Davutoğlu: Doğruysa Olumlu Bir Gelişme - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Doğruysa Olumlu Bir Gelişme

Davutoğlu: Doğruysa Olumlu Bir Gelişme

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD'nin Suriye politikasını değiştireceği yönündeki iddiaları, doğru olması durumunda olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.

14.11.2014 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

G-20 zirvesi için Avustralya'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Obama'nın Beşar Esed gönderilmeden IŞİD'in yok edilemeyeceğine kanaat getirerek strateji değiştirdiği yönündeki haber soruldu. CNN International'ın bazı üst düzey yöneticilere dayandırdığı haberine göre önceliğini Irak'ın bütünlüğü ve IŞİD ile mücadele olarak belirleyen ABD yönetimi, istikrarın sağlanması için Beşar Esed'in devrilmesi gerektiği görüşüne evrilmişti. Davutoğlu'na bu habere ilişkin soruya şöyle yanıt verdi;

"Haberin muhtevasına bakıldığında doğru bir yaklaşımı ortaya koyuyor. Biz hep bütünlüklü bir strateji ortaya koyduk. Suriye'deki problem sadece askeri bir problem değildir. Savaş suçlarının ortaya çıktığı bir durumdur. Özellikle IŞİD üzerinden bir odaklanma var. Ama bu terör örgütü Esad rejimin şiddeti ve siyasal boşlukla ortaya çıktı. Sadece Kobani'ye çözüm bulalım dediğinizde Esad ve IŞİD o kadar çeşitlendiler ki mukabele etmek çok zor. O kadar çeşitlenmiş şiddeti var ki... Sistemin dışına itilmiş toplumsal kesimler kendilerini ifade edecek neresiyle oraya yöneldiler. Eğer Esed rejimi halkına bu baskıları yapmamış olsa orada bu belirsizlik olmayacaktı."

Haber sonrasında ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, bu haberi yalanladı ve "Esad tabii ki denklemin bir parçası ancak Suriye'nin doğusunda, Irak'ın batı ve kuzeyinde IŞİD'in kontrol ettiği yerlere bakarsanız eğer bugün Esad'ı değiştirseniz dahi bu tüm dinamikleri hızlı bir şekilde değiştirmez, özellikle Suriye'de" dedi.

Enerj Bakanı'nın istifa resti

Davutoğlu'na, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, Ermenek'teki maden kazası sonrasında istifasını Başbakan'a sunduğu açıklaması da soruldu. Davutoğlu, bu istifanın kabul edilmeyeceğini ima etti ve şunları söyledi;

"Bakanın istifa edip etmeyeceğini muhalefet belirleyemez. Muhalefetin görüşüne de ihtiyacımız yok. Seçimlerde ardada yenilgi aldıkları halde neden kendileri böyle bir yol izlemiyorlar onu sorgulamak gerekli. Kimin suçlu olduğunu benden daha iyi belirleycek kimse yok. Önce kendi performanslarına baksınlar ondan sonra değerlendirsinler."

Davutoğlu Irak'ta Bağdat yönetimi ile Erbil yönetiminin gelir paylaşımı konusunda anlaşmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Başbakan bedelli askerlikle ilgili değerlendirmelerinin ise sürdüğü söyledi.

Davutoğlu G-20 dönem başkanlığını devralacak olan ülkesinin de bu örgütü daha katılımcı ve somut adım atan bir yapıya dönüştürmeyi amaçladığını da söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Doğruysa Olumlu Bir Gelişme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement