İşkur Tarafından 3. Kariyer Günleri Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

İşkur Tarafından 3. Kariyer Günleri Düzenlendi

İşkur Tarafından 3. Kariyer Günleri Düzenlendi

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından ’3. Zonguldak İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri’ programı düzenlendi.

02.12.2014 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından '3. Zonguldak İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri' programı düzenlendi.

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, daire müdürleri, siyasi parti il temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda açılış konuşması yapan Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, üçüncüsü düzenlenen kariyer günleri toplantısına katılan herkese teşekkür etti.

Ardından konuşan İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, işsizliğin bilindiği gibi sadece ülkemizin değil tüm dünyanın en önemli problemlerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, "Hem işçiyi hem de işvereni destekleyen uygulamalar sebebiyle geçmişteki krizde ülkemiz önemli yaralar almadan atlattı. 2008 yılından bu yana iş gücümüz 25 milyondan 29,2 milyona, istihdamımız ise 22 milyondan 26,3 milyona yükseldi. İş gücüne katılma oranımız 48. 4'den 51,2 ye kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı ise yüzde 26'dan yüzde 31'lere kadar yükseldi. Tabii ki bunlar yeterli değil. Önümüzdeki süreçte hep beraber daha güzel rakamlara daha müreffeh Türkiye'ye ulaşacağız" dedi.

Ardından konuşan Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, "21. yüzyıl sizin de malumunuz üzere teknoloji ve bilimin çağı olarak kayıtlara geçiyor. Teknoloji ve bilimin çağı o kadar çabuk gelişiyor ki bunu yakalayan toplumlar dünyada gelişmişlik düzeyindeki yerini alıyorlar. Biz de 2023'ü kendimize hedef koymuş bir ülke olarak çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmayı hedef koymuş bir millet olarak yapmamız gerekenler çok iyi donanımlara sahip olmak, bilgi teknolojiyi çok iyi kullanmaktan geçiyor. Bunun için de çok iyi adımlar atmak lazım" ifadelerini kullandı.

"TTK ZONGULDAK'IN YÜKÜNÜ DAHA FAZLA KALDIRAMIYOR"

İki aydır Zonguldak'ta görev yaptığını ifade eden Ergi, "Zonguldak geneline baktığımız zaman Zonguldak'ı bekleyen bir şey var. Ben iki aydır burada görevdeyim gelip gördüğüm manzara bu bundan 15- 20 sene önce 70 bin işçinin çalıştığı yerde 10 bin kişi çalışıyor. Demek ki şapkayı önümüze koyacağız ve kendimizi sorgulayacağız. Artık TTK bu konuda daha fazla yükü çekemiyor. O zaman yapmamız gereken ne? Zonguldak'taki iş sahasını daha geniş bir yelpazeye yaymamız gerekiyor. Bunda herkesin desteği ve katkısıyla bir çalıştay yaparak 2023'te Zonguldak nerede olmalı inşallah başta müdürümüz olmak üzere onun organizesinde yaparız. Bunu sağladıktan sonra Zonguldak'ın bir yerlere geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise, dünya genelinde 205 milyona yakın işsiz olduğunu ifade ederek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizler sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminden Sağlık Bakanlığı finansmanına ve çalışma hayatına ve işsizlikle mücadeleye kadar 76 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren alanlarda üzerimize düşen görevlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi 2008 yılından bu yana dünya büyük bir ekonomik krizin etkisi altındadır. Söz konusu krizin gelişmiş olan ülkelerde en çok etkilediği alanların başında istihdam ve işsizlik konusu gelmektedir. Uluslararası çalışma örgütü verilerine göre bugün dünya genelinde 205 milyona yakın işsiz bulunmaktadır. Dünyadaki istihdamın görüntüsü olumsuz seyrederken ülkemiz bu konuda gelişmiş grafiği ile önemli farklılıklar göstermektedir. Bu açıdan 2023'e yaklaşırken genç ve dinamik nüfusu ile bölgesinin yükselen yıldızıdır. Türkiye artık geçiş değil bir varış ülkesidir. Türkiye artık hedef ülke ve özellikle nüfus profili açısından batılıların söylemi ile gıpta ile takip edilen bir ülkedir. Bizler için işsizlikle mücadele aslında mesleksizlikle mücadeledir. Bu açıdan esas sorun işin yoğunluğu değil nitelikli iş gücünün yokluğudur. Bizler bu önemli kriterin bilincinde olarak bir yandan işsizlerimizin iş bulmalarına yardımcı olurken öte yandan bir milyonu aşkın kişiye verdiğimiz mesleki eğitim kursuları ile mesleksizlik sorununa adeta savaş açmış durumdayız. Aynı zamanda ülkemizde var olan istihdamın kalitesini arttırmaya yönelik önemli çalışmalar yapılmış ve 2002 yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 36'lara kadar gerilemiştir" şeklinde konuştu.

2023 YILINDA İSTİHDAMDA HEDEF YÜZDE 55

2023 yılına kadar istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeyi, işsizlik oranını yüzde 5'lere, kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'lere indirmeyi hedeflediklerini ifade eden Etyemez sözlerini şöyle sürdürdü: "İş sağlığı ve güvenliğini her şeyden önce insani bir sorumluluk herkesin yerine getirmesi gereken bir vecibe yasal zorunluluk ve güvenlik kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğu konusunda hepimiz hem fikiriz. Çünkü bizim medeniyetimiz insanı yaşatmaya yönelik, insanı merkeze alan yaşatma idealinden hep en üstte hep en önde tutmuş olan kutlu ve kadim bir medeniyettir. Bu açıdan bakanlık olarak iş sağlığı ve güvenliği alanındaki mevzuat ve denetim faaliyetlerimizin yanı sıra kamuoyunda güvenlik kültürünün yaygınlaştırılması çalışan ve işverenlere rehberlik ve bilgilendirilmede bulundurulması iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin Türkiye'nin her yerine ulaştırılması gibi çalışmalara da ağırlık vermekteyiz. İstihdam ve çalışma hayatındaki bu başarıların temelinde uzun vadeli planlama ve ekonomik istikrarın önemli katkıları bulunmaktadır. Hükümetimizin Cumhuriyetin 100. yılı için ulaşmayı planladığı iş gücü piyasasına yönelik bir takım önemli hedefler bu planları arasında yer almaktadır. Bu kapsamda 2023 yılına kadar istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeyi işsizlik oranını yüzde 5'lere kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'lere indirmeyi hedeflemekteyiz. Hiç kuşkusuz bu hedeflere ulaşma noktasına iş kurun çok önemli görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu bilinçle İŞKUR yüz binlerce işsizimizin kendi aşını ekmeğini kazanmasına vesile olmaktadır. 2003 yılında yıllık 65 bin kişinin istihdamına aracılık eden İŞKUR bu yılın ilk on ayında bu sayıyı on katından fazla arttırarak yaklaşık 750 bin kişiyi işe yerleştirmiştir. Doğru işe doğru kişiyi yerleştirme hedefine yönelik olarak son iki yılda 2 milyon 498 kişiye iş ve meslek danışmalarımız profesyonel danışmanlık hizmeti sunmuştur. Dünden bugüne uzanan süreçte işsizlikle mücadele etme yolunda işsizimize daha iyi hizmet sunmak zor günlerinde işsizimizin yanında olabilmek için durmaksızın çalıştığımızı buradan ifade etmek istiyorum. Son yıllarda idari yapısını ve personelini geliştiren İŞKUR iş gücü piyasasının nabzını tutan aktif pasif iş gücü politikalarıyla iş gücünü kontrol eden kişilerin mesleki niteliklerini arttıran ve doğru kişiye doğru işe yerleştirme amacıyla hareket eden bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır."

Konuşmaların ardından İŞKUR ile istihdam konusunda işbirliği yapan özel sektör işverenlerine yönelik plaket töreni ile program devam etti. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İşkur Tarafından 3. Kariyer Günleri Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement