Erbil Silah Pazarına İlgi Azaldı - Son Dakika
Güncel

Erbil Silah Pazarına İlgi Azaldı

Erbil Silah Pazarına İlgi Azaldı

IŞİD militanlarının bölgeden uzaklaştırılması nedeniyle rahatlayan Erbil halkının silaha olan talebi düştü.

21.08.2014 14:35  Güncelleme: 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde IŞİD militanlarının Mahmur ilçesinden çıkartılmasıyla birlikte halkın silaha olan talebi düştü.

Erbil'e 60 kilometre uzaklıktaki Mahmur ilçesinin IŞİD'in eline geçmesi sonrası paniğe kapılan halk, çareyi silahlanmakta bulmuştu. ABD savaş uçaklarının desteğinde örgütün bölgeden uzaklaştırılması halka rahat bir nefes aldırdı.

IŞİD'in püskürtülmesiyle halkın silah talebinde büyük bir düşüş meydana geldi. Erbil Silah Pazarı, kent dışında "Kesnezan" (kimse bilmiyor) bölgesinde bulunuyor.  Mahmur düştüğü zaman halka açık pazarda günlük 200 silah satılıyordu. Ancak bugünlerde pazara pek rağbet yok. Tezgahlara konulan kalaşnikof, M16 ve tabancalar çok az alıcı buluyor.

Özel silahlar gizli satılıyor

Musul'un düşmesinin ardından Irak ordusundan alınan silahlar ile Glock marka tabancalar, tezgah altlarında saklanıyor. Müşteri istediği zaman çıkarılıp gösteriliyor. Üzerinde Saddam Hüseyin'in mührü olan silahlar ile Molla Mustafa Barzani'nin fotoğraflarının basıldığı eski Peşmerge tüfekleri de tezgahlardaki yerini alıyor. Pazarda silahların yanı sıra mermi satışı da yapılıyor.

Silah fiyatları, üretilen ülkeye, modeline ve piyasadaki sayısına göre değişiyor. Kalaşnikof ve M16'ların fiyatları 700 dolardan başlayıp 2 bin, 3 bin dolara kadar çıkıyor. Tabancalar ise bin ila 3 bin dolar arasında değişiyor.

Satıcı Ahmet Yunus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazardaki silah miktarına ve markasına göre fiyatların değiştiğini söyledi. Yunus, "Silah çok olunca fiyat düşüyor. Mesela Musul düşünce Irak ordusundan ele geçirilen çok sayıda silah, pazara getirildi. Bu yüzden fiyatlar düştü. Ancak Mahmur ve Güver, IŞİD'in eline geçince fiyatlar tavan yaptı. Fakat bugünlerde talep azaldı. Günlük satışımız 3'ü geçmiyor" dedi.

Pazarda alınan ve satılan her silah, Peşmerge tarafından kayıt altına alınıyor. Silah ruhsatlarını ise Erbil Valiliği veriyor. Valilik, IŞİD tehdidi nedeniyle silah satın almak isteyenlere kolaylık sağlıyor. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erbil Silah Pazarına İlgi Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement