Kubadabad Sarayı'nı TBMM Restore Edecek - Son Dakika
Politika

Kubadabad Sarayı'nı TBMM Restore Edecek

TBMM Genel Sekreteri Neziroğlu: "Ümit ediyorum ki çok kısa bir süre içerisinde kaliteli ve nitelikli bir şekilde sarayın restorasyonu tamamlanır ve tarihi, kültürel miraslarımıza bu şekilde sahip çıkmış oluruz"

06.02.2015 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'daki Kubadabad Sarayı'nı TBMM Başkanlığı restore edecek.

Bu çerçevede, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı ile Konya Valiliği arasında Konya Beyşehir İlçesi Gölyaka Kasabası mevkiinde bulunan Büyük ve Küçük Kubadabad Sarayı kalıntılarının konservasyon, restorasyon ve alanda yapılabilecek kazı işlerinde kullanılmak üzere ödenek tahsis edilmesi konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, Kubadabad Sarayı'nın, Selçuklu sivil saray mimarisinin örneği olduğunu belirtti.

Neziroğlu, şunları kaydetti:

"Bugün Konya Valiliğimizle birlikte Kubadabad Sarayı'nın restorasyonuna ilişkin işbirliği protokolünü imzalamak üzere bir araya geldik. 2014 yılı içerisinde TBMM Başkanlık Divanımızın bu yönde bir kararı olmuştu. Yaklaşık 5 milyon lira Selçuklu'nun en büyük sarayı olan Kubadabad Sarayı'nın restorasyonuna tahsis edilmişti. İnşallah, bu protokol sonrasında çok hızlı bir şekilde restorasyon işi başlayacak."

Protokolün imzalanmasını müteakip Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun onayı doğrultusunda ihale işlemleri yapılarak 2015 yılında restorasyon uygulama çalışmalarına başlanacağını ifade eden Neziroğlu, protokol gereği işlemlerin daha hızlı yürüyebilmesi için restorasyon süresince sarayın TBMM Başkanlığı'na tahsis edileceğini,  daha sonra tekrar Kültür Bakanlığı'na devredileceğini söyledi.

Restorasyon konusunda gerekli incelemelerin ve tespitlerin yapıldığını vurgulayan Neziroğlu, "Ümit ediyorum ki çok kısa bir süre içerisinde kaliteli ve nitelikli bir şekilde sarayın restorasyonu tamamlanır ve tarihi, kültürel miraslarımıza da bu şekilde sahip çıkmış oluruz. Tarihi ve kültür miraslarımızı korumak adına önemli bir adımı da bu şekilde atmış oluyoruz" dedi.

Neziroğlu, TBMM Başkanlarının şimdi olduğu gibi daha önceki dönemlerde de kültür ve tarihi varlıkları koruma noktasında çok hassas davrandıklarına dikkati çekerek, TBMM'nin daha önceki dönemlerde de çeşitli restorasyon faaliyetlerinde bulunduğunu da anımsattı.

Neziroğlu, Antalya'da Patara Antik Kent Parlamento Sarayı, Edirne'de Saray-ı Cedide Amire, Erzurum Kongre Binası, Yozgat Askerlik Şubesi Binası'nın TBMM tarafından restorasyon işlemlerinin tamamlandığını, Sivas Kongre Binası ve Erzurum Mecidiye Tabyası gibi tarihi kültürel varlıkların ise restorasyon işlemlerine devam edildiğini de sözlerine ekledi.

Konya Valisi Muammer Erol, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in restorasyon için verdiği desteğe teşekkür etti.

Erol, bu protokolün imzalanması ile Selçuklu ve kültür varlıklarının korunması adına ciddi bir kazanç sağlanacağını ifade ederek, protokolün imzalanmasının ardından Bilim Kurulu'nun rehberliği doğrultusunda Vilayet İl Kültür Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesinin katkı ve desteği ile Selçuklu Sarayını tekrar hayata kazandıracaklarını ve kullanılabilir hale getirmek için çalışacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Neziroğlu ve Erol tarafından protokol imzaladı.

İşbirliği protokolü gereğince, yapıların restorasyon, konservasyon ve alanda yapılabilecek kazı çalışmaları, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun onaylayacağı projelere göre uygulama yapılarak gerçekleştirilecek. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kubadabad Sarayı'nı TBMM Restore Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement