Domates, Tarlada 40 Kuruşa Alıcı Bulamıyor - Son Dakika
Ekonomi

Domates, Tarlada 40 Kuruşa Alıcı Bulamıyor

Domates, Tarlada 40 Kuruşa Alıcı Bulamıyor

Mersin'in Erdemli ilçesindeki domates üreticisi, yetiştirdiği ürününü satmakta zorlanıyor.

29.09.2015 15:11  Güncelleme: 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Erdemli ilçesindeki domates üreticisi, yetiştirdiği ürününü satmakta zorlanıyor. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öğer, ilçe merkezi ve çevresinde 200 bin dekarda 2 milyon ton domates yetiştirildiğini ve tarlada 40 kuruşa dahi alıcı bulamadığını söyledi.

ÜRETİCİ MAHVOLDU

Domatesin bu yıl üreticisini üzdüğünü belirten Ahmet Öğer, markette 3 liraya kadar alıcı bulan domatesin dalında 40 kuruşa alıcı beklediğini, başta Rusya olmak üzere Irak, Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan gibi Orta Doğu ülkelerine ihracat yapılamadığı için de fiyatların çok düşük olduğunu kaydetti.

RESMEN MİLLİ SERVET

Açık alanda 2 milyon ton domates yetiştirerek ülke ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlandığını ifade eden Öğer, şunları söyledi:



" Türkiye'nin yüzde 65 limon üretimini tek başına karşılayarak yurda önemli ölçüde döviz girdisi sağlayan Erdemli, son yıllarda suyun kırsal alanlara da gelmesi ile sebze üretimi hızla arttı. Ülkede tarımsal üretim planlaması olmadığı için üretici takım komşusundan etkilenerek o ne ekerse o da onu ekmeye başladı. Erdemli yaylalarında ülkemizin en güzel domatesi yetişiyor, haliyle de üretim fazlalığı ortaya çıkıyor. Çiftçimiz tüm umutlarını tarlasına diktiği fideye bağlamış, domatesin iyi fiyat etmesini bekliyordu. Başta Rusya olmak üzere Orta Doğu ülkelerine ihracat yapılamıyor. Avrupa zaten bizden ürün almıyor. İç tüketim de azaldı, üretilen ürün satılamadığı için sıkıntı çok büyük."



'ALICI YOK'

Yetiştirdiği domatesi iyi paraya satacağını umut ederek banka kredisi kullanan üreticinin sıkıntısının her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Öğer, "Domates şu anda en az 1,5 lira olması gerekir ki, üretici yaptığı masrafı karşılasın. Dalında 40 kuruşa satalım diyoruz alıcı yok. Eğer fiyat 1,5 lira olsa çiftçi kendine gelir borçlarını öder. Özellikle Rusya ve komşu ülkelere ihracat olsa domatesin kilosu o zaman 2 lira olur. Üretici kazandığı gibi ülkeye de ekonomik girdi sağlanmış olur. Ancak şu anda hiçbir hareket yok. Ürün dalında kalmasın toprağa zarar vermesin diye toplamak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

UMUTLAR TÜKENDİ

İlçeye bağlı Tabureli Mahallesi'nde domates yetiştiriciliği yapan Bekir Ünal ise, "Domates fiyatları çiftçiyi memnun etmiyor. Bayramdan sonra fiyatlanır dedik ama olmadı. Şu anda satamıyoruz. Ne olacak bizim halimiz bilmiyoruz." dedi.



Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Domates, Tarlada 40 Kuruşa Alıcı Bulamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement