Arap Birliği Zirvesi'nde Gündem: Yemen - Son Dakika
Dünya

Arap Birliği Zirvesi'nde Gündem: Yemen

Yemen Cumhurbaşkanı, Arap Birliği Zirvesi'nde Şii isyancılara 'İran'ın maşası' dedi. Suudi Arabistan Kralı Selman, 'operasyon amacına ulaşana dek sürecek' diye konuştu.

28.03.2015 14:46  Güncelleme: 16:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arap Birliği'nin 26. Genel Zirvesi başladı. Gündem, Yemen'e yönelik operasyon. Konuşan liderler "ortak Arap gücü"nün gerekliliğinden bahsediyor. Suudi Arabistan Kralı Selman ise Yemen'de Husilere yönelik operasyonun amaçlarına ulaşana dek süreceğini söyledi.

Arap Birliği Zirvesi Mısır'da Yemen ve ortak ordu gündemiyle toplandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Yemen Cumhurbaşkanı Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi yaptıkları konuşmalarda, ortak Arap gücünün kurulması gerektiğine değindiler.

SUUDİ KRAL: OPERASYON BARIŞ GELENE KADAR SÜRECEK

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ise konuşmasında, Yemen'de İran destekli Husilerin yarattığı siyasi ve askeri krizin ardından 10 ülkeden oluşan Koalisyon'un başlattığı 'Kararlılık Fırtınası' askeri operasyonunun ülkede barış ve güvenlik geri gelene kadar süreceğini belirtti.

Kral Selman, Yemen'de Husilerin darbe girişimini kınarken, ülkedeki tüm siyasi taraflara 'istikrarı gerçekleştirmek amacıyla diyalog kurması' için Riyad'ın kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Yemen'de yeniden istikrarın sağlanabilmesi için herkesin ortak bir şekilde çalışması gerektiğini dile getirdi, Kral Selman, İran'a da Arap ülkeleriyle 'bölgedeki krizleri çözmek için olumlu işbirliği' kurması için çağrıda bulundu.

SİSİ: ORTAK BARIŞ GÜCÜ KURULMALI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, Yemen, Libya ve birçok ülkede yaşanan krizlerden yola çıkarak 'Arap ülkelerinde krizlere müdahalede bulunacak ortak Arap gücünün' kurulması gerektiğini vurguladı.

Sisi, Yemen'de diyaloğun çöktüğünü ve dolayısıyla ortak Arap askeri müdahalesinin 'doğru zamanda' geldiğini dile getirdi.

Libya'da yaşanan kriz için Yemen'e ortak müdahaleden örnek veren Sisi, Libya'da 'terör organizasyonların yarattığı' krizlere suskun kalamayacaklarını ifade etti.

HADİ: HUSİLERE MÜDAHALE DEVAM ETSİN

Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi, Husilere karşı başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) anlaşması ve BM'nin de kanunlarına göre gerçekleştiğinin altını çizdi.

Hadi operasyonun sürmesi için zirveye katılan ülkelerin yanı sıra KİK ülkelerine çağrı yaptı.
Hadi "Kararlılık Fırtınası operasyonu Husiler işgal ettiği topraklardan çekilene ve teslim olana kadar devam etmeli. Ayrıca Husilerin, hem ordudan elde ettiği hem de önceki senelerde İran'dan aldığı silahları kesinlikle teslim etmesi gerekiyor. Operasyonun bu hedefleri gerçekleştirene kadar devam etmesini istiyoruz" dedi.

Hadi, bu operasyonun oluşturulması istenen 'ortak Arap gücünün' bir örneğini de teşkil ettiğini dile getirdi.

ARAP BİRLİĞİ'NİN 26. GENEL ZİRVESİ

Arap Birliği 26. Genel Zirvesi'nde bu dönem, Yemen'de İran destekli Husilerin yarattığı kriz ön planda. Suudi Arabistan Kralı'nın yanı sıra Katar Emiri ve birçok ülkenin lideri Mısır'ın Şerm El Şeyh kentinde Cumhurbaşkanı Sisi tarafından karşılandı.

Zirve'ye katılmak üzere Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi, Sudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ve Katar Emiri Temim Bin Hamad El Sani'nin yanı sıra Moritanya, Sudan, Kuveyt, Tunus, Filistin, Bahreyn, Irak, Somali ve Cibuti ülkelerinin liderleri Mısır'a geldi.

22 ülkenin katılacağı zirvede, Yemen'de siyasi ve askeri kriz, bu ülkeye başlatılan operasyon ve ortak bir Arap gücü ordusu kurulması başta olmak üzere bölgede farklı ülkelerde yaşanan krizler de ele alınacak.

Zirvede, Yemen'de İran destekli Şii Husilerin yarattığı krizleri ardından Suudi Arabistan'ın öncülüğünde oluşturulan Husi karşıtı koalisyonun başlattığı 'Kararlılık Fırtınası' operasyonu inceleniyor.

Arap Birliği Zirvesi\'nde Gündem: Yemen
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Arap Birliği Zirvesi'nde Gündem: Yemen - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • nedim: sizi abd uşakları neden filistine sahip çıkmadınız dişinize göre buldunuz sizi kafi 16 1 Yanıtla
  • KENAN: ALLAHA ŞÜKÜR ARABIZ MÜSLÜMANIZ PKKLI YAHUDİ HAİNLERLE MÜCADELEMİZ MEZARA KADAR BU BÖYLE BİLİNE. 5 11 Yanıtla
  • ismail kilincarslan: tek yazacagim aziz nesin hakliymis 8 5 Yanıtla
  • hayvan zirvesi daha çok yakışır hayvanlardan özü: şerefsiz araplar 'müslümAN ARAPLAR İSTİSNA ' erkekmi oldunuz çakallar it sürüleri 8 2 Yanıtla
  • EBU ZINDIK ANTİ HIRZANİ ADOLF HİTLER: arap birliği . . . . birlik haliniz buysa dağınık haliniz nasıl acaba 9 0 Yanıtla
  • OSMAN: YA KARDESIM SIZ KIMI VURUYORSUNUZ BAKINIZ ORTA DOGU KAN GOLÜ GOTURUYOR AVRUPA ISE İŞİNDE GUCUNDE UYANIN EY ARAP UYANIN EY MUSLUMANLAR YOKMU BIR DELIKANLI LIDERRRRR. . DUR DESIN BU SAVASA . . . UYANNNNNNNN 9 0 Yanıtla
  • ali: Yiyin birbirimizi birbirinizin vadinin etini yiyin 4 4 Yanıtla
  • cumalı: hey topunuzun canı ceheneme alçak ebu cehiler 70 yıldır israile karşı neden şahin olmadınız dişinize göre ya saddam deyuzu cehenemliği gibi mazlum kürtleri katl erdersiniz yada gariban şiaalra saldırırsınız cenabı allah inşallah başınıza öyle bir zalimi musalat eder hepiniz yok olup gidersiniz şerefsiler 7 0 Yanıtla
  • bonus sevapçılar...: ya benım dünyamın lideri sisi ile aynı kualısyonda olmam diye gazeteciyi paylamamışmıydı. . :D. . . benım dünyamın lideri yalan söylermı hiç. . :D. . . asla. . . ona dokunmak bile sevvvaaaapppp. . . 5 0 Yanıtla
  • ali: Yiyin birbirimizi birbirinizin vadinin etini yiyin 1 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement