Eskişehir'de Moğolistan'ın Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika
Güncel

Eskişehir'de Moğolistan'ın Fahri Konsolosluğu Açıldı

Eskişehir\'de Moğolistan\'ın Fahri Konsolosluğu Açıldı

Eskişehir’de, Moğolistan ile Türkiye dostluğunu pekiştirmek, ticareti geliştirmek amacıyla Moğolistan Fahri Konsolosluğu törenle açıldı.

14.08.2015 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de, Moğolistan ile Türkiye dostluğunu pekiştirmek, ticareti geliştirmek amacıyla Moğolistan Fahri Konsolosluğu törenle açıldı.

Moğolistan'in Ulanbatur şehri ile Eskişehir'deki iş adamlarının dış ticaret faaliyeti gösterebilmesi ve iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği güçlendirmek için Odunpazarı'nın Paşa Mahallesi'ndeki Moğolistan Fahri Konsolosluğu açılış törenine; Moğolistan Ankara Büyükelçisi Badamdorj Batkhıshıg, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Moğolistan Fahri Konsolosu İlhan Köse, çeşitli siyasi partilerden milletvekilleri, üniversite rektörleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Moğolistan Fahri Konsolosu İlhan Köse, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e organizasyona olan katkılarından dolayı yürekten teşekkür ettiğini belirtti. Köse, "Nasip olursa bizler Moğolistan-Ulanbatur ile Eskişehir arasında ciddi çalışmalar başlattık. Bizim iş adamlarımızla beraber orayı ziyaret etmeyi düşünüyoruz. Moğolistan Dışişleri Bakanımızın ve Büyükelçimizin bana vermiş olduğu Moğolistan Fahri Konsolosluğunu en iyi şekilde yapmaya çalışacağım. Vatanımızı da Moğolistan'ı da en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız. Allah utandırmasın inşallah" ifadelerini kullandı.

İNŞALLAH KONSOLOSLUK DA AÇILIR

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise konuşmasında, Eskişehir'de 3'üncü fahri konsolosluğun açıldığını söyledi. Başkan Büyükerşen, "Eskişehir tarihinde ilk defa dış ülkelerin ticari anlamda ve diplomasi anlamında ilk defa böyle bir kuruluşlar doğuyor. Bu tabi başta ben olmak üzere bütün Eskişehirlilere ümit ediyorum son derece memnun ediyor. Bu tür fahri konsoloslukların kurulması inşallah ileride diğer bildiğimiz normal konsoloslukların da açılışına sebep olur. Yine ümit ediyorum ki bu girişimler, temsilcisi oldukları ülkelerin ekonomileriyle, Eskişehir ekonomisiyle yakın bağların kurulmasına vesile teşkil eder" diye konuştu.

"MOĞOL VE TÜRKLERİN ESKİ TARİHİ BAĞLARI VAR"

Daha sonra kürsüye çıkan Moğolistan Ankara Büyükelçisi Badamdorj Batkhıshıg, hazırladığı Türkçe metni kağıttan okudu. Büyükelçi Badamdorj Batkhıshıg, Moğollar ve Türklerin geçmişine değinerek, "Eskişehir'de Moğolistan Fahri Konsolosluğu'nun açılışı, Moğolistan-Türkiye arasındaki ilişkiler için çok önemli. Çünkü Moğol ve Türklerin eski tarihi bağları var, ortak dil ve kültür gibi bazı özellikleri vardır. Geçtiğimiz 2 sene içinde söylemek gerekirse, Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moğolistan'ı ziyaret etmişlerdi. İlhan beyin görevini başarıyla yapacağını düşünüyorum. Yapacağı 2 tane görev var, birincisi Moğolistan-Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmesi ve Eskişehir'de bulunan Moğolistanlı vatandaşlarımızın korunması" şeklinde konuştu.

Daha sonra Büyükelçi Batkhıshıg, Moğolistan Fahri Konsolosu Köse'ye, ülkesinden onaylanmış nota belgesi, damga ve hatıra resim takdim etti.

Eskişehir'de yine bir dost ülkenin, tarihi kültürel bağlarımızın olduğu ülkenin fahri konsolosluk binasının, dolayısıyla fahri konsolosluğunun başlangıcı olan bu törende olmaktan dolayı mutlu olduğumu ifade eden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, fahri konsolosluğun hayırlı uğurlu olmasını diledi. Vali Tuna, Moğollar ile Türklerin tarih sahnesinde birçok kez karşılaştığına değinerek şunları söyledi;

"MOĞOLİSTAN COĞRAFİ YÖNDEN ÇOK UZAK OLSA DA TABİİ Kİ PARA UZAK DİNLEMİYOR"

"Tabii ki Türkler ile Moğollar tarihte zaman zaman yolları kesişen kardeş halklar. Artık bugün hem Türk dünyası coğrafyası hem de diğer dost ve kardeş ülkelerle birlikte iş yapmaya çalışan ülkeler olarak hem kültürel anlamda birbirimizi daha iyi tanımak, ortak noktalarımızı keşfetmek, öne çıkarmak tarihi bağlarımızın da bize verdiği ışıkla hem de iş adamlarımızı birbirleriyle tanıştırmak, yakınlaştırmak ve birbirleriyle iş yapmalarını sağlamak. Çünkü ülkelerin birbirlerinden mutlaka alacakları şeyler vardır. Fırsatları değerlendirmesini onlar daha iyi bilirler. Moğolistan coğrafi yönden çok uzak olsa da tabi ki para uzak dinlemiyor, dünyanın bir ucunda da olsa sermaye her zaman oraya koşuyor. Ben Eskişehir'in tabi ki bundan çok şeyler kazanacağını ümit ve temenni ediyorum" şeklinde ifade etti.

Konuşmaların ardından konsolosluk açılışı yapılarak kurdele kesildi. Ardından toplu fotoğraf çektirildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eskişehir'de Moğolistan'ın Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement