Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Suruç'taki terör saldırısı - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde dün meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 32'ye yükseldiği bildirildi.

21.07.2015 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Suruç'taki terör saldırısı

- Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde dün meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 32'ye yükseldiği bildirildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, ölen 32 kişiden 26'sının kimliklerinin tespit edildiği, 6 kişinin ise kimliklerinin tespitine yönelik işlemlerin sürdüğünü bildirdi. Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki yaralı sayısının 29 olduğunu 20 kişi yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü duyurdu.

Şanlıurfa'ya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaralıları hastanede ziyaret etti. Davutoğlu, "Anlaşılan o ki, bütün bu süreç içinde ya bir sızma ya da gurup içinde söz konusu olan kimliği teşhis edilemeyen bir şahısla bir canlı bomba olmak suretiyle bu katliam gerçekleştiriliyor. Şahsın tespiti konusunda mesafe alındı. Emniyet birimlerimiz, bütün irtibatları tespit edebilmek ve bu şahsın sadece Türkiye içinde Türkiye dışında ne kadar bağlantısı varsa ortaya çıkarabilmek için yoğun bir çaba içinde" dedi. Davutoğlu, "Bir şüpheli tespit edilmiş durumda, yurtiçi ve yurtdışı bütün bağlantıları çıkarılıyor, şu an özellikle DEAŞ bağlantısı ve canlı bomba ihtimali yoğunluk kazanmış durumda, ama nihai soruşturma neticeler ortaya çıkmadan bir şey söylemek doğru değil, en kısa sürede bu soruşturmanın tamamlanmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, beraberinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Vali İzzetin Küçük, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve bazı kurum temsilcileriyle, Şanlıurfa Polisevinde düzenlediği basın toplantısında, saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, "Saldırı DAEŞ tarafından yapılmışsa bunun bir numaralı muhatabı Türkiye'nin bizatihi kendisidir, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye hükumeti ve Türk halkıdır. Birileri eş zamanlı olarak Türkiye'yi karıştırmak için düğmeye basmış olabilir bundan herkesin haberdar olmasını isteriz. Her türlü ihtimal var DAEŞ ihtimali kuvvetli görünüyor en ufak ipucu dahil her ihtimal üzerinde titizlikle çalışılıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Terör vahşetine karşı örgütün, teröristin ve mağdurun kimliğine bakmadan aynı tepki gösterilmelidir. Ortak acı, ortak tavır, ortak hareket..." ifadesini kullandı.

CHP, Suruç'ta yaşanan terör saldırısının tüm boyutlarıyla aydınlatılması için Meclis araştırma önergesi verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Öncelikle Meclis Başkanı'na çağrı yapıyoruz. İlk yetki ondadır. Parlamentoyu derhal olağanüstü toplantıya davet etmelidir. Bizler 80 milletvekili imzamızla hazırız" dedi.

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, terör saldırısını kınadı.

(10.32/13.15/12.12/14.21/13.04/13.06/11.34/13.52/12.30/13.46/00.18/10.11)

2- İzinsiz gösteriler

Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta Suruç'taki terör saldırısı bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilere polis müdahale etti. Siirt'teki olaylarda başına taş isabet eden polis yaralandı, Şırnak'ta yolu trafiğe kapatan grup, bir uzman çavuşun aracını ateşe verdi.

- Küçükçekmece, Sultangazi, Eyüp, Sarıyer ve Beyoğlu'nda, Suruç'taki terör saldırısını bahane ederek izinsiz gösteri düzenleyen gruplara müdahale edildi.

Sarıyer'de bazı kişi ya da kişilerce polis ekiplerinin bulunduğu yöne av tüfeğiyle ateş edilmesi sonucu, saçma isabet eden iki polis hafif yaralandı.

(01.05/01.34)

3- Hükümet kurma süreci

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, koalisyon görüşmeleri kapsamında bir araya geldi.

Çelik: "Bugün itibarıyla Haluk Bey ile 1 saat 40 dakikaya yakın hem çeşitli meseleler üzerine konuştuk, gayet pozitif bir havada hem de yönteme ilişkin mutabık kaldık. Bir, iki gün içerisinde bizim ve onların toplantıları var, heyetlere karar verilecek ve heyetler en geç hafta sonuna doğru ya da bir aksilik olması halinde hafta başında bir araya gelinmiş olunur."

- Koç: "Bugünkü görüşmeleri bir yöntem görüşmesi olarak alabilirsiniz. Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki koşulda da, tabloda da gereken açıklamalar yapılacak."

(12.48/13.19/14.50)

4- CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes partisinden istifa etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: "Kızgınlık içinde verilen kararlar kalıcı olmaz" dedi.

(13.29/15.03)

5- İstanbul Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü Gazi Polis Merkezi Amirliğine uzun namlulu silahla ateş edildi. Karakoldaki görevliler de saldırıya ateşle karşılık verdi.

(10.46)

6- Iğdır'da güvenlik önlemi alan askerlere bölücü terör örgütü üyelerince taciz ateşi açıldı.

(00.53)

7- Tunceli'de jandarma karakolu yoluna döşenen el yapımı 120 kilo patlayıcı,  etkisiz hale getirildi.

(14.07)

8- AB, İsrail'den Gazze'ye uyguladığı izolasyonlara son vermesini istedi

Brüksel'de AB dışişleri bakanlarını bir araya getiren AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı sonuç bildirgesinde, İsrail'den Gazze'ye uyguladığı izolasyonları sonlandırması ve geçiş noktaları tamamen açması istendi

(00.35)

9- İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya ABD Kongresi'nde destek arayan Barack Obama yönetiminde, Dışişleri Bakanı John Kerry, Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Hazine Bakanı Jack Lew, Kongre'de oturumlara katılarak anlaşmaya ilişkin akıllardaki soru işaretlerini gidermeye çalışacak.

(01.03)

10- Suriye'de, Beşşar Esed güçlerinin çeşitli kentlerde muhaliflerin denetimindeki yerlere havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda 63 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

(01.12)

11- Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının, Halep'in kuzeydoğusunda yer alan terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Menbic ilçesine düzenlediği hava saldırısında 26 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

(01.33)

12- ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, İsrail ziyareti sırasında "İsrail'i savunma yönündeki taahhüdümüz kaya gibi sağlamdır ve aramızdaki ittifak her zamankinden daha güçlüdür" dedi.

(00.23)

13- İsrail parlamentosu, taş atan Filistinlilerin 20 yıl hapis cezasıyla yargılanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

(03.42)

14- Eski Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun başyardımcılığı görevini yürütmüş olan Ling Cihua'nın tutuklandığı bildirildi.

(07.40)

15- Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlenildiği iddia edildi.

(10.17)

16- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Malatya 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Boğalı Köyü Karagöz Deresi'nde 18 Temmuz'da bulunan ölü hayvanın, Anadolu parsı yavrusu olduğunun anlaşıldığını açıkladı.

(13.57)

17- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen Demirbank'ın eski hissedarlarının yaptığı iki başvuruyu karara bağladı. AİHM, Demirbank'ın hissedarlarından Sema Cıngıllıoğlu ve Alman vatandaşı Michael Reisner'in başvurularında Türkiye'yi haksız buldu.

(13.58)

18- Japonya Grand Prix'sinde geçirdiği kaza sebebiyle 9 ay komada kaldıktan sonra 25 yaşında hayatını kaybeden Formula 1 pilotu Jules Bianchi'nin cenazesi, Fransa'nın Nice kentinde toprağa verildi.

(14.31)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement