"Ülkeler Arasındaki Ticaret Devletten Devlete Değildir" - Son Dakika
Güncel

"Ülkeler Arasındaki Ticaret Devletten Devlete Değildir"

"Ülkeler Arasındaki Ticaret Devletten Devlete Değildir"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik hiçbir zaman yatırım uygulamadığını belirterek, "Ülkeler arasındaki ticaret devletten devlete değildir" dedi.

08.08.2012 06:42  Güncelleme: 09:09

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik hiçbir zaman yatırım uygulamadığını belirterek, "Ülkeler arasındaki ticaret devletten devlete değildir. Ticareti ülkelerin halkları yapar, tüccarlar yapar. Dolayısıyla bunu yasaklamak diye bir şey olamaz" dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER)'nin Keçiören'deki bir bağevinde düzenlediği sahur programına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, dernek üyeleri katıldı.

Bakan Yazıcı burada yaptığı konuşmada, Ramazanın ayının bereketli olduğunu belirterek, "Sahur tekliflerini tereddütsüz kabul ederek geldik. Değişik Ramazan sofraları oluyor. Bugün de nostaljik ortamda sahur yemeğimizi yiyeceğiz"dedi. Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, Habur Sınır Kapısı'nın doğusunda yeni bir sınır kapısı planının olup olmadığın sorulması üzerine, "Irak ile en aktif sınır kapımız Habur'dur. Suriye ile bir buçuk yıldır yaşanan olaylar nedeniyle kapılarımızdaki aktiviteler minimum noktaya inmiş durumda. Bu sebepten dolayı ticari ilişkilerimizin daha da gelişmesi dolayısıyla Habur Kapısı daha yoğun olarak çalışıyor. Bu yoğunluğu başka kapılara aktarmak için Habur'un doğusunda değil daha batıda iki tane sınır kapısı açılması noktasında Irak merkezi yönetim ile ve bölgesel yönetim ile görüşmelerimiz sürüyor. Görüşmelerde olumsuz bir yanıt almadık ama henüz gerçekleşecek duruma gelmedik. Biz bu kapılarla ilgili iç hukukun ön gördüğü bütün prosedürleri tamamlamış durumdayız. Yani Irak Hükümeti de tamam demesi halindeki oradaki kapıların yapımıyla ilgili süreci başlatmış olacağız" ifadelerini kullandı. Hakkari Üzümlü, Derecik ve Şırnak Gülyazı'da sınır ticaret merkezleri açılması noktasında çalışmaların da devam ettiğini belirten Bakan Yazıcı, "Ama bu üç tanesi kapı değil, sadece sınır ticaretini imkan verecek, bir ticari aktiviteye zemin hazırlayacak. Bunlarla ilgili olarak da prosedür şu; tabi komşu ülkenin aynı yaklaşım içerisinde olması lazım. Her ne olursa olsun her şeyin başı güvenlik. Hedefimiz Türkiye'yi ticareti en kolay yapıldığı bir ülke haline getirmek. Ama bu yetmez en güvenli ticaretin yapıldığı bir ülke haline getirmek" diye konuştu.

"BİZ SURİYE'YE YÖNELİK HİÇBİR ZAMAN YATIRIM UYGULAMADIK

"Suriye'deki durumdan dolayı çok büyük sıkıntı yaşanmakta. Gümrükler anlamında yeni yatırım kararı var mı?" sorusu üzerine Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Biz Suriye'ye yönelik hiçbir zaman yatırım uygulamadık. Çünkü ülkeler arasındaki ticaret devletten devlete değil. Biz zaten serbest piyasa ekonomi kurallarına uyan bir ülkeyiz. Ticareti ülkelerin halkları yapar, tüccarlar yapar. Dolayısıyla bunu yasaklamak diye bir şey olamaz. Yani bir ülkeye ambargo uygulanamaz şayet o ülke yönetimi halka yönelik Suriye'de olduğu gibi katliama dönüştüyse silah sevkiyatı yapmazsınız, buna müsaade etmezsiniz. Bunun dışında halkın gümrük ihtiyacı için gerekli olan materyalleri giriş çıkışını elbette yasaklama söz konusu değil. Kapı kapatma söz konusu değil. Sadece geçişleri güvenli hale getirmek için bir takım önlemler aldık."

"HEDEFİMİZ EN KALİTELİ HİZMETİ VERMEK"

"Gümrük Müdürlüklerine ziyaretleriniz devam edecek mi?" sorusuna Bakan Yazıcı, "Yani bu konuyu magazinleştirmemek gerek elbette. Biz gümrüklere ilk defa gitmedik, daha öncede gitmedik. Gümrüklerle ilgili sorunlar aktarıldığı için bunları görmek istedim. Yani oradaki arkadaşı da paylamak, azarlamak böyle bir şey olamaz. Tabi ki bu denetimleri ara sıra yapacağız. Bu denetimler, arkadaşlara baskın değil, denetimdir, bu bizim görevimizdir. Biz istiyoruz ki en iyi hizmeti verelim. Yani bizim anlayışımızda hükümet, hizmet eden bir ünitedir, hizmet eden organizasyonlardır. Dolayısıyla bu anlamda denetimlere gidiyorum, gideceğim. Hedefimiz en kaliteli hizmetimizi vermek" yanıtını verdi.

"Türkiye'nin güvenli ticaretin yapılacağı ülke olmasını istediğinizi söylediniz. Bu bağlamda bakanlığınızın tüketicileri korumaya yönelik çalışmaları var mı?" sorusu üzerine Bakan Yazıcı, Tüketici alanının son derece önemli olduğunu belirtti. "Türkiye'de yaşayan herkes tüketici. O halde tüketme yönü itibariyle herkes bizim görevimiz alanında" diyen Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dolayısıyla insanların daha kaliteli ürüne erişmeleri, ihtiyaçları olan materyallerin sağlığa uygun olması gerekir. Bu anlamda da bakanlığımızın Tüketicinin Korunması Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nü daha çok piyasada göreceksiniz. Hem eleman itibariyle bunları takviye ediyoruz hem de 4077 sayılı tüketici korunması kanunuyla ilgili gelişmeleri dikkate alarak çağdaş normları da gözetmek suretiyle bir çalışma sürdürüyoruz. Bununla da ilgili önümüzdeki hafta bir açıklama yapacağım." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Ülkeler Arasındaki Ticaret Devletten Devlete Değildir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement