Pamukkale Üniversitesi'nde Atatürk Paneli - Son Dakika
Yerel

Pamukkale Üniversitesi'nde Atatürk Paneli

Pamukkale Üniversitesi\'nde Atatürk Paneli

Pamukkale Üniversitesi'nce "Türkiye'de Hürriyet Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi ve Mustafa Kemal Atatürk" konulu panel düzenlendi.

20.11.2015 09:08  Güncelleme: 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pamukkale Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 'Türkiye'de Hürriyet Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi ve Mustafa Kemal Atatürk' konulu panel düzenlendi.

PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Doç. Dr. Mithat Aydın, Doç. Dr. Ercan Haytoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Umut Karabulut panelist olarak katıldı. 'Osmanlı'dan Milli Mücadele'ye Hürriyet Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi' konulu ilk sunumu gerçekleştiren Doç. Dr. Mithat Aydın, "İnsanlığın, var oluşundan bu yana insanoğlu tabiatına uygun olarak hürriyet- özgürlük arayışı hep var olmuştur. Bu bağlamda sözlü ve yazılı kaynaklar özellikle Orhun Anıtları Türklerde gerek bireysel, gerekse siyasal özgürlüğün erken devirlerde geliştiğini göstermiştir. Osmanlılarda Hürriyet kavramının kamuoyu faktörü ve muhalefet kültürüyle genişlemesi ve liberal-demokratik süreci başlatması, 19. yüzyıl başlarında görülen bir olgudur. Bu bağlamda 19. yüzyılda hürriyet kavramı eşitlik, hukukun üstünlüğü, adalet, halk egemenliği gibi kavramlarla ele alınmış ve Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Mithat Paşa, Ali Suavi, Münif Paşa, Ziya Gökalp gibi Türk aydınlarınca tartışılmıştır. Bu düşünsel ve kültürel birikim, Anadolu'da teşekkül eden yeni devletin, Türkiye Cumhuriyeti'nin medeni dünyada yer alma çabasına katkı yapmıştır" dedi.

29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanı ile hürriyetin kurumsal gelişimi için en önemli temelin atıldığını belirterek sözlerine başlayan Doç. Dr. Ercan Haytoğlu ise, 'Cumhuriyet Döneminde Hürriyet Düşüncesi ve Mustafa Kemal Atatürk' adlı sunum yaptı. Haytoğlu, "Cumhuriyet, bilinen basit bir tanımı ile demokrasinin en ileri tatbik şeklidir. Demokrasi ise Yunanca "demos" ve "kratos" kelimelerinin birleşmesinden oluşan "halk iktidarı", halk iktidarı da tek kelime ile 'hürriyet'tir. Atatürk, hürriyet kavramının uzun tarihsel gelişimini yaşamamış ülkelerde "vatan çocuklarını iyi vatandaş olarak yetiştirmek" üzere "vatandaş için medeni bilgiler" ismiyle bir kitap bastırmanınihtiyaç olduğunu düşünmüştür. Bu amaçla "Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal" imzası ile 18 Eylül 1931'de Başvekil İsmet Paşa'ya bastırılmasını istediği kitabın okulların ilk sınıflarından itibaren iki yıl okutulmasını istemiştir. Çünkü hürriyetlerin korunmasının ancak bilinçli toplumlarla mümkün olacağına inanılmıştır" dedi. - DENİZLİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Pamukkale Üniversitesi'nde Atatürk Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement