4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası" - Son Dakika
Güncel

4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4) "Türkiye, bölgesel meselelerle neden bu kadar ilgili diyenler oluyor.

26.11.2014 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, bölgesel meselelerle neden bu kadar ilgili diyenler oluyor. Mısır için susalım, Filistin için susalım, Suriye'yi, Irak'ı görmezden gelelim diyenler oluyor. Bunu medyada söyleyenler, yazanlar çizenler oluyor. Bakın açık söylüyorum, Mısır'a, Filistin'e, Suriye'ye, Irak'a susmak da mümkün, bu da bir seçenek. Avrupa nasıl susuyorsa nasıl görmezden geliyorsa biz de susabilirdik, görmezden gelebilirdik. Ama o zaman büyük devlet olamazsınız" dedi.

Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünce, "Esnaf ve Sanatkarların 2023 Vizyonu, Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonomi" başlığı altında ATO Congresium'da düzenlenen "4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası"nda yaptığı konuşmada, esnaf yaşadıkça bu milletin yaşayacağını, esnaf ayakta durdukça devletin ayakta kalacağını söyledi.

Esnafın acımasız ve ahlaksız bir iktisadi anlayışın altında ezilmesine hep birlikte karşı çıkılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Esnafı ve esnaf ahlakını dışlayan değil, onu çürüten ve saf dışı bırakan değil, esnaf ve esnaf ahlakıyla yoğrulmuş yeni bir iktisadi anlayışı hem ülkemize, hem de dünyanın idrakine söyletmek zorundayız. Bunu da inşallah birlikte başaracağız. En modern imkanlara sahip olacağız, yeni sorunlara yeni çözümler üreteceğiz. Ama inşallah özden, ruhtan, bin yıllık o gelenekten sapmadan, ahilik anlayışını da ebediyete kadar muhafaza etmenin mücadelesini hep birlikte vereceğiz. Sizler, esnaf ve sanatkarlar olarak bu milleti, bu ülkeyi, özellikle de ekonomiyi ayakta tutacaksınız. Biz de sizlere karşı vazifemizi hakkıyla yerine getireceğiz. Biz tedbirleri alacağız, teşvik edici olacağız, gerektiğinde düzenleyici olacağız. Biz yolları açık tutacağız, emniyeti, istikrarı temin edeceğiz. Sizler de o açılan kapılardan, o açılan yollardan emin şekilde, huzurlu şekilde ilerlemeyi inşallah sürdüreceksiniz."

Hükümetin, gerek yasal düzenlemeler gerek devletin sağlayacağı imkanlarla her zaman esnaf ve sanatkarın yanında yer alacağını dile getiren Erdoğan, AK Parti iktidarının en önemli kavramlarından birinin istikrar, ikincisinin de güven olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "İstikrar, idare-i maslahat asla değildir. İstikrar, mevcudu muhafaza etmek ama ileriye gitmek için de sürekli atılım yapmaktır. Yani geriye gitmeden, kararlı şekilde ileriye doğru gitmektir. Ama idare-i maslahat yerinde durmaktır. Statik olmaktır, statükoyu korumaktır, patinaj yapmaktır. İdare-i maslahat geçici bir süre işe yarayabilir ama sonra büyük bir gürültüyle çöker. İstikrar öyle değildir. İstikrar, mevcudun üzerine sürekli yenisini ekler" dedi.

-"Biz mevcudun üzerine yenilerini eklemenin mücadelesini verdik"

Milletin, idare-i maslahatın bedelini 2000 ve 2001 krizlerinde çok ağır yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıllarca işi idare ettiler, yıllarca mevcutla yetindiler, yıllarca var olanın üzerine yenisini eklemediler. Sonuç büyük bir çöküş oldu. Biz ise en başından itibaren yere sağlam bastık, mevcudu muhafaza etmenin yani idare-i maslahatın değil, mevcudun üzerine yenilerini eklemenin yani istikrarın mücadelesini verdik" değerlendirmesini yaptı.

"İdare-i maslahat" anlayışı yerine "istikrar" diyerek hareket ettikleri için milli gelirin üç kattan fazla büyüğüdünü, ihracatın 36 milyar dolardan 158 buçuk milyar dolarlık rekor seviyeye çıktığını, IMF'den borç alan değil IMF'ye borç verecek duruma gelindiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını üstlendiğini, 2015'te G-20 zirvesinin Türkiye'de yapılacağına, 12 yıl önce 27 buçuk milyar dolar olan Merkez Bankası rezervinin 133 milyar dolar seviyesine yükseldiğine işaret etti. Tüm bunların atılımla olabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerinizde durarak, yerinizde sayarak bunları yapamazsınız. Kendinizi, ülkenizi dünyaya kapatarak bunları yapamazsınız. Risklerden uzak durarak, risklerden kaçarak istikrarı sağlayamazsınız, ekonomiyi büyütemezsiniz.

'Türkiye, bölgesel meselelerle neden bu kadar ilgili' diyenler oluyor. 'Mısır için susalım, Filistin için susalım, Suriye'yi, Irak'ı görmezden gelelim' diyenler oluyor. Bunu medyada söyleyenler, yazanlar çizenler oluyor. Bakın açık söylüyorum, Mısır'a, Filistin'e, Suriye'ye, Irak'a susmak da mümkün, bu da bir seçenek. Avrupa nasıl susuyorsa, nasıl görmezden geliyorsa biz de susabilirdik, görmezden gelebilirdik. Ama o zaman büyük devlet olamazsınız."

-"İki ayağını merkeze sabitleyip her konuda ahkam kesenler var"

İnsanların 12 bin kilometreden bu bölgeye neden geldiğinin üzerinde durulması gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Susarsanız, sessiz, tepkisiz kalırsanız Ahi Evran'ın, Hacı Bektaş'ın, Hacı Bayram Veli'nin asırlardır bu medeniyet için alın teri dökmüş ahilerin, esnafın, sanatkarın karşısına alnınız ak çıkamazsınız.

Ahi ne demektir biliyor musunuz? Ahi, Dicle'nin kenarındaki koyunu kendisine dert edindiği kadar, Nil'in, Tuna'nın kenarındaki koyunu da kendisine dert edinendir. Ahi budur. Bizim esnafımızın ufku, hiçbir zaman dükkanının önü olmamıştır. Bizim insanımızın ufku, hiçbir zaman sokağının, mahallesinin sınırı olmamıştır. Bizim devlet olarak, ülke ve millet olarak ufkumuz hiçbir zaman başkentlerin, devlet binalarının içine de hapsolmamıştır. Devlet dairelerinde oturup, siyasi parti genel merkezlerinde oturup, semtindeki gerçeklerden bile haberi olmayan bir bürokrat, bir siyasetçi, bir idareci anlayışı Türkiye'yi büyütemez ve büyütememiştir. Bazılarının işi gerçekten çok kolaydır. Ankara'da ofisinde oturacaksın, nerede iş yapılıyorsa onu kıyasıya eleştireceksin. Ekonomiyi eleştir, demokrasiyi eleştir, Çözüm Sürecini, Suriye politikasını, Irak politikasını eleştir. Hz. Mevlana ne diyor; 'Pergel gibi bir ayağın burada merkezde olacak, diğer ayağınla alemleri gezeceksin'. Biz de bunu maalesef yanlış anlayıp, iki ayağını da merkeze sabitleyip oradan her konuda ahkam kesenler var."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement