TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'li Baydar: "Fezlekelerin Meclis'e gelmesinin kimler tarafından engellendiği belirlenmeli" AK Parti'li Tunç: "Fezlekelere ilişkin süreç, mevzuata uygun şekilde ilerliyor"

29.01.2014 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, eski bakanlarla ilgili fezlekelerin Meclis'e gönderilmesinin kimler tarafından engellendiğinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise fezlekelere ilişkin sürecin mevzuata uygun ilerlediğini belirtti.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, bazı eski bakanlar hakkında hazırlanan fezlekelerin Meclis'e halen gönderilmemesinin nedeninin belirlenmesi ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, eski dört bakanın haricinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da fezlekesinin bulunduğunu, bunların Meclis'e gelmesinin kimler tarafından engellendiğinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Baydar, iktidarın, 17 Aralık'ta başlayan operasyonun ardından, "çete, gizli örgüt, paralel devlet, dış ve iç mihraklar" gibi ifadeler kullandığını, ancak "hukuk" kelimesini kullanmadığını öne sürdü.

Sürecin kayıt altına alındığını, Urla'da villalarla ilgili ses kayıtlarının da ortaya çıktığını belirten Baydar, bu iddiaların yanıtlanması gerektiğini ifade etti.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 17 Aralık operasyonunun planlı bir proje olduğunu belirtti. Bu projeyi gerçekleştirenlerin amaçlarının Kürtleri ayaklandırmak ve iktidarı devirmek olduğunu savunan Sakık, "Biz AKP'yi sandığa gömeceğiz ama bu kirli oyunun içinde olamayacağız. Eğer gerçekten yargıç iseniz neden bu kadar seyirci kaldınız bu sürece" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 17 Aralık'ın asrın yolsuzluğu olduğunu iddia etti. Vural, bir kara para aklama çetesi kurulduğu, ihale yolsuzluğu yapıldığı, Urla'da villa pazarlığı yapıldığı, ayakkabı kutularından paraların çıktığı yönünde somut deliller olduğunu, bu iddiaların mahkemelerce soruşturulması gerektiğini kaydetti.

Ancak iktidarın, bu soruşturmayı engellemek için savcıları, polisleri sürgüne gönderdiğini savunan Vural, bunun kabul edilemeyeceğini belirterek, "Bırakın hakimler, savcılar işini yapsın" dedi. Vural, bakanlar hakkındaki fezlekelerin de en kısa sürede Meclis'e gönderilmesi gerektiğini dile getirdi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde, Meclis araştırma önergesi, soruşturma önergesi, gensoru, soru önergesinin ayrıntılı bir şekilde tanımlandığını ifade etti. CHP'nin önergesi ile ilgili bir araştırma komisyonun kurulmasının önünde bir engel bulunmadığını, ancak bunun daha pratik yolunun soru önergesi olduğunu anlatan Tunç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da bu konudaki soruları yanıtladığını anımsattı. Tunç, fezlekelerle ilgili sürecin, mevzuata uygun şekilde ilerlediğini kaydetti.

Muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Tunç, soruşturmanın gizliliğinin, masumiyet karinesinin unutulmaması gerektiğine dikkati çekti. Tunç, AK Parti'nin hiçbir yolsuzluğa göz yummayacağını, partisinin varlık nedeninin yolsuzluklarla mücadele olduğunu belirtti. -

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement