Iğdır'da Çoban Köpeklerinin Nesli Koruma Altına Alınıyor - Son Dakika
Yerel

Iğdır'da Çoban Köpeklerinin Nesli Koruma Altına Alınıyor

Iğdır\'da Çoban Köpeklerinin Nesli Koruma Altına Alınıyor

Iğdır'da yöreye özgü çoban köpeklerinin neslinin koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

04.01.2012 10:35

Iğdır'da yöreye özgü çoban köpeklerinin neslinin koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde kurulan Kinoloji Bilimi Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği, Iğdır çevresi ve Kars, Ardahan, Ağrı illerine özgü çoban köpeklerinin neslinin koruma altına alınması için çalışma başlattı.

Bölgede nesli bozulmamış yaklaşık 500 köpek olduğunun ifade eden Kinoloji Bilimi Sokak Koruma ve Yaşatma Derneği Dernek Başkanı Veteriner Hekim Gökhan Türkan,

Iğdır ve yöresine özgü çoban köpeklerinin neslini korumak için çalışma başlattıklarını belirtti. Melezleşme ve bölgede hayvancılığın, dolayısıyla köpeğe olan ihtiyacın azalmasıyla çoban köpeklerinin neslinin tehlikeye girdiğini belirten Türkan, "Iğdır bölgesinde doğaya uyumlu olan çoban köpekleri için bilimsel bir çalışma başlattık. Bu yolla

buradaki köpeklerimizin ırklarını kayıt altın alacağız. Kinoloji bilimi Türkiye'de yer etmediği için Avrupa'dan destek almamız lazım. Avrupa'daki Kinoloji Bilimi Federasyonu'nun bizlere destek vermesi çok önemli. Bizim buradaki amacımız hem bu hayvanların türünü koruma altına almak hem de bunlara eğitim verilmesi için doğal ortamda köpek çiftlikleri kurmaktır" dedi.

Çoban köpeklerinin kendileri için çok önemli olduğunu anlatan sürü sahiplerinden Ahmet Güneş, sürülerin otlatıldığı dağlık alanlarda yırtıcı hayvanların çok olduğunu, bu nedenle iyi çoban köpeklerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Güneş, yörede bulunan saf çoban köpekleri sayesinde çok rahat olduklarını belirterek, "Sürü çobansız, çoban da köpeksiz olmaz" dedi.

Abdullah Güneş isimli çoban ise, dağda sürüleri birlikte otlattığı köpeklerine çok güvendiğini belirtti. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Iğdır'da Çoban Köpeklerinin Nesli Koruma Altına Alınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement