AYKIRI 1 1 Yanıtla

Advertisement