"Tarihten Günümüze Seydiköy'den Gaziemir'e" Paneli Düzenlenecek - Son Dakika
Yerel

"Tarihten Günümüze Seydiköy'den Gaziemir'e" Paneli Düzenlenecek

"Tarihten Günümüze Seydiköy\'den Gaziemir\'e" Paneli Düzenlenecek

Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ, "Tarihten Günümüze Seydiköy'den Gaziemir'e" konulu panel düzenleneceğini bildirdi.

18.10.2012 10:47

Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ, "Tarihten Günümüze Seydiköy'den Gaziemir'e" konulu panel düzenleneceğini bildirdi.

Tuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziemir'in eski isminin Seydiköy olduğunu, ilçenin 1992 yılında resmi kimlik kazanmasına karşın Seydiköy'ün tarihinin eskilere dayandığını belirtti.

Gaziemir'in 1997'de 60 bin olan nüfusunun bugün 130 bine ulaştığını ancak insanların ilçenin geçmişini tanımadığını ifade eden Tuğ, "İnsanların, ilçenin kimler tarafından kurulduğu, değerlerinin neler olduğu konusunda bilgisi yok. Tarih bilincini artırıp, Gaziemirli olma hissini oluşturmak için "Tarihten Günümüze Seydiköy'den Gaziemir'e" paneli düzenleyeceğiz" dedi.

Panelin, ilçe tarihine ışık tutacağını bildiren Tuğ, şöyle konuştu:

"Ege Üniversitesi (EÜ), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Celal Bayar Üniversitesi'nin (CBÜ) katkıda bulunacağı panel, Gaziemir Kaymakamlığı, Gaziemir Belediyesi ve Seydiköylüler Derneği işbirliğinde düzenlenecek. Araştırmacı yazar Maritsa Spyrou da ilçedeki Rum ailelere ilişkin bilgi verecek. İlçede çok sayıda Rum aile yaşamış. 1700'lü yılların sonunda fakir insanlar Yunanistan'dan çalışmak üzere gelmiş. Seydiköy'de işçi olarak çalışıp toprak almışlar. Mübadele ile buradaki Rumlar Yunanistan'da özellikle Selanik'e göç ettirilmiş. Kavala'dan Türkler de Seydiköy'e göç etmiş. Ayrıca Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'tan da çok sayıda insan zaman içinde Seydiköy'e yerleşmiş. Sonraki yıllarda da Türkiye'nin çeşitli illerinden insanlar bölgeye yerleşmişler. Burada yaşayan insanların Gaziemir'in geçmişini bilmesinin önemine inanıyoruz. Bir yeri sahiplenmenin yolu bilgi sahibi olmaktır. İnsan tarihini, geleneklerini bilirse yaşadığı yeri daha çok sahiplenecektir."

4 Kasım 2012 Pazar günü Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek panelde, "Türk Fethi Öncesi İzmir ve Çevresi", "İzmir ve Çevresinin Türkleşmesi ve İslamlaşması", "Osmanlı Döneminde Seydiköy", "Fotoğraflarla Gaziemir", "Milli Mücadele Döneminde Seydiköy", "Mübadele Öncesi Seydiköy'de Rum Aileler", "Balkanlardan Göç, Mübadele ve Seydiköy" ve "Gezginlerin Gözüyle Seydiköy" konuları işlenecek.

Muhabir: Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: Ramazan Ercan - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Tarihten Günümüze Seydiköy'den Gaziemir'e' Paneli Düzenlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement