Erzurum Tortum İlçesi Ekolojik Değerleriyle Yükselecek - Son Dakika
Güncel

Erzurum Tortum İlçesi Ekolojik Değerleriyle Yükselecek

Şelalesiyle ünlü Erzurum'un Tortum ilçesi organik tarımın yeni adresi olmaya aday.

15.06.2015 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurumlu Dünya Saç Tasarım Markası Harun Cici'nin sosyal sorumluluk projesi olan Köye Dönüş Projesi Sıla-i Rahim, Erzurum Üniversitesi'nin Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAK) destekli ekolojik Pazar ve hobi bahçeleri yapılmasına yönelik projesiyle birleşti. Her iki proje birbirini destekleyerek tarım ve turizmin gölgesinde Tortum'un organik tarımda marka olması hedefleniyor.

EKOLOJİK PAZAR VE HOBİ BAHÇELERİ KURULACAK

Tortum Belediyesi ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen YKA kapsamında, Tortum'da ekolojik pazar, içerisinde bungalov evlerin yer alacağı hobi bahçelerin kurulması için çalışmalar başlatıldı. Erzurum'dan 50 kilometre ötedeki Tortum'a gidenler ilçeden hobi bahçelerine bisikletle ulaşacak ve hafta sonlarını doğal ortamda geçirecek. Projenin önümüzdeki yılın Mart ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak, Tortum'un doğal güzelliği ve zenginliğin korunması ile doğa turizminin gelişmesi için önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Çoruh Vadisi'ndeki ekolojik tarım ve kırsal turizm alt yapısına destek verdiklerini vurgulayan Hasan Çakmak şöyle dedi:

"Tortum, geçmişte Erzurum'un meyve ve sebze ambarı olarak bilinirdi. Bu proje ile Tortum'da özellikle kadın istihdamını geliştirecek ve Tortum'da yaşayanların büyük kentlere göçünü azaltacak örnek bir uygulama gerçekleştirecek. Gelecekte uygulayacağımız diğer tarım ve turizm odaklı projeler için de başlangıç yapacağız."

TORTUM EKOLOJİK DEĞERLERİYLE YÜKSELECEK

Proje Danışmanı DAPGenç-DAPFest'te Koordinatör veAtatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faris Karahan ise Tortum'un ekolojik değerleriyle yükseleceğine vurgu yaptı. Karahan, "KUDAKA tarafından sağlanan teknik destek, doğrudan faaliyet desteği ve mali destek programı ile tarım ve turizm odaklı bazı projeler uygulanıyor. Batı Kafkasya Ekolojik Bölgesi içinde yer alan Çoruh Vadisi Tortum ilçesi,özellikle meyve ve sebze üretimine dayalı geleneksel tarım kültürleri, flora ve fauna zenginliğine sahip. Ayrıca Tortum Çayı ve jeolojik formasyonlarla ilgi ülkemizin ilgi çekici vadilerinden biri olarak Tortum'un kırsal turizmin geliştirilmesi çok önemli" dedi. Prof. Dr. Karahan, Tortum ilçesi ve vadisinin ekolojik değerlerinin Erzurum'un meyve ve sebze ambarı olma özelliği yeniden geçmişteki canlı dönemlerine yolculuk yapacağını kaydetti. Prof. Dr. Faris Karahan aynı dönemlerde Erzurum'un medarı iftiharı olan ve Erzurum değerlerini dünyayı tanıtmayı gaye edinen Harun Cici'nin Köye Dönüş Projesi Sıla-i Rahim'e de atıfta bulunarak, "Sayın Cici bu projesiyle köyün ekonomisini canlandırmayı hedefliyor. Bu nedenle önemli bir projedir. Projelerin birleşmesinin sağlayacağı sinerji ile Tortum'un ekolojik tarım ve turizmde marka kent olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Erzurum Tortum Alapınar köyünden çıkarak İzmir'de mesleğini icra eden dünyaca ünlü saç tasarım markası Harun Cici de sosyal sorumluluk projesi kapsamında köye dönüş projesini her yıl festival yaparak gündemde tuttuğunu ifade etti. Harun Cici, "Çünkü  bu doğa yok oluyor. Asırlar boyunca bizim inançlarımızda, geleneklerimizde yeri olan bu topraklar terkedilmiş, baykuşlar ötmeye başlamış. Bu acı bir şey.  Ve biz üç sene önce bu kararı aldık, geçen sene çok güzel bir köy festivali yaptık. İkincisini hem bayramın ikinci günü, hem bayramlaşma sıla-i rahim yapma hem de köy festivalini ve köyümüzü tanıtım adına yapacağız. Ve benim projelerimden bir tanesi de şu: Kooperatif kurup köylerde bunu geliştirmek istiyorum. Eskiden yaşam sürüyordu köylerde. Herkes üretim içindeydi. Şu an hiçbir şey üretilmiyor. Hem üretimi artırmak hem de gelenek ve göreneklerimize sahip çıkarak ilçemizi ve değerlerimizi korumak, geliştirmek ve dünyaya tanıtmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ORGANİK FASULYE YETİŞTİREREK İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ

Organik fasulyeye yönelik talebin yoğun olduğunu ve eskisi gibi Tortum fasulseyi bulunamadığını da hatırlatan Harun Cici şunları söyledi: "Şu an bizim meşhur beyaz fasulyesi olan İspir'in Tortum'un organik fasulyeleri ekilmiyor. Önceleri ciddi paralarla İzmir'de organik ürün satan mağazalarda satılıyordu. İşte bunu örgütleyebilirsek iki tane insan istihdam ederek başlayacağız oradan. Sulamasını, bakımını vs. ama kendi doğal fasulyemizi çocuklarımız yiyecek. Artı köyden kente göçü tersine çevirmeye çalışacağız. Şu anda başlattık biz bunu. Devletin de bir projesi var. Sıla-i rahim. İnanç anlamında. Kuran-ı Kerim'de de bunun ayetleri vardır. Sünnettir, farzdır. Yapılması gerekiyor. Ve çok önemli bir şeydir. Bu sosyolojik. Bugüne yaydığımız zaman, bugün devletinde bir politikası var. Akraba turizmi dediğimiz şey. Yani herkes doğduğu topraklara gidip üç beş gün on gün tatil yapsın istiyoruz. Hem sıla-i rahim yapıyorsun, sevap kazanıyorsun. Hem eski ata topraklarını, inançlarını geliştirmeye çalışıyorsun. İşte örnek vereyim. Ben köye gittiğim zaman bütün imamları çağırdım. Önce mikrofon sizin dedim. Önce geçmişlerinize bir okuyun dedim. Ondan sonra işte eğlencedir, yöresel yemeklerimizdir, bunlar yapıldı. Ondan sonra eğlenceye devam edildi, yarışma vs. hem kaynaştırma, hem köye katkı sunma gerçekleştirildi.".

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erzurum Tortum İlçesi Ekolojik Değerleriyle Yükselecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement