Uşak'ta Nefes Kesen Deprem Tatbikatı - Son Dakika
Yerel

Uşak'ta Nefes Kesen Deprem Tatbikatı

Uşak\'ta Nefes Kesen Deprem Tatbikatı

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) Batı Anadolu ve Akdeniz Bölge Tatbikatı, Uşak tabakhane bölgesinde yapıldı.

26.05.2012 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) Batı Anadolu ve Akdeniz Bölge Tatbikatı, Uşak tabakhane bölgesinde yapıldı. Nefes kesen tatbikat 8 ilin UMKE ekipleri tarafından icra edildi.

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordine ettiği Batı Anadolu ve Akdeniz Bölge Tatbikatı, dünkü

Karlık köyü yakınlarındaki eğitim çalışmaları ile başladı. Ekipler tatbikat öncesi tüm hazırlıklarını tamamladı. Bugün ise tatbikat başarılı bir şekilde 8 ilden yaklaşık 250 UMKE görevlisinin katılımı ile icra edildi. Uşak kent merkezindeki kentsel dönüşüm alanında bulunan eski tabakhane mevkiindeki Batı Anadolu ve Akdeniz Bölge Tatbikatı'nda; Uşak, Eskişehir, Isparta, Kütahya, Burdur, Antalya, Konya ve Afyon'dan UMKE ekipleri ile Uşak ve Afyon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri görev aldı. Tatbikatı; Uşak Vali Vekili İsmail Gürsoy ve Vali Yardımcısı Mehmet Ünal ile daire müdürleri ve vatandaşlar izledi.

Saat 13.00 sıralarında başlayan ve Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal'ın koordine ettiği tatbikatta senaryo gereği merkez üssü Murat Dağı eteklerindeki Karlık köyü olan 7.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Uşak kent merkezindeki

binalarda ağır hasarlar oluştu. Senaryo gereği depremden sonra kurtarma ve acil yardım hizmetlerinin canlandırıldığı tatbikata başlandı.

İlk olarak polis ekipleri deprem bölgesine ulaşarak güvenlik önlemi aldı ve durum hakkında merkeze bilgi aktardı. Ardından deprem bölgesine itfaiye ekipleri ile arama ve kurtarma ekipleri yönlendirildi. Tatbikatta itfaiye ekiplerinin çıkan yangınları söndürmesinden sonra UMKE ekiplerinin enkaz altından kurtarma, araç içerisinden kurtarma, ilk yardım çalışmaları tatbik edildi. Tatbikatta her ilin UMKE ekibi enkazlardan yararlı kurtardı. Kurtarılan hasta ve yaralılar senaryo gereği ilk olarak bölgedeki sahra hastanelerine gönderildi. Ardından ambulanslarla diğer hastanelere sevk edildi. Tatbikat sırasında arama kurtarma köpekleri de enkazlarda görev yaptı. Tatbikatta nükleer sızıntıya karşı yapılacak müdahale ve yüksek binalardan hasta tahliyeleri de başarılı bir şekilde canlandırıldı. Tatbikatın ardından eğitime katılan ekipler ile katkı sağlayan kurum temsilcilerine Vali Vekili İsmail Gürsoy tarafından plaket verildi.

Tatbikat sonrası bir konuşma yaparak UMKE ekiplerini tebrik eden Vali Vekili İsmail Gürsoy, "Kurtarma çalışmalarının nasıl olması gerektiğini ekiplerimiz gösterdi. Ülkemiz deprem kuşağında yer alıyor.

Bu nedenle nüfusumuzun yüzde 95 i deprem kuşağında yaşıyor. İnsanlık tarihi var olduğu günden beri deprem felaketiyle karşılaşmaktadır. Bu nedenle alınan önlemler son derece önemlidir. Bugün biz deprem sonrası alınması gereken tedbirleri tatbik ettik. Şunu da bilmeliyiz ki depremle mücadele edebilmek için deprem öncesi önce deprem anı ve sonrası olmak üzere üç ayrı kategoride tedbirler almak durumundayız. Depremden öncesi için en önemli tedbir güvenilir yapıdır. Ülkemiz deprem felaketleri nedeniyle çok üzücü acılar yaşadı. Bu acıların tekrarlanmaması için deprem bilinciyle yaşamayı ve depren öncesi, deprem anı ve deprem sonrası tedbirleri gerekli şekilde almalıyız. Ülkemiz son yıllarda arama kurtarma konusunda ciddi mesafeler aldı. Bugün de gördüğümüz gibi ekiplerimiz tam donanımlı bir şekilde enkazda arama kurtarma faaliyetlerini gelişmiş ülkeler seviyesinde yürütebiliyor. Ben bu tatbikatta görev alan herkese teşekkür ediyor, deprem ve doğal afetlerin tatbikatlarla sınırlı kalmasını temenni ediyorum" dedi. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uşak'ta Nefes Kesen Deprem Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement