Dünyada Her Yıl 1 Milyon 250 Bin Kişi Trafik Kazalarında Ölüyor - Son Dakika
Güncel

Dünyada Her Yıl 1 Milyon 250 Bin Kişi Trafik Kazalarında Ölüyor

Dünyada Her Yıl 1 Milyon 250 Bin Kişi Trafik Kazalarında Ölüyor

İzmir'de, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında 29 Aralık 2014 tarihinde imzalanarak hayata geçirilen Trafik Güvenliği Alanında İşbirliği Protokolü'nün bilgilendirme toplantısı yapıldı.

22.01.2015 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında 29 Aralık 2014 tarihinde imzalanarak hayata geçirilen Trafik Güvenliği Alanında İşbirliği Protokolü'nün bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, "Türkiye'de yılda ortalama 4 bin kişi kaza yerinde hayatını kaybediyor, kaza sonrası 1 ay içinde hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 8 bin, bu kazalarda yaralananların sayısı ise ortalama 280 bin. Dünyada her yıl trafik kazaları nedeniyle 1 milyon 250 bin kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 50 milyon kişi yaralanıyor" dedi.

İzmir'deki Swissotel'de Trafik Güvenliği Alanında İşbirliği Protokolü kapsamında Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği ve belediyelerden yetkililer ile polis müdürleri katıldı. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, kurulduğu 1945 yılından 2005 yılına kadar dernek olarak faaliyet gösteren Birliğin, 2005'ten bu yana, yapılan düzenlemenin ardından kamu kurumu unvanı kazanıp belediyeleri destekleyici hizmet vermeye başladığını aktardı. Şahin, belediyelerin TEDES konusunda girişimlerde bulunmak istediğine değinip, çalışmalarla ilgili kısa bilgi verdi.

"SÜRÜCÜLERİN TRAFİKTE KİMYASI BOZULUYOR"

Trafikte yaşanan sorunlarla ilgili bilgi veren İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Trafikte bakıyorsunuz, yaptığınız her türlü olumlu şeyleri topluma doğru orantılı olarak aktaramamışsanız, kuracağınız hiçbir sistemin hedeflenen karşılığını bulma şansınız olmuyor. Elbette günümüzde trafiğin denetiminin teknolojiyle desteklenerek yaygın hale gelmesi, günün 24 saatinde kesintisiz bir şekilde yürütülmesi şartı ülkemiz için önem arz ediyor" dedi.

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde bir araç sürücüsünün, sokakta sabahtan akşama kadar dolaşsa klakson sesi duyma ihtimalinin çok zayıf olduğunu belirten Uzunkaya, "Ama ülkemizde gece yarılarından sabah saatlerine kadar klakson sesi duyuluyor. Bence işin bu psikolojisi göz ardı ediliyor. Sabahtan mesaiye başlayan insanlar stres yüklenerek trafiğe çıkıyor ve işine gidene kadar da kimyası bozuluyor, günlük performansı etkileniyor, iş üretimine olumsuz katkısı oluyor. Hele uzun yol kullanımı durumunda bu ve benzeri çevre etkileri sürücüleri korkunç derecede hata ve ihlal yapmaya itiyor. Sürücüler birbirlerine kızıyor, sonra araç içindeki eşiyle tartışıyor ondan sonra da kazalar oluyor. Eğitim, kültür, denetim çok önemli ama tek başına yetmiyor" diye konuştu.

ÇARPICI RAKAMLAR

Toplantıya katılan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu ise Türkiye ve dünyada meydana gelen trafik kazalarıyla ilgili bilgiler aktardı. Özdemiroğlu, "Türkiye'de yılda ortalama 4 bin kişi kaza yerinde hayatını kaybediyor, kaza sonrası 1 ay içinde hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 8 bin, bu kazalarda yaralananların sayısı ise ortalama 280 bin. Türkiye'de 2014 yılının ilk 11 ayında, toplu taşıma araçlarının karıştığı 12 bin 700 trafik kazasında 324 kişi hayatını kaybetti, 29 bin 552 kişi ise yaralandı. Trafik kazaları nedeniyle yıllık milli servet kaybı 23 milyar TL, bu rakam, gayri safi milli hasılanın yüzde 1.5, yıllık reel yatırım bütçesinin de yüzde 51.1'ine denk geliyor. Trafik kazaları açısından dünyada da durum pek iç açıcı değil. Dünyada her yıl trafik kazaları nedeniyle 1 milyon 250 bin kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 50 milyon kişi yaralanıyor. Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı'nın hedefi 2020 yılına kadar trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılmasıdır" dedi.

Gün boyu sürecek toplantı kapsamında, toplantıya katılanlar bilgi alışverişinde bulunacak. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünyada Her Yıl 1 Milyon 250 Bin Kişi Trafik Kazalarında Ölüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement