IŞİD, Hava Saldırılarına Uyum Sağlamaya Başladı - Son Dakika
Güncel

IŞİD, Hava Saldırılarına Uyum Sağlamaya Başladı

IŞİD militanları koalisyon güçlerinin hava saldırılarına karşı hedefleri azaltma ve haberleşme aleti kullanımını en aza indirmek gibi düzenlemelere gittiği öğrenildi.

01.10.2014 11:11

ABD'nin, Kuzey Irak'taki IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) mevzilerini hedef alan hava saldırılarının başlamasının üzerinden yaklaşık 2 ay geçti. Militanların bu yeni duruma uyum sağladığına dair emareler bulunuyor. Terör örgütü militanlarına fotoğraf ve video çekmelerini yasakladı. Uzmanlara göre IŞİD'in sivil halk arasına girip saklanma riski bulunuyor.

TELEFON KULLANIMI AZALDI

IŞİD'in denetimi altındaki bölgelerdeki görgü tanıkları ve aşiret kaynakları, IŞİD'in elindeki kontrol noktalarının azaldığını ve muhtemelen hava saldırılarında hedef olmamak için, artık daha az sayıda savaşçının cep telefonu kullandığını anlatıyor. Militanların ayrıca hemen göze çarpan zırhlı araç konvoyları yerine motorsiklet kullandıkları görülüyor.

BAYRAK TUZAĞI

Hedef tarayıcıları yanıltmaya çalışmak amacıyla, siyah bayraklarını sivillere ait ev ve tesislere diktiklerine dair birçok haber var. Koalisyon güçlerince hedef seçilip bombalanan binalarının birçoğunun saldırıların öncesinde boşaltılmış olduğu bildiriliyor.

HAREKET KABİLİYETLERİ VAR

Kerkük'ün güneyindeki bir köyden bir aşiret şeyhi, IŞİD militanlarının, köydeki en büyük yönetim merkezlerinden birini, hava saldırısının kendi bölgelerini hedef alabileceğini duymalarından önce terk ettiklerini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen şeyh, "Bütün mobilyalarımızı, araçlarımızı ve silahlarımızı aldılar. Sonra da yol kenarlarına bomba yerleştirdiler ve yönetim merkezlerini yıktılar" dedi.
IŞİD militanlarının kolayca hareket edebilmeleri, geri çekilme ve yeniden toplanma bakımından, düzenli ordu birliklerinden daha hızlı olmalarını sağlıyor.

HEDEFLERİ AZALTIYORLAR

İngiliz ordusundan emekli eski bir tugay komutanı olan güvenlik uzmanı Paul Gibson, "Bu, çok denenmiş bir formül" diyor. Gibson şöyle konuşuyor: "Militanların hava saldırılarıyla karşı karşıya gelmeye başladıklarında yapacakları ilk iş koalisyon güçlerinin vurmaları için müsait hedefleri azaltmak olacaktır. Dağılacaklar, cep telefonu ve telsizlerle haberleşmeyi azaltacaklar. Böylece elektronik işaretler azalacak."

IŞİD birçok yabancı militandan oluşuyor; bunlar Afganistan, Çeçenistan ve en son olarak da Libya'daki çatışmalarda edindikleri hayatta kalma deneyimlerini şimdiki savaşlarına taşıyor.
Gibson, grubun bu nedenle çok hızlı olarak hava saldırılarına uyumlu hareket etmeyi öğrendiğini düşünüyor.

GÖRÜNTÜ ALMAYA YASAK

IŞİD tarafından "disiplinsizliği önlemek adına" yayımlanan muhtıra kapsamında, militanların fotoğraf çekmeleri, cep telefonu ve kameralarla görüntü almaları yasaklandı. İslam Devleti Genel Komitesi tarafından yayımlanan bu muhtıra, Twitter'da "medya gizliliği kampanyası" etiketiyle dolaşıyor.

IŞİD, Hava Saldırılarına Uyum Sağlamaya Başladı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel IŞİD, Hava Saldırılarına Uyum Sağlamaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • ya allah: allah pkk ve pyd ve ypg nin yardımcısı olsun allah sizi korusun alllah yar ve yardımcınız olsun 39 66 Yanıtla
    CcC: soysuz, serefsiz. . . . . ulann Allah'sızları Alah nasıl korusun, Allah hepsinin belasını verdi (IŞID) VATAN HAİNLERİ. . . . . . . 0 0
  • mustafa: kürtler yeni düşmanınız hayırlı olsun size mutluluklar bir ömür aynı yastıkta ölürsünüz tencere yuvarlanmış kapagını bulmuş 32 22 Yanıtla
    mustafa: tahir siz zaten 30 yıldır başımızda bır köpeksiniz ve öylede kalıcaksınız eden bulur 0 0
  • Daulatul Islam Baqiyah: Bir gün gelecek butun kâfiler Ebu Bekir Bağdadi'ye biat edecek gazaniz mubarek olsun ey Allah'in ordusu TEKBIR 15 35 Yanıtla
    DAULATUL ISLAM BAQİYAH: Sen konuşma mürted 0 0
  • ALİ YILMAZ: ALLAH İŞİDE YARDIM EDEN HERKESİN BELASINI VERSİN PİS YAHUDİ ERMENİLER ALLAHIM SEN ŞU İŞİDİ KÜRTLERİN KÖPEĞİ YAPTA BİZİM MÜSLÜMANLIĞIMIZI TÜM DÜNYA VE İŞİDİ DESTEKLEYENLER GÖRSÜN AMİN BİR GÜN CİHAT MÜSLÜMANLIĞIN OLACAK 8 23 Yanıtla
    KRAL01: HİRİSTİYANLARIN KÖPEGİ OLARAKMI TÜM DÜNYAYA GÖSTERECEKSİNİZ MÜSLÜMANLIGINIZI ÖNCE GİT NASIL MÜSLÜMAN OLUNUR ONU ÖGREN ABD İTİ 0 0 okkalı: alı yılmaz battı galıba cok koymus anlasılan 0 0
  • Baran: Kımse merak etmesin son kozlarini oynuyorlari sonra sıra faşistlere gelecek 7 19 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement