İzmit Körfez Köprüsü Ayağı Keson Batırma Töreni - Son Dakika
Politika

İzmit Körfez Köprüsü Ayağı Keson Batırma Töreni

Başbakan Erdoğan: (3) "Yurt dışından Türkiye'yi karıştırmaya çalışanlar var. Perde gerisine saklanıp namertçe saldıranlar var. İsmini, yüzünü saklayıp ortalığa montaj dağıtıp, Türkiye'de huzur ve istikrarı yaralamaya çalışanlar var" "Devlete, milli güvenliğimize, bütünlüğümüze yönelik bu saldırılara siyasi partiler sahip çıkmamalı, medya tarafsız olmalı, iş dünyası prim vermemeli. Kasetle montajla tahrikle Türkiye gündeminin esir alınmaya çalışılmasına hiç kimse destek olmamalı" "Türkiye'ye istikamet verecek olan sadece millettir, sadece sandıktır.

15.03.2014 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışından Türkiye'yi karıştırmaya çalışan olduğunu belirterek, "Perde gerisine saklanıp namertçe saldıranlar var. İsmini, yüzünü saklayıp ortalığa montaj dağıtıp Türkiye'de huzur ve istikrarı yaralamaya çalışanlar var. Devlete, milli güvenliğimize, bütünlüğümüze yönelik bu saldırılara siyasi partiler sahip çıkmamalı, medya tarafsız olmalı, iş dünyası prim vermemeli. Kasetle montajla tahrikle Türkiye gündeminin esir alınmaya çalışılmasına hiç kimse destek olmamalı. Türkiye'ye istikamet verecek olan sadece millettir, sadece sandıktır" dedi.

Dilovası'nda İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü Ayağı Keson Batırma Töreni'nde konuşan Erdoğan, suyun dibinde 56'ya 72 ebatlarında temeller olduğunu belirterek, bu keson kuyularının bugün yerleştirileceğini söyledi.

Erdoğan 15 metre civarındakinin zaten suyun altında olduğunu, 24 saat içerisine tamamen kaybolacağını ifade ederek, "Bunlar inşallah tarihe kayıt düşecek bir eserdir. Literatüre girecek bu. Dünyada dördüncü, rabia. Türkiye'de bu kadar güzel, bu kadar umut verici gelişmeler yaşanırken, bunları gölgelemeye çalışmak, apaçık şekilde Türkiye'nin kazanımlarını yok etmeye gayret etmektir. İşte Marmaray, 153 yıllık bir hayaldi, gerçekleştirmek bize nasip oldu. Marmaray'ın güneyinde 2 katlı bir tüp geçit, denizin altında onu yapıyoruz. Önümüzdeki yıl o da bitecek. İnşallah açılışı bizlere nasip olacak" diye konuştu.

"Bu adamların hangisinin bu tür eserler yaptığını duydunuz Allah aşkına" ifadelerini kullanan Erdoğan, birinci köprüye, ikinci köprüye karşı çıktıklarını, şimdi yapılan üçüncü  köprüye de karşı çıkıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bunlardan birşey olmaz. Bunlara gönül veren kardeşlerime sesleniyorum. İradenizi ortaya koyarken lütfen bu yapılanları gözden geçirin. Hizmete hizmete... Kimlik siyasetine değil, ideolojiye değil, hizmete. Türkiye'yi hizmetler büyütecek. Kuru ideolojiler değil, kuru kimlik siyaseti değil. Türkiye'de gerçekten güzel gelişmeler yaşanıyor. Ekonomi bütün saldırılarara rağmen dirençli şekilde geleceğe ilerliyor. Milli geliri 230 milyar dolarla aldık, şu anda 820 milyar dolara ulaştık. Merkez Bankasını çökertmeye çalıştılar. 27,5 milyar dolarla aldık, şu anda 128 milyar dolar. Ne yaparlarsa yapsınlar, yolsuzluğun karışmadığı bir iktidar böyle büyür. Ama yolsuzluk içinde olanlar bize öyle bir Türkiye teslim ettiler, hatta yürütemediler hükümeti, kaçıp gittiler 3,5 yılda. Çözüm süreci bütün sabotajlara rağmen kararlı bir şekilde ilerliyor. Demokrasinin standartları yükseliyor. Milli irade güç kazanıyor, huzur, kardeşlik, refah artıyor. Bunu bozmaya yönelik her saldırı çok açık şekilde vatana, Türkiye'ye ihanettir.

Yurt dışından Türkiye'yi karıştırmaya çalışanlar var. Perde gerisine saklanıp namertçe saldıranlar var. İsmini, yüzünü saklayıp ortalığa montaj dağıtıp Türkiye'de huzur ve istikrarı yaralamaya çalışanlar var. Devlete, milli güvenliğimize, bütünlüğümüze yönelik bu saldırılara siyasi partiler sahip çıkmamalı, medya tarafsız olmalı, iş dünyası prim vermemeli. Kasetle montajla tahrikle Türkiye gündeminin esir alınmaya çalışılmasına hiç kimse destek olmamalı. Türkiye'ye istikamet verecek olan sadece millettir, sadece sandıktır. İnanın bu saldırıları, bu tahrikleri yapanlar, bunlara çanak tutanlar 2 hafta sonra çok büyük mahcubiyet yaşayacaklar. Milletin kendileri gibi düşünmediğini çok net görecekler. Birileri siyaset yapmak istiyorsa, bu ülkenin dışından değil, er meydanı burası. Gelir, burada siyasetini yapar. Ama o yüreği olmayanlar, sadece mikser görevi görür. Bunlara da gerekli olan ders, hukuk içerisinde ülkemizde verilecektir. Biz eserlerimizle hizmetlerimizle konuşmaya devam edeceğiz. Bu büyük projelerle konuşmaya devam edeceğiz. Biz laf değil, üretmeye devam edeceğiz. 2023 hedeflerine böyle yürüyeceğiz. Milli gelirimizi 2 trilyon dolara, ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmayı ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında girmeyi hedefliyoruz."

Notlar

Dilovası şantiyesindeki tören alanına, dev boyutlu Türk bayrağı, Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve yüklenici firmaların logolarının bulunduğu bayraklar asıldı.

Kocaeli Büyükeşehir Belediyesinin bando ve mehteran takımları tören öncesinde dinleti sundu. Mehteran takımı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bestelediği "Dik dur eğilme, inananlar seninle" şeklindeki şarkısını seslendirdi.

Katılımcılar, Başbakan Erdoğan'a AK Parti flamaları ve bayraklarıyla sevgi gösterisinde bulundu. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu. Başbakan Erdoğan, tören alanına helikopterle geldi.

Törene, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu protokol katıldı.

Törenin ardından Başbakan Erdoğan ve beraberindeki katılımcılar, kürsünün bulunduğu platforma çıktı. Burada gösterilen animasyon filmle keson temellerin inşa ediliş ve bölgeye getirilişi gösterildi. Başbakan Erdoğan, temelin batırma işlemenin bu gece saat 01.00'de tamamlanacağını bildirdi. Erdoğan, katılımcıları, "Elinize, dilinize, aşkınıza, sevdanıza teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun. Ülkemiz için milletimiz için insanlık için hayırlı olsun" diyerek katılımcıları selamladı.

Erdoğan, törenin ardından kendisine "Dik dur eğilme, inananlar seninle" şeklinde tezahüratta bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı ile sohbet etti. Erdoğan, mehteran takımı üyelerine, "Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.

Başbakan Erdoğan, yaşlılığı nedeniyle tekerlekli sandalyeyle törene katılan Gülhanım Kaya ile de bir süre konuştu.

Proje

İstanbul-İzmir arasında karoyulu ulaşımını 3,5 saate düşürecek "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi", tamamlandığında, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi, 95 kilometre kısaltacak. Bu kapsamda 8-10 saatlik ulaşım süresi 3-3,5 saate inecek. Karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanacak. Otomobil ile mevcut yolu kullanarak Körfez'i geçmek 1 saat 20 dakika, feribot ile geçiş 45-60 dakikayken, planlanan Körfez geçişi ile mesafe 12 kilometreye, ulaşım süresi ise 6 dakikaya düşecek.

Projenin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, bin 550 metre, orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alacak. İzmit Körfez Geçişi'nin Asma Köprü, Kuzey ve Güney Yaklaşım Viyadükleriyle birlikte toplam uzunluğu 4 bin 540 metre olacak. Köprünün  "17 katlı apartman yüksekliğinde" ve yaklaşık 38 bin 400 ton ağırlığındaki keson temelleri Altınova Kaytazdere mevkisindeki ıslak havuzda tamamlandı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İzmit Körfez Köprüsü Ayağı Keson Batırma Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement