Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'ya Fatih'in Fermanı'nı Hediye Etti - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'ya Fatih'in Fermanı'nı Hediye Etti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de bulunan Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco'ya, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Fermanı'nı hediye etti.

28.11.2014 18:24  Güncelleme: 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu takdim etti.

ALMANCA HRİSTİYANLIK DİNİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ HEDİYE ETTİ

Erdoğan, ayrıca çok iyi derecede Almanca bilen Papa Francesco'ya, Ankara Üniversitesince hazırlanan, dört ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini Terimler Sözlüğü hediye etti.

Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Papa'ya takdim edilen fermanda, ''Ben ki Sultan Mehmed Hanım; ihsan edip Bosna rahiplerine buyurdum ki: Kiliselerinizde korkusuzca ibadet ve memleketimizde korkusuzca ikamet edin. Ne vezirlerimden ne de halkımdan kimse bunları incitmesin ve rencide etmesin. Allah'a, Peygambere, Kur'an'a ve kuşandığım kılıca yemin olsun ki canları, malları ve kiliseleri bana itaat ettikleri sürece güvencem altındadır'' ifadeleri yer alıyor.

İNANÇ SİSTEMİ ÜZERİNE HAZIRLANMIŞ EN ESKİ FERMANLARDAN BİRİ

Fermanın bir nüshası, Bosna'nın Fojnica şehrindeki Katolik Fransisken Manastırında, Divan-ı Hümayun'da hazırlanan nüshası ise İstanbul'da Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında bulunuyor.

İnanç serbestliğine ait en eski metinlerden biri olarak değerlendirilen ferman, gümüş üzerine aktarıldıktan sonra satırlar gerçek fermanda yer alan renkler kullanılarak boyandı.

Fermanı açıklamak üzere Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan özet metin, güncel kavramlar kullanılarak ifadelendirildi.

FATİH SULTAN MEHMED'İN BOSNA FERMANI

Ben Fatih Sultan Han, Bütün Dünyaya İlân Ediyorum Ki; Kendilerine Bu Padişah Fermanı Verilen Bosnalı Fransiskenler Himâyem Altındadır Ve Emrediyorum:

Hiç Kimse Ne Bu Adı Geçen İnsanları Ne De Onların Kiliselerini Rahatsız Etmesin Ve Zarar Vermesin. İmparatorluğumda Huzur İçerisinde Yaşasınlar Ve Bu Göçmen Durumuna Düşen İnsanlar Özgür Ve Güvenlik İçerisinde Yaşasınlar. Devletimdeki Tüm Memleketlere Dönüp Korkusuzca Kendi Manastirlarina Yerleşsinler.

Ne Padişahlık Eşrâfindan, Ne Vezirlerden Veya Memurlardan, Ne Hizmetkârlarımdan, Ne De Üllkemin Vatandaşlarından Hiç Kimse Bu İnsanların Onurunu Kırmayacak Ve Onlara Zarar Vermeyecektir.

Hiç Kimse Bu İnsanların Hayatlarına, Mallarına Ve Kiliselerine Saldırmasın, Hor Görmesin Veya Tehlikeye Atmasın. Hatta Bu İnsanlar Başka Ülkelerden Devletime Birisini Getirirse Onlar Da Aynı Haklara Sahiptir.

Bu Padişah Fermanını İlân Ederek Burada, Yerlerin, Göklerin Yaratıcısı Ve Efendisi Allah, Allah'in Elçisi Aziz Peygamberimiz Muhammed Ve 124 Bin Peygamber İle Kuşandığım Kılıç Adına Yemin Ediyorum Ki;

Emrime Uyarak Bana Sadık Kaldıkları Sürece Tebaamdan Hiç Kimse Bu Fermanda Yazılanların Aksini Yapmayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa\'ya Fatih\'in Fermanı\'nı Hediye Etti
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'ya Fatih'in Fermanı'nı Hediye Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • yeterrr: Çok manidar hediye olmuş Papa korkudan iyi kaçmamış 38 7 Yanıtla
  • ÖNEMLİ: ZAMANLAMA MÜKEMMEL . BU FERMAN GURUR VERİCİ AMA ASIL HEDİYE'Yİ VEREN AKIL DAHA ÖNEMLİ. 28 9 Yanıtla
  • Paris'h: Aynen hepimiz tayip baba ile 24 9 Yanıtla
  • ehl i sünnet: sn cumhurbaşkanım Allah seni ve senin gibi liderleri muhavvak eylesin RESUL i EKREM (S. A. V) izinden giden ahir zaman liderisin ve islam ın yayılmasına ne güzel öndersin inşaallah papanın içindeki müslüman uyarın ile şahadet getirir. 9 21 Yanıtla
  • serhat TÜRK: aslanım benim be tam bir dünya lideri ALLAH yardımcın olsun doğruluktan ayırmasın hediyenin en anlamlısı olmuş 13 16 Yanıtla
  • DOĞAN: tayip şu medyadan bi uzaklaş artık gına getirdin ya git cumhur başkanlığı yap hala medyalarda popiler olma derdindesin 12 16 Yanıtla
  • giresun: ne vereyon la arşivdeki fermanı babayun malimi 18 8 Yanıtla
  • .....: Böyle büyük bir ülkenin böyle bir lidere sahip olduğunu görmek kadar büyük bir şeref varmıdır Allah yardımcın olsun 12 14 Yanıtla
  • y.selim: tayibe sevgiler 8 14 Yanıtla
  • davar çobanı: «Çanakkale'de savaşıyorduk. Siperlerde bulunduğumuz sıralarda düşman tarafından bir askerin sıçrayarak bize doğru yaklaşmakta olduğunu gördük. Korkusuz bir delikanlı idi bu. . . Bizim erattan (erlerden) onu görenler, arka arkaya ateş ediyor, fakat bu askerin bize yaklaşmasına engel olamıyordu. Düşmanımız, anlaşılan bize sokularak el bombası atacaktı. Hemen silâhımı doğrultarak nişan aldım ve ateş ettim. Vurularak yere düştü ve bir müddet çırpındıktan sonra hareketsiz kaldı. Sürünerek yanına gittiğimde ölmüş olduğunu gördüm. Fransız üniformalı, zenci bir askerdi bu. Üzerini yokladım. . . İç cebinde bir şişlik vardı. Elimi üniformasından içeri sokarak onu aldığımda, donakaldım. O değil de ben vurulmuştum sanki. Elimde tuttuğum şey, sözde düşmanım(!) olan o zencinin kanlarıyla ıslanmış bir Kurân-ı Kerîm'di. Ah o sömürgeci İngilizler, âh o Fransızlar. . . . . . » hala işlerine devam ediyorlar. . . 17 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement