HDP, Leyla Zana ile Ağrı'yı Zorluyor - Son Dakika
Politika

HDP, Leyla Zana ile Ağrı'yı Zorluyor

Yerel seçimlerde AK Parti ve BDP arasında kıran kırana bir mücadelenin yaşandığı Ağrı'da, benzer bir rekabet de 7 Haziran seçimleri için yaşanıyor.

02.06.2015 08:58  Güncelleme: 11:29

2011 seçimlerinde Ağrı'da dört vekilliğin üçünü AK Parti birini de bağımsız Halil Aksoy kazanmıştı. 2014 Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin elindeki belediyeyi almak için Sırrı Sakık'ı aday gösteren BDP amacına, oylar birkaç kez sayılıp, seçim tekrarlandıktan sonra ulaştı.

LEYLA ZANA KUMARI TUTTU

Aljazeera'nin haberine göre; az bir oy farkıyla belediye başkanlığını kazanan BDP, şimdi Kürt hareketinin simge isimlerinden Leyla Zana ile Ağrı'yı zorluyor. Leyla Zana da hedeflenen rüzgârı yakalamış görünüyor. Leyla Zana listenin ilk sırasında. Zana'ya danışılmadan Ağrı'dan aday gösterildiği konuşulsa da Ağrılılar Leyla Zana'nın Ağrı'dan seçimlere katılmasından memnun. Önce Sakık ardından Zana ile HDP'nin kentlerine önem atfettiğini düşünüyorlar.

AK PARTİ'NİN DEZAVANTAJLARI

Genel seçimlerin en hararetli geçeceği illerden biri de Ağrı. Kentin sorunlarına yeterince çözüm getirmemekle suçlanan hükümet politikaları AK Parti listesinin sıkıntılarının başında geliyor. AK Parti'nin Ağrı'da dezavantajları var.

Bu dezavantajların başında kentte yapılan iki eğilim yoklamasının dikkate alınmadan listelerin hazırlanması. Yerel seçimlerin tekrarlanması ve o süreçte yaşananlar da AK Parti'ye tepki olarak dönmüş. Kent için o dönem yapılan vaatlerin Sakık'ın kazanmasından sonra unutulduğu eleştirileri var. Ağrılıların anlattıklarına göre en son Diyadin'de yaşanan olaylar da AK Parti'nin hanesine eksi olarak geçmiş.

HDP'NİN LİSTE AVANTAJI

HDP listesi AK Parti'ye göre daha şanslı. Bunun en önemli etkeni Leyla Zana. Zana'nın her gün düzenli olarak köylere gerçekleştirdiği gezileri miting havasında geçiyor. İnsanların arasına karışarak dertlerini dinleyen Zana'nın bu yaklaşımı takdir topluyor. Zana HDP adına Ağrı'da iyi bir rüzgar yakalamış görünüyor. AK Parti'nin hanesine eksi olarak yazılan yerel seçimlerde yaşananlar ve Diyadin olayları HDP listesinde artı olarak görünüyor. Bu tepkiler seçimlere kadar etkisini sürdürürse HDP listesi stratejik olarak kazançlı çıkacak.

CHP'NİN BU KENTTE ŞANSI YOK

Ağrı'da iki partili bir mücadele var. CHP Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı ve eski bakanlardan Cemil Erhan ile şans arıyor. HDP'nin barajı aşmaması durumunda bile meclise gidebilmesi zor bir ihtimal olarak görünüyor. AK Parti listesine tepki olarak seçimlere bağımsız olarak giren ve Ağrı'daki en iyi seçim kampanyasını yürüten işadamı Cemal Kaya'ya daha fazla şans veriliyor.

2011'DE AK PARTİ 3 VEKİL ÇIKARDI

2009 Yerel Seçimleri'nde AK Parti yüzde 39,6 ile belediye başkanlığını kazandığında DTP'nin oyu 32,4'tü. Referandumda 'Evet' oyunu işaretleyen Ağrılıların yüzdesi 95,75. 2011 Genel seçimlerinde AK Parti yüzde 47,5 ile üç vekil çıkarırken bağımsız Halil Aksoy'un oyu yüzde 41 olarak gerçekleşti. Tekrarlanan 2014 Yerel Seçimleri'ndeyse HDP yüzde 51 oy alırken gerileyen AK Parti'nin oyu yüzde 45,4 olarak gerçekleşti.

DEMİRTAŞ'A YÜZDE 61 DESTEK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş yüzde 61,28 oy alırken Recep Tayyip Erdoğan yüzde 36,44 oy aldı. Tabloya bakıldığında HDP'nin barajı aşması durumunda kentten üç vekil çıkaracağı anlaşılıyor. Bu 2-2 de sonuçlanabilir. Ancak HDP barajı aşamazsa AK Parti, yine üç vekil çıkarabilir. Dördüncü vekillik de bağımsız aday Cemal Kaya ve CHP adayı Cemil Erhan arasında gidip gelebilir. Bir diğer öngörü de AK Parti'nin dört vekili de alacağı yönünde.

HDP, Leyla Zana ile Ağrı\'yı Zorluyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika HDP, Leyla Zana ile Ağrı'yı Zorluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (32)

  • URFALI: Yine hdp reklamı.Ne kadar reklam yapsanızda bu vatan sahipsiz değil. 34 45 Yanıtla
  • KÜRTÜM OYUM AKP YE: BEN KÜRTÜM AMA FAŞİST DEĞİLİM. 80 VE 90 LI YILLARDA KÖYLERİ BOŞALTILAN KAFALARI KENDİ DIŞKILARINA SOKULARAK İŞKENCE YAPILAN KÜRT HALKINA BAŞTA TV KANALI OLMAK ÜZERE DAHA ÖNCE HAYAL BİLE EDİLEMEYEN ÖZGÜRLÜKLERİ GETİREN AKP OLMUŞTUR. DÜRÜST VE ŞEREFLİ BİR KÜRT BUNU İNKAR ETMEZ. İDOLOJİYE VE IRKA DAYALI SİYASETE DEĞİL HİZMETE OY VERİRİM. OYUM AKP YE. 21 55 Yanıtla
  • Ağrı: Ağrı mhp ve akp nin kalesidir 16 45 Yanıtla
  • ZÜĞÜRT AĞA: PADİŞAH GİDİCİ.GÜÇÇÜK ENİŞTE HADİ SANA GÜLE GÜLE.BOŞUNA ÇIRPINIP MEYDAN MEYDAN GEZMEYİN.ABBAS YOLCU VELHASIL...SAYGILAR.... 42 7 Yanıtla
  • Ha.: Hdp pkk dir bunları hiç bir Müslüman kürt sevmez. 14 32 Yanıtla
  • erdi: AKP DEVRİ 7HAZIRANDA BITIYOR 25 14 Yanıtla
  • Sinan: OFLU sen kendi işine bak allahın malı faşist hamsi kafalı. Kürtler en sonunda bir avrupa devleti gibi rahat yaşayacak bunun için ölümüne mücadele edeceğiz. 32 6 Yanıtla
  • Kadir: Ağrı hdp 4 AKP 0 olcak 28 9 Yanıtla
  • maho: Agrida hdp nin hic ugrasmasina gerek yok komple onlar hdp ci zaten.kani bozuklar 9 27 Yanıtla
  • ÖRGÜTÜ ALİYE: EY DÜNYA RAHAT OL.. ALLAH IN ARSLANLARI KÜRTLER GELİYOR.. ADALET GELİYOR.. İNSANLIK GELİYOR.. EŞİTLİK GELİYOR.. 20 15 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement