Akil İnsanlar'dan 1 Mayıs Eleştirisi - Son Dakika
Güncel

Akil İnsanlar'dan 1 Mayıs Eleştirisi

Akil İnsanlar\'dan 1 Mayıs Eleştirisi

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Başkanı Deniz Ülkü Arıboğan ile üye Yücel Sayman, Adapazarı'nda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

02.05.2013 16:02  Güncelleme: 17:23

Heyet Başkanı Deniz Ülkü Arıboğan "Güvenliği sağlamak istediğiniz için, insanları Taksim'e sokmamak için onları paralamak ve güvenliklerini ellerinden almak çok doğru değil" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, üyeler Yücel Sayman, Mustafa Armağan ve Hülya Koçyiğit bugün çözüm sürecini anlatmak için Adapazarı'na geldi. Akil İnsanlar Heyeti, Deniz Ülkü Arıboğan, Hülya Koçyiğit, Mustafa Armağan ve Yücel Sayman'ın katıldığı, Valilikçe akredite edilen gazetecilerin izleyebildiği basın toplantısı düzenledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Başkanı Deniz Ülkü Arıboğan şöyle dedi:

"Toplumda huzur ve barış ortamı oluşturulmaya çalışılıyor. Elimizde ciddi bir envanter oluştu. Medyaya hep provoke olaylar yansıyor ama, biz yüzlerce insanla görüşüyoruz. İnsanların barış sürecine yaklaşımı son derece pozitif. Silahlar üzerinden yapılan son konuşmalar ve dertleşmeler son olsun istiyoruz. Bizler hepimiz uzun yıllardır barış için yazıp çizen insanlarız."

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Deniz Ülkü Arıboğan "Yaklaşık bir aydır çeşitli hakaretler görüyoruz. Biz bu hakaretleri sineye çekip bu yolda yürümeye devam ediyoruz" dedi.

BATIDA TEPKİ, DOĞUDA DAVUL ZURNA

Sanatçı Hülya Koçyigit ise "Akil İnsanlar Heyeti'ne girdiğinize pişman oldunuz mu?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Bizler batıda tepki görüyoruz ama doğudaki Akil İnsanlar Heyetleri davul zurnalarla karşılanıyor. Biz zaten bu oluşumun içinde yer almadan önce de fikirlerimizi, düşüncelerimizi anlatabilen insanlardık. Barış bir yaşam biçimidir. Türkiye çok zaman kaybetti, çok kan kaybetti. Bu kadar zaman kaybetmemiş olabilirdik. Geçmişi bir tarafa bırakıp kaybettiklerimizi sildirmeye çalışarak, acılarda birleştiğimizi hatırlayıp artık Türkiye'ye bir adım attırmak lazım. Ben de bu adımı atmaya 'evet' dedim."

İSTANBUL VALİSİNE 1 MAYIS ELEŞTİRİSİ

Akil İnsanlar Heyeti, çözüm süreci hakkında bilgiler verdikten sonra İstanbul'da 1 Mayıs'ta yaşanan olaylarla ilgili de açıklamalarda bulundu. Deniz Ülke Arıboğan, polisin eyleme katılmayan insanları sıkıntıya soktuğunu belirterek şunları söyledi:

"Önlem alırken toplumun bütününü terörize edecek bir önlem düzenine geçmemek gerek. İstanbul dün kilitlendi. Aslında son derece meşru sebep. Ben Taksim üzerinde yapılan spekülasyonları yıllardır yanlış buluyorum. Yani gösteri yapılacak sembol yer. Geçen sene açıldı mükemmel olarak kutlamalarını yaptılar. Bu sene güvenlik nedeniyle yapıldı. Bırakın gösteri yapmayı, burada fiziki şartlar mümkünsüz. Orada bence bazı sendikaların çok olumsuz yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu şu anlama gelmez; yani orada güvenliği sağlamak istediğiniz için, insanları Taksim'e sokmamak için onları paralamak ve güvenliklerini ellerinden almak çok doğru değil. Uyarınızı yaparsınız. Israr ederlerse nereye kadar geliyorlarsa gelirler. Gaz bombaları tek eylemcileri etkilemedi. Bu civarda yaşayan tüm insanları da etkiledi."

'BÜTÜN BUNLAR GÜVENSİZLİKTEN'

Akil İnsanlar Heyetinde bulunan Yücel Sayman ise, İstanbul Valisi'nin "olaylarla ilgili İstanbul halkı sağduyulu davrandı" sözlerine gönderme yaparak şunları söyledi:

"İstanbul Valisi'nin yaptığı açıklamayı biliyorsunuz. Açıklamada 'İstanbul halkı sağduyusunu gösterdi gelmedi' diyor. Benim ilk tepkim hakikaten İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyeti bu sağduyulu İstanbul halkına, sağduyulu olması için elinden gelen yardımı yaptı. Otobüsleri kaldırdı, metroları işletmedi, köprüleri işletmedi. Halkın sağduyulu olması için gerekeni yaptı. Bütün bunlar güvensizlikten. PKK'ya güvenmeyebilirsiniz. Onun yönetimine güvenmeyebilirsiniz. AK Parti İktidarına güvenmeyebilirsiniz, başka şeylere de güvenmeyebiliriz. Bütün bunlar ana meseleyi gözden kaçırmaya yetmedi. Zorlayacağız. Halk zorlarsa yapmak zorunda çözüm gelmek zorunda."

Akil İnsanlar Heyeti basın mensuplarıyla yaptığı daha sonra Sivil Toplum Örgütü temsilcileriyle bir araya geldi

BİR AKİLE 200 POLİS MEMURU

Bu arada Akil İnsanlar Heyetinin toplantılar yaptığı Adapazarı'ndaki 5 yıldızlı otel önünde ve çevresinde alınan önlemler dikkat çekti. Toplantıları takip edecek olan basın mensuplarından iki gün önce akredite yapılmasını isteyen Sakarya Valiliği'nin talimatıyla akredite yaptırıp otele gelen gazetecilerin üstleri de arandı.

Otel çevresinde yaklaşık 800 kadar sivil ve resmi polis memuru görev yaparken, basın toplantısının yapıldığı salonda da çok sayıda sivil polisin olduğu görüldü

Akil İnsanlar Heyetinin toplantıları için Sakarya Valiliğine çeşitli basın kuruluşlarından 49 gazeteci akredite yaptırırken sadece 35'i katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akil İnsanlar'dan 1 Mayıs Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement