'Başbakan Faşist Anlayışta' - Son Dakika
Politika

'Başbakan Faşist Anlayışta'

\'Başbakan Faşist Anlayışta\'

CHP, İstanbul'da Yaşanan 1 Mayıs Kutlamalarında Ortaya Çıkan Olumsuzlukların Birincil Sorumlusunun Başbakan Olduğunu İleri Sürdü.

02.05.2008 11:54

CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, İstanbul'da yaşanan 1 Mayıs kutlamalarında ortaya çıkan olumsuzlukların birincil sorumlusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ileri sürdü. Başbakan Erdoğan'ın, "faşist" bir anlayışla 1 Mayıs'a yaklaştığını ifade eden Selvi, İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Valisi'nin de tutumunu eleştirdi. Selvi, olayları Meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.

CHP'li Selvi, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olayları ANKA'ya değerlendirdi ve başta Başbakan Erdoğan olmak üzere İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın yaşanan olaylarının asıl sorumlusu olduğunu söyledi.

1 Mayıs'ın tüm dünyada barış içerisinde kutlandığını ifade eden Selvi, "Maalesef 1 Mayıs Türkiye'de üzüntü ve çatışma günü oldu" dedi. Başbakan Erdoğan'ın "kendisini seçen" emekçi halka karşı "bozuk üslup ve hakaretamiz sözler" sarfettiğini belirten Selvi, "Başbakan, 1 Mayıs'ı da bir inatlaşma ve tahrik aracına dönüştürdü. Emekçi halkın demokratik ve en doğal hakları yıllardır yok sayıldığı için bardağı taşıran son damla Erdoğan'ın tahrikleri oldu" diye konuştu.

-BAŞBAKAN PROVOKE ETTİ-

Sendikaların uyumlu ve geçmişin olumsuzluğunu gidermeye dönük bir çabayla 1 Mayıs'ı kutlama isteklerine AKP Hükümeti'nin olumlu yaklaşmamasını eleştiren Selvi, şunları söyledi:

"Sendikaların iyi niyetli taleplerine, Tayyip Erdoğan bir güç gösterisi, inatlaşma anlayışı ile yaklaştı. AKP 1 Mayıs'ın tatil olması için yasa teklifi verdi, herkesi umutlandırıp sonra hayal kırıklığına uğrattılar. Arkasından 1 Mayıs alanına izin verilmeyeceği tahrik edilerek kamuoyuna duyuruldu. AKP kendi yarattığı gerginliği tüm Türkiye'ye yaygınlaştırdı. Tayyip Erdoğan bir Başbakan gibi değil adeta bir taraf olarak derenin taşıyla, derenin kuşunu vurdurmuştur. Bu ülkenin polisi ile bu ülkenin emekçisini karşı karşıya getirmiş, provokasyonu bizzat kendisi körüklemiştir."

-FAŞİST ANLAYIŞ-

Başbakan Erdoğan'ın 6 yıldır "demokrasi, özgürlük ve insan hakları" söylemlerinde bulunduğunu hatırlatan Selvi, son 1 Mayıs kutlamalarında Erdoğan'ın tam bir "faşist" anlayış sergilediğini söyledi. Selvi, şöyle konuştu:

"Başbakan, demokrasiyi işine geldiği gibi, özgürlüğü ise kendi ideolojisinden yana olanlarla kısıtlı tuttuğunu bir kez daha gösterdi. Erdoğan, iki yüzlü kişiliğini bir kez daha ortaya koydu. İktidar olmanın avantajını hoyratça global sömürü ile işbirlikçiler ile paylaştı. Ne kadar acımasız ve sorumsuz olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır. Ancak bunun hesabı mutlak ve mutlak sorulmalıdır. Sorulacaktır. Artık her şey net olarak ortadadır.

Tayyip Erdoğan'ın böylesine faşizanca davranışı geniş bir şekilde yazılacaktır. Taksim fatihi, işçi dostu Tayyip artık mutlu ve güçlü olarak kendini ve partisini anlatmaya çalışacaktır. Bu ayıp da AKP'lilere yeter. Bu konu Meclis'e taşınacaktır. Bizzat Başbakan, birlik ve beraberliği bozucu tahrik edici olumsuz bir ortam yaratmıştır. Buna söylenecek bir şey yoktur. Bu hesap sandıkta mutlaka sorulacak. Burada, olumlu ve sorumlu yaklaşımları nedeniyle 1 Mayıs'a katılan tüm sendikacıları ve emekçileri gönülden kutluyorum."

-POLİSİN TUTUMU İZAH EDİLEMEZ-

CHP'li Selvi, İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Valisi Muammer Güler'in tavrını da eleştirdi. Selvi, şunları söyledi:

"Polisin tutumunu izah etmek mümkün değil. Savaşlarda bile çaresiz insanlara kapısının önünde saldırmak suçtur. Daha insanlar dışarı bile çıkmadan saldırının ne anlama geldiği herkes tarafından görülmüştür. İstanbul yönetimi hep beraber bir provokatif eylem ortaya koymuştur. Bunları bir güvenlik olayı gibi görmek mümkün değildir. Yüzlerce insanın bulunduğu kapalı alanlara onlarca gaz bombası atmanın acımasızlığı ve sorumsuzluğu izah edilemez. Bu vahşeti tüm dünyaya gösteren Tayyip'i kutlamak lazım. Biz konuyla ilgili yasal ve siyasal anlamda her türlü girişmede bulunacağız. Bu Vali Başbakanın talimatı üzerine günler önceden adeta halkı tahrik etti. Bu kadarını hiçbir kimse tahmin bile edemiyordu. Uzun süre uzlaşma her türlü olumlu katkıda bulunma gayretinde bulunan sendikacılara adeta itibar edilmedi ve böyle bir olayın olması için Tayyip ısrarla tahrik etti." (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika 'Başbakan Faşist Anlayışta' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement