Ktb Başkanı Çelik'ten Hayvancılığı Geliştirme Önerileri - Son Dakika
Yerel

Ktb Başkanı Çelik'ten Hayvancılığı Geliştirme Önerileri

Ktb Başkanı Çelik\'ten Hayvancılığı Geliştirme Önerileri

Kars Ticaret Borsası (KTB) Başkanı İsmet Çelik, "İşletmelerde ineklere suni tohumlama desteği verilmeli. Dağ köylerine koyun, keçi teşviki verilmeli. Bu teşvikler her bir işletmeye 100 koyun veya 100 keçi şeklinde olmalı ve 5 yıl satış yasağı şartı getirilmeli. Bu yol haritası hayvan ithalatına da son verir" dedi.

08.12.2014 15:38

Kars Ticaret Borsası (KTB) Başkanı İsmet Çelik, "İşletmelerde ineklere suni tohumlama desteği verilmeli. Dağ köylerine koyun, keçi teşviki verilmeli. Bu teşvikler her bir işletmeye 100 koyun veya 100 keçi şeklinde olmalı ve 5 yıl satış yasağı şartı getirilmeli. Bu yol haritası hayvan ithalatına da son verir" dedi.

Çelik, yaptığı açıklamada, Kars'ta kurulması planlanan lojistik merkezin temelinin bir an önce atılması gerektiğini söyledi.

Demiryolu taşımacılığının ucuz ve güvenli hale getirilmesinin önem taşıdığını belirten Çelik, "GAP mahsulleri Kurtalan demiryolu, Kars demiryoluna bağlıdır. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu dış ticaret firmaları lisanslı depoculuğa teşvik edilmeli. İşletmelere işletme aşamasında teşvikler verilmeli, lisanslı depoculuk yatırımlarına yönelik 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli faizsiz destekleme modeli geliştirilmeli" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, il müdürlüklerine ve belediyelere ait hayvan pazarlarının yerlerini borsalara devretmesi gerektiğini ifade eden Çelik, borsaların yapacağı yatırımların, İPARD kapsamına alınması gerektiğini kaydetti.

Hayvancılıkta yeterli hale gelinmesi için köylerde sütçülük kooperatifi kurulması gerektiğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Her işletmeye iç piyasadan 25 inek teşviki verilmeli. Bu işletmelerden elde edilen sütler soğutucu tanklarda toplanarak açık arttırma ile süt fabrikalarına satılmalı. Bu işletmelere verilen ineklerin pasaportlarına '5 yıl satılamaz' şeklinde yazılmalı. İşletmelerde ineklere suni tohumlama desteği verilmeli. Dağ köylerine koyun, keçi teşviki verilmeli. Bu teşvikler her bir işletmeye 100 koyun veya 100 keçi şeklinde olmalı ve 5 yıl satışı yasaklanmalı şartı getirilmeli. Bu yol haritası hayvan ithalatına da son verir. Kars'ta et kombinası olmayışı sorun haline geldi. 2-3 hayvanı olan besici Erzurum kombinasına götüremiyor. Hayvan pazarlarında etlik hayvanlarını değerinin altında satıyor. Ardahan ve Kars için kurulacak bir kombinanın besicileri sevindireceği ve üretimi artıracağı kanaatindeyiz." - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ktb Başkanı Çelik'ten Hayvancılığı Geliştirme Önerileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement