'Altın Portakal ve Koza'dan Daha İyiyiz' - Son Dakika
Kültür Sanat

'Altın Portakal ve Koza'dan Daha İyiyiz'

\'Altın Portakal ve Koza\'dan Daha İyiyiz\'

Nursima ÖZONUR- Kürşat TERCANLI/ERZURUM, (DHA) BEŞİNCİ Uluslararası Dadaş Film Festivali, 20- 24 Ekim tarihleri arasında Erzurum'da Çifte Minareli Medrese'de düzünlenecek.

18.10.2010 18:48

Nursima ÖZONUR- Kürşat TERCANLI/ERZURUM, (DHA)

BEŞİNCİ Uluslararası Dadaş Film Festivali, 20- 24 Ekim tarihleri arasında Erzurum'da Çifte Minareli Medrese'de düzünlenecek. Türkan Şoray'ın onur konuğu olduğu festivalde, Bal, Kosmos, Yüreğine Sor, Nefes, Eyvah Eyvah, Vavien, Aşk Geliyorum Demez filmleri yarışacak. Bu yıl festivalin ana temasının 'aşk ve sevgi' olduğunu belirten Festival Komitesi Başkanı Nil Gürpınar, "Altın Portakal ve Altın Koza film festivallerinden çok daha küçük bütçeyle çalışıyoruz. Ama başarıya gelince biz çok daha iyiyiz" dedi.

Dadaş Film'in kurucusu merhum Cahit Gürpınar'ın, Erzurum'da film festivali yapma hayalini 2006'dan itibaren gerçekleştirmeye başlayan kızı Nil Gürpınar, aileden sinemacı olmanın yanı sıra Londra'da işletme eğitimi de aldı. İstanbul'da babasının 1960'lı yıllarda kurduğu Dadaş Film şirketini yöneten ve daha çok belgesel ağırlıklı film çekimleri yapan Nil Gürpınar, 5'inci Uluslararası Dadaş Film Festivali'ne ilginin her geçen yıl daha da arttığını söyledi.

Erzurumluların kendisini yalnız bırakmadığı anlatan GÜrpınar, Dadaş Film Festivali'nde hedeflerinin Altın Portakal ve Altın Koza'yı geçmek olduğunu belirtti. Gürpınar, şunları söyledi:

"Dadaş Film Festivali'ni, Antalya'daki ve Adana'daki festivallerle sürekli değerlendiriyoruz. Bana, 'Neden kıyaslıyorsun?' diyorlar. Kıyaslamıyorum, hedefim onlardan daha ileri gitmek. Bunu götüremeyecek bir şehir ya da ekip değiliz. Biz onlardan daha istikrarlı hareket ediyoruz. Bu da gerçek. Neden olmasın? Onlardan daha iyi olacağız demiyorum. Onlar da iyi olsun ama Erzurum daha fazla ses getirsin istiyorum. Erzurum'u herkes merak ediyor. Ama kimse yeterince tanımıyor. Altın Portakal Flm Festivali'nde Emir Kusturica olayını biliyorsunuz. O özel uçakla gelmiş. Kim bilir ne kadar para verilmiştir. Bizim böyle maddi imkanlarımız yok. Çok küçük bütçeyle çalışıyoruz. Bu konuda bizim festivali, Antalya veya Adana ile mukaseye edemeyeceğim. Onlar deve, biz pireyiz. Ama başarıya gelince biz çok daha iyiyiz. Sağlam adımlarla ilerliyoruz."

TÜRKAN ŞORAY'IN KOSTÜMLERİ SERGİLENECEK

Nil Gürpınar, festivalin 20 Ekim Çarşamba günü saat 15.00'te Çifte Minareli Medrese'de başlayacağını, bu mekanda Türkan Şoray'ın 1960 yılından itibaren filmlerinde giydiği tüm kostümlerle, film afişlerinin sergileneceğini kaydetti. Nil Gürpınar, "Türkan Şoray'ın filmlerinde giydiği kıyafetlerinin sergisi herkesin büyük ilgisini çekecek. Türkan Şoray, kıyafetlerini uzun yıllardan beri saklayan, bu kadar iyi birikim yapan çok az sanatçıdan biridir. Şimdiye kadar çok yönetmen ve sanatçıyla röportaj yaptım. Fakat ellerinde filmlerinin bir kopyası bile yok. Türkan Şoray'a onur ödülü vereceğiz. Festivalde yarışacak filmleri, özel jüri değerlendirecek. Ayrıca, halk jürisi de çalışacak. Festivalde Fransız sinemasından ve çocuk filmlerinden örnek gösterimler olacak. Kent merkezi ve Atatürk Üniversitesi'ndeki simenalarda tüm filmler ücretsiz olarak izlenecek" diye konuştu.

Sunuculuğunu Mesut Yar'ın yapacağı festivale onur konuğu olarak Türkan Şoray davet edilirken, jüride ise Ertem Göreç, Atilla Dorsay, Burçak Evren, Duygu Sağıroğlu, Cemal Şan, Cahit Berkay, Oğuz Şanal görev yapacak. Festivalde, Türk sinemasında unutulmaz bestelere imza atan Moğollar grubunun solisti Cahit Berkay film müziklerinden oluşan bir konser verecek. Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca da babasının şarkılarını seslendirecek.

Festivalde en iyi film, en iyi senaryo, en iyi yönetmen, en iyi erkek ve kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek ve kadın oyuncu, en iyi genç yetenek dallarında ödül kazananlar için 22 Ekim Cuma günü saat 16.00'da Atatürk Üniversitesi Mavi Salon'da bir tören düzenlenecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat 'Altın Portakal ve Koza'dan Daha İyiyiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement