Zonguldak'ta Maden Ocağındaki Göçük - Son Dakika
Yerel

Zonguldak'ta Maden Ocağındaki Göçük

Zonguldak\'ta Maden Ocağındaki Göçük

Göçüğün meydana geldiği maden ocağında inceleme başlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin rapor sonucuna göre yasal işlem yapılacak Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Demirsu: "Bu yıl içinde bakanlığımız iş müfettişlerince yapılan incelemeler sonucunda 13 ocak ve 1 iş yerinde.

13.08.2014 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta, göçük nedeniyle 9 kişinin mahsur kaldığı maden ocağında inceleme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, rapor hazırlayacak.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden bakanlık müfettişlerince denetim yapıldığını söyledi.

Kentte denetimlerin maden iş yerlerinde daha yoğun yürütüldüğünü anlatan Demirsu, "Bu yıl içinde bakanlığımız iş müfettişlerince yapılan incelemeler sonucunda 13 ocak ve 1 iş yerinde üretim, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmamasından dolayı tamamen durdurulmuştur. Yine madencilik sektöründe yapılan denetimler sonucu 4'ü kamu 45'i özel olmak üzere 49 iş yerine 490 bin 321 lira ceza kesilmiştir" diye konuştu.

Demirsu, göçüğün meydana geldiği ER-Cİ Madencilik firmasının da denetlenen iş yerleri arasında yer aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Söz konu iş yeriyle ilgili göçüğün olduğu gün, bakanlığımız İş Teftiş Kurulunca Ankara'dan başmüfettiş görevlendirilmiş, iş yeri iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetlenmiştir.  Bakanlığımız iş müfettişi raporunun sonucuna göre gerekli yasal işlemler yürütülecektir. O ocakla ilgili özel konuya girmek istemiyorum. Bakanlığımız gerekli açıklamayı yaptı. Eksikleri nedeniyle üretimi durdurulmuş bir ocak. Burada 'üretim yapılıyordu' diyemeyiz. Müfettiş, yaptığı inceleme sonrasında ocakta üretim 'yapıldı mı, yapılmadı mı' hazırlanan raporda belirtecek. Biz bunun kararını veremeyiz. Ocak üretime kapatılmıştı ama bunun tamamen 'mühürlendi' anlamında düşünülmemesi gerekir. İş Sağlığı ve Güveniliği Kanunu gereğince ocaklar tamamen kapatıldığı zaman ocağı çökmeye bırakırsınız. Ocaklarda üretim durdurulursa kapısına mühür vurulmaz. Üretim yapılmadan içerideki eksikler giderilmeye çalışılır."

Öte yandan, valilik de yaptığı yazılı açıklamada göçükle ilgili yetki, görev ve sorumluluğu olan birimlerin görev ve sorumluluklarını değerlendirmek ve inceleme yapmak üzere bir vali yardımcısının görevlendirildiği kaydedildi.

Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağında dün 03.00 sıralarında göçük meydana gelmiş, 9 işçinin 13 saat sonra ocaktan çıkarılmıştı. Maden işletmesi yetkililerinin, iş kazasını emniyete bildirmemesi tepkilere yol açmıştı. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Zonguldak'ta Maden Ocağındaki Göçük - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement