Aym'den CHP ve Ldp'nin Erdoğan'ın Adaylığına İtiraza Ret Gerekçesi: Kişisel Olarak Etkilenilmedi - Son Dakika
Güncel

Aym'den CHP ve Ldp'nin Erdoğan'ın Adaylığına İtiraza Ret Gerekçesi: Kişisel Olarak Etkilenilmedi

Aym\'den CHP ve Ldp\'nin Erdoğan\'ın Adaylığına İtiraza Ret Gerekçesi: Kişisel Olarak Etkilenilmedi

Anayasa Mahkemesi, CHP'li Mahmut Tanal ile Liberal Demokrat Partisi'nin (LDP) Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin itirazı kişisel olarak etkilenmediği gerekçesiyle reddetti.

06.09.2014 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi, CHP'li Mahmut Tanal ile Liberal Demokrat Partisi'nin (LDP) Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin itirazı kişisel olarak etkilenmediği gerekçesiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'li Mahmut Tanal ile Liberal Demokrat Parti'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin yaptığı bireysel başvurularına ret gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Gerekçede, Tanal'ın başvurusunda, Erdoğan'ın farklı mezhep, din, etnik kökene sahip vatandaşları birbirinden ayrıştıran eylem ve söylemlerde bulunduğunu, bu durumun ülkede iç çatışma ve şiddetin artmasına sebep olduğunu, Cumhurbaşkanlığına aday olmasının hukuksuz olduğunu, adaylığının iptal edilmesi gerektiğini savunduğu anımsatıldı. Bireysel başvuruyu kimlerin hangi haklara ilişkin olarak yapılabileceğinin anlatıldığı gerekçede, AİHM kararlarına atıfta bulunuldu. Bireylerin, kendi bireysel hakkının ihlal edildiğini ileri sürmeksizin toplumun menfaatlerinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma hakkı bulunmadığına dikkat çekilen gerekçede, cumhurbaşkanlığı adaylarına ilişkin itirazların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından değerlendirilerek reddedildiği belirtildi. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin YSK kararları nedeniyle güncel ve kişisel bir hakkı doğrudan etkilenmeyen başvurucunun, bireysel başvuru yapma hakkı bulunmadığı ifade edilen gerekçede, Tanal'ın hak ihlaline neden olduğunu ileri sürülen YSK kararından kişisel olarak etkilenmediği ifade edilerek "kişi yönünden yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verildiği belirtildi. Yüksek Mahkeme, LDP'nin Erdoğan'ın kamu görevlisi olduğu, Cumhurbaşkanlığına aday olması dolayısıyla Başbakanlık görevinden istifa etmesi gerektiğini savunduğu, Başbakanlığın sağladığı maddi ve manevi imkânlardan yararlanarak Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmasının, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu başvurusunu ise "YSK'nın, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin söz konusu kararlarının siyasal bir parti olan başvurucunun tüzel kişiliğine ait haklarına bir müdahale oluşturduğundan bahsedilemez. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin YSK kararları nedeniyle güncel ve kişisel bir hakkı doğrudan etkilenmeyen Partinin, bireysel başvuru yapma hakkı bulunmamaktadır" gerekçesiyle reddetti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Aym'den CHP ve Ldp'nin Erdoğan'ın Adaylığına İtiraza Ret Gerekçesi: Kişisel Olarak Etkilenilmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement