Smdk'ya Alternatif Yeni Bir Oluşum Hazırlığı - Son Dakika
Politika

Smdk'ya Alternatif Yeni Bir Oluşum Hazırlığı

SMDK'ya alternatif yeni bir oluşum hazırlıkları yapıldığı, söz konusu oluşumda SMDK eski başkanı Muaz el Hatip'in de bulunduğu belirtildi.

11.11.2014 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) alternatif olmak üzere yeni bir oluşum hazırlıkları yapıldığı, söz konusu oluşumda SMDK eski başkanı Muaz el-Hatip'in de bulunduğu belirtildi.

SMDK üyelerinden adını vermek istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç hafta içinde resmi olarak açıklanacak yeni oluşumda Suriye içindeki muhaliflerden yüzde 15, dışındaki muhaliflerden ise yüzde 85'lik bir temsilin söz konusu olduğunu ve hepsinin Suriyeliler nezdinde kabul gören şahsiyetler olarak bilindiğini ifade etti.

Muaz el-Hatip'in 3 gün önce Rusya'ya yaptığı ziyaret ile yeni oluşumu ilişkilendiren yetkili, "Uluslararası toplum, resmi olarak kurulduğu açıklanmadan önce bu oluşumla irtibata geçmeye başladı. Çünkü düşünceleri gerçekçi ve belli bir aşamada durmuş değil" dedi.

Yetkili, SMDK'nın mevcut duruma yeni çözümler getiremediğini, söz konusu oluşumun ise çözüme ilişkin düşünceleri bulunduğunu ve bu düşüncelerin uluslararası toplum tarafından kabul görmeye başladığını kaydetti.

Hatip'in SMDK'ya başkanlık ettiği dönem ve sonrasında çözüme ilişkin bazı önerilerinin SMDK üyeleri tarafından eleştirildiğini hatırlatan yetkili, "Dün kabul edilmeyen, bugün mevcut durum tarafından dayatılıyor. Ancak SMDK üyeleri bunu anlamaktan aciz" diye konuştu.

Rejimin çözüm önerilerini kabul konusuna ilişkin de konuşan yetkili, rejim destekçilerinin tutumunda fark edilir bir değişim olduğunu kaydetti. Yetkili, "Hatip, Rusya'nın artık, menfaatinin Esed'le olmadığını anladığını, Beşşar Esed'in dünkü açıklamalarını inceleyen birinin bunu kolayca farkedebileceğini ifade etti" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan Mistura ile dün bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, BM tarafından sunulan Halep Ateşkes Planı'nı inceleyeceği bildirilmişti.

Hatip, SMDK'ya başkanlık ettiği dönem ve sonrasında çözüme ilişkin bazı öneriler sunmuştu. Beşşar Esed'in Suriye'yi terk etmesi ve yönetimin rejimden kabul edilebilir kişilere devredilmesini öngören bu öneriler, SMDK üyeleri tarafından eleştirilmişti. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Smdk'ya Alternatif Yeni Bir Oluşum Hazırlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement