Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Yerel

Suriye'deki İç Savaş

Suriye\'deki İç Savaş

Siirt'e yerleştirilen Suriyeliler, ülkelerindeki gelişmeleri sosyal medya ve televizyon aracılığıyla öğreniyor Esad rejiminin devrilmesi ve Suriye'deki zulüm ve ölümlerin durması için dua etti Arapça Öğretmeni Hamud Ahmad Al Matar: "Facebook aracılığı ile Suriye'deki akrabalarımızla görüşüyoruz"

04.09.2013 11:25

ZEKERİYE GÜNEŞ/AYHAN MERGEN - İç savaştan kaçarak Siirt'e yerleşen Suriyeliler, ülkelerindeki gelişmeleri internet ve televizyon aracılığıyla takip ediyor.

Esad rejiminden kaçarak geldikleri Siirt'teki Yatılı İmam Hatip Ortaokulu lojmanlarına yerleştirilen 13 aile, ülkelerinde son günlerde yaşanan gelişmeleri sosyal medya ve televizyondan takip ederken, orada kalan yakınlarıyla internet aracılığıyla iletişim sağlıyorlar.

Öğretmen Hamud Ahmad Almatar, AA muhabirine iç savaş nedeniyle evlerinin yıkıldığını bu nedenle yaklaşık 2 ay önce Esad rejiminin zulmünden kaçarak, Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Suriye'de kalan yakınlarıyla sosyal medya aracılığıyla iletişime geçtiklerini kaydeden Almatar, şöyle konuştu:

"Suriye'de yaşanan gelişmeleri internet ve televizyon aracılığı ile takip ediyoruz. Televizyondan devamlı El-Cezire ve El-Arabiya kanalını takip ediyoruz. Facebook aracılığı ile Suriye'deki akrabalarımızla görüşüyoruz. Oradaki gelişmeleri de muhaliflerin internet sitelerindeki açıklamalarını takip ederek öğreniyoruz.

Esad'ın sonu diğer zalim Kaddafi, Hüsnü Mübarek ve Saddam gibi olacak. Allah büyüktür inşallah çok yakında rejim düşecek. Beşşar Esad'ın rejimi Suriye'yi yıktı. Biz Amerika, İngiltere ve Avrupa'nın karışmasını istemiyoruz ama Beşşar Esad'ın yaptığı için onların bize yardımcı olmasını talep ediyoruz. Çünkü Suriye'de şuan zulüm var, yüzlerce çocuk ölmüş, binlerce ev yıkılmış onun için bu ülkelere ihtiyacımız var. Esad en son kimyasal silah kullandı. Dünyanın bize yardımcı olmasını istiyoruz."

"İnşallah muhalifler zaferi elde edecek"

Filistin asılı Suriye vatandaşı Dr. Muhammed Eşref Ebu Ömer ise yaşadığı Rakka'dan eşi ve 3 çocuğuyla Esad'ın baskı ve zulmünden dolayı kaçarak, Türkiye'ye sığındığını belirtti.

Beşşar Esad rejiminin yakın zamanda düşeceğine inandıklarını dile getiren Ömer, şöyle dedi:

"Ülkemizin önünde iki kötü seçenek var. ya Beşşar Esad kalacak ya da Amerika ve Avrupa ülkeleri Suriye'ye karışacak. Her iki seçenekte bizim için kötüdür. Beşşar Esad bu kadar zulüm yaptı, eğer kalırsa zaten durum daha kötü olacak. Esad'ın zulmünün durdurulması için bu ülkelerin karışmasını istiyoruz. Bu isteğimizde mecburiyetten olduğu için olumlu görüyoruz. Yoksa Amerika'nın ve Avrupa'nın ülkemize karışmasından yana değiliz. Zaten Amerika ve Avrupa'nın duruşu, Esad'ı devirmeyeceğini gösteriyor. Çünkü onlar Beşşar Esad rejiminin düşmesini istemiyorlar ama yapılacak olan saldırı, muhalifler için iyi olacak. Daha güçlü olacak, inşallah muhalifler zaferi elde edecekler."

Batı güçlerin yapacağı saldırıdan endişeleri bulunduğunu ifade eden Ömer, "Çünkü bu saldırının nasıl yapılacağını bilmiyoruz. Karadan herhangi bir saldırı olacak mı, Suriye'ye asker gönderilecek mi, gönderilmeyecek mi? Onu bilmiyoruz. Saldırının nasıl olacağını bilmiyoruz onun için endişemiz var" şeklinde konuştu.

"Bize yapılan bu iyiliği hiçbir zaman unutmayacağız"

İlahiyatçı Vesim Almatar da Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Suriyelilere gösterdiği misafirperverliğini hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Suriye'de yaşanan katliamların her geçen gün artığını kaydeden Almatar, "En son katliam kimyasal silahla olduğu için yüzlerce çocuk ve kadın ve mazlum insan öldü. Dünya bu manzara karşısında artık dayanamıyor. O görüntüler izlemeye insanın bünyesi kaldıramıyor" dedi.

Suriye'de kalan aileleri ile internet aracılığı ile görüşerek, oradaki son gelişmeleri öğrendiklerini ifade eden tercüman Ahmad Muhammed ise şöyle konuştu:

"Suriye'de kalan akrabalarımız var. Biz internet aracılığı ile Suriye'de olan olayları takip ediyoruz. İnternet ve bazı haber kanallarından ayrıca akrabalarımızdan orada olup bitenler hakkında bilgi alıyoruz. Görüştüğümüz akrabalar, özelikle Rakka'da elektrik ve suyun çok sık kesildiğini, uçakların sürekli kenti bombaladığını anlatıyorlar. Tanklarla saldırı olduğunu ve çok kötü bir durum içinde yaşadıklarını söylüyorlar. Suriye'de artık insanlar nasıl yaşadığını bir oradakiler, bir de Allah biliyor.

ABD saldırısı ile Esad rejiminin düşmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Eğer batılı güçler Esad'ı düşürmek isteseydi zaten şimdiye kadar çoktan düşmüştü. 3 yıldır orada çocuklar, kadınlar masumlar ölüyor. Milyonlarca ev yıkılmış. Bize göre ABD'nin saldırısı Esad'a bir cezadır. Sadece cezalandırmak için bir saldırı olacak. Onun dışında bir şey olmayacak. Esad rejimini devirmeyecekler. Bu müdahale muhalifleri daha güçlü hale getirecek. Zafer yakındır, Allah büyüktür."

Suriyeliler, daha sonra Esad rejiminin devrilmesi ve Suriye'deki zulüm ve ölümlerin durması için dua etti. - Siirt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement