Onkoloji Günleri Başladı - Son Dakika
Yerel

Onkoloji Günleri Başladı

Onkoloji Günleri Başladı

Genç-Bir-Der ve Onkoloji Hastaları ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen 7'inci Uluslar arası Onkoloji Günleri, sağlık yürüyüşü ile başladı.

20.09.2014 14:00  Güncelleme: 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genç Birikim Derneği (Genç-Bir-Der) ve Onkoloji Hastaları ve Yardımlaşma Derneği (ONKO-SEV) tarafından düzenlenen 7'inci Uluslar arası Onkoloji Günleri, sağlık yürüyüşü ile başladı.

Muş Belediye Meydanı'nda başlayan yürüyüş, Muş Valiliği önünde sona erdi. Yürüyüşe katılan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Sağlık Bakanlığı olarak bu tür programlarda halk ile el ele vererek başarılı olmayı ve kanseri kontrol altına almayı amaçladıklarını söyledi. Gültekin, "Bu anlamda sivil toplum örgütlerine düşen görev çok büyüktür. Bugün Muş'ta Genç-Birikim Derneği ve ONKO-SEV başta olmak üzere 81 ilimizden gelen hasta temsilcilerimiz ile bir araya geldik. Amacımız Muş'tan bir farkındalık hareketi doğurmaktır. Türkiye'nin tütün, obezite, tuz tüketimi gibi sorunlarına karşı el ele vererek başarılı olabilmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Erkeklerde çok fazla görülen akciğer kanserinde beklenilenin altında bir seyir olduğuna vurgu yapan Gültekin, önümüzdeki yıllarda tütün kontrol programını daha da genişleteceklerini belirtti. Bir yılda yaklaşık olarak 165 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu hatırlatan Gültekin, bu kanser türlerinin başında ise akciğer kanserinin geldiğini sözlerine ekledi.

Program hakkında bilgi veren Genç-Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce ise; kanserin, insanlığın geleceğini tehdit eden ve sürekli gündemde kalması gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Yüce, "Alışkanlıklar ve yaşam tarzı çok erken yaşlarda şekillendiğinden dolayı, kanser eğitimine de erken yaşlarda başlanmalı ve sağlıklı yaşamın gençlik döneminde edinilen alışkanlıklarla yakından ilişkili olduğu gençlere iyi anlatılmalıdır. İnsanlığın geleceğini tehdit eden kanser hastalığının sürekli gündemde kalmasını sağlamak ve yaşanan gelişmeleri takip etmek amacıyla gerçekleştireceğimiz etkinliğimizin bu yılki teması '2023 Politikalarında Türkiye'de ve Dünyada Kanser Politikaları, Akciğer Kanserleri, Alkol ve Sigara ile Mücadele'dir. 6. Uluslararası Onkoloji Günleri programına katılan bilim insanları, kamu kurumlar, sivil toplum kuruluşları, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, gençlik merkezleri temsilcileri ve gençler tarafından fikir birliği sağlanarak belirlenmiştir. Yine her yıl olduğu gibi, 7. Uluslararası Onkoloji Günleri programımızda da Türkiye'den kanserle mücadele alanında çok önemli roller üstlenen sivil toplum kuruluşları, gençlik çalışanları, gençler ve kanser hastaları, farklı ülkelerden sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, uzmanlar, bürokratlar ve gazeteciler bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere Onkoloji Günleri'ne katıldılar" ifadelerini kullandı.

Bugün başlayan programın 2 gün boyunca devam edeceği bildirilirken, programa; Yozgat, Ankara, Uşak, Kars, Bingöl, Tunceli, Adana, Nevşehir, Sinop, Malatya, Bitlis, Ağrı, Antalya, Hatay, Manisa, Sakarya, Karaman, İstanbul ve Kayseri başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden de katılım olduğu belirtildi. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Onkoloji Günleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement