CHP Seçim Bildirgesi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

CHP Seçim Bildirgesi Toplantısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sözüm söz, CHP iktidarında 'taşeron işçisi' diye bir kavram olmayacak.

19.04.2015 14:59

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sözüm söz, CHP iktidarında 'taşeron işçisi' diye bir kavram olmayacak. CHP iktidarında halen taşeron işçi olarak çalışan bütün işçi kardeşlerim, hiçbir ayrım yapmadan, siyasi görüşünüzü, kimliğinizi, inancınızı sorgulamadan tamamınızı ama tamamınızı kadrolu olarak işe başlatacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, ATO Congressium'daki partisinin seçim bildirgesi ve milletvekili adayı tanıtım toplantısında, kamuda çalışan 800 bin taşeron işçisinin bulunduğunu belirtti.

Bunların iş güvencelerinin olmadığını, asgari ücrete mahkum olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Sözüm söz, CHP iktidarında 'taşeron işçisi' diye bir kavram olmayacak. CHP iktidarında halen taşeron işçi olarak çalışan bütün işçi kardeşlerim, hiçbir ayrım yapmadan, siyasi görüşünüzü, kimliğinizi, inancınızı sorgulamadan tamamınızı ama tamamınızı kadrolu olarak işe başlatacağız" diye konuştu.

21. yüzyılın Türkiyesi'nde, CHP iktidarında "çağdaş köleliğe" izin vermeyeceklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Efendim, 'Bunu nereden bulacaksınız?' Zaten parayı devlet veriyor. Biz ne yapıyoruz? Aradan taşeronu çıkarıyoruz. Yani devlete yük burada sıfır. Asgari ücretle çalışanlar, ayda 949 lirayla ev kirası verenler, çocuk okutanlar, geçimini sağlamak isteyenler. Size sesleniyorum, yaklaşık 5 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. CHP iktidarında asgari ücret üzerinden vergiyi kaldıracağız. CHP iktidarında asgari ücret net bin 500 lira olacaktır. Niçin yapıyoruz bunu? Refahı tabana yaymak, hakça bölüşmek, açlığın, sefaletin kol gezdiği Türkiye'yi tarihin sayfalarından çıkarmak, kendi ülkemizde, kendi vicdanımızla baş başa kalarak yaşamak, yaşanacak bir Türkiye'yi ayağa kaldırmak için yapıyoruz."

"Ayda 277 lira taksitle ev sahibi yapacağım"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye'de lüks konut yapıldığı için konut sorununun çözülmediğini savunarak, "Arsa payı alınmayacak, hazinenin arsası üzerine inşa edilecek. Ayda 277 lira sabit taksitle 70 metrekarelik sana ev yapacağım. Bundan kesinlikle emin olmanı istiyorum. Ayda 277 lira taksitle ev sahibi yapacağım" ifadesini kullandı.

Gittiği her yerde çiftçilerle bir araya geldiğini, onların şikayetlerini dinlediğini anlatan Kılıçdaroğlu, CHP iktidar olduğunda çiftçinin ürettiği ürünün karşılığını alacağını söyledi.

"Hiçbir şeker fabrikasını özelleştirmeyeceğim" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Sana mazotu 1,5 liradan vereceğim, sözüm söz. 'Efendim, dışarıdan geliyor o nedenle çok pahalı.' Size rafineri çıkış fiyatını vereyim mazotun. Rafineri çıkış fiyatı 1 lira 21 kuruş. Çiftçiye kaçtan satıyorlar? 4 liradan. Yata kaça veriyorsun, sıfır vergili veriyorsun. Çiftçiye neden, hangi gerekçeyle vermiyorsun? Eğer çiftçi üretseydi Soma, Ermenek olmayacaktı, onların çocukları yetim kalmayacaktı."

"İstediği platforma davet ediyorum"-

Kemal Kılıçdaroğlu, yurt genelinde 5 milyon kişinin borç batağında olduğunu, bunların bankalara "dünyanın faizini" ödediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sözüm söz, CHP iktidarında faizlerin en az yüzde 80'ini sileceğiz, kalan borcu yeniden yapılandıracağız. 'Efendim bu olmaz.' 'Olmaz' diyen varsa, kimse, karşıma çıksın, istediği alana, platforma davet ediyorum onu. 436 bin vatandaşımız hapse girmek için sıraya girmiş durumda, borcunu, faizi ödeyemediği için. Madem ki yaşanacak bir Türkiye diyoruz, ben bunu sileceğim ve bunun devlete bir kuruş yükü yoktur. Eğer siz, 12 milyar liralık alacağınızı banka olarak varlık yönetim şirketine 2 milyar liraya satıyorsanız, ben de o söylediğim 10 milyarın tamamını sileceğim. Eğer bir ülkede huzur, refah istiyorsak, bir ülkenin yaşanacak bir ülke olmasını istiyorsak, sokaktaki vatandaşın sorunlarını çözeceksin, hedefimiz bu. Bütün sorunları çözeceğiz. Çünkü biz sorunları çözmeye, Türkiye'yi onurlu ve güçlü bir ülke yapmaya kilitlendik."

İşsizliğin kader olmadığını, işsizliğin nedeni arasında siyasi, rant anlayışlarının olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, "Sen işsizsen dönüp hükümete 'Benim işsizliğimi gider ey hükümet' deme hakkın var. Çünkü sosyal devlet budur. Sen yoksulsan dönüp hükümete 'Benim yoksulluğumu gider' deme hakkın var, çünkü sosyal devlet budur. Biz sosyal devlete inanmışız. Neden? Çünkü biz sosyal demokrat bir partiyiz, onurlu bir partiyiz, çıkar peşinde koşmayan bir partiyiz, herkesin inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı gösteren bir partiyiz. Biz kimliği, inancı, yaşam tarzı ne olursa olsun, onun sorunlarını çözmeye ahdetmiş bir partiyiz. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk'ün onurlu partisiyiz" ifadelerini kullandı.

"Söz veriyorum iş dünyası" -

Devlet kurumlarının tamamının güçlü olmasını, sıcak siyasetin oralara müdahale etmemesini istediklerini bildiren Kılıçdaroğlu, demokrasinin dört yılda bir sandığa giderek oy atmak anlamına gelmediğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, demokrasinin, sıcak siyasetin devletin kurumlarına müdahale etmemesi anlamına da geldiğini belirterek, "Devlette liyakatı esas kılacağız, işi ehline vereceğiz. İşi ehline vereceğiz ki vatandaşa devlet hizmet edebilisin. Devletin elinde sopa değil, devlet vatandaşına kucak açmak zorundadır. Onun için yeni bir devlet inşası yapacağız" dedi.

Vergi denetimini silah olarak asla kullanmayacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Beni eleştirdi diye ertesi gün iş adamının önüne 50-60 vergi müfettişi göndermeyeceğim, söz veriyorum, iş dünyası" diye konuştu.

Siyasetin hesap vermesinin önemine değinen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"TBMM İçtüzüğü'nü değiştireceğiz. Parlamentoyu el kaldırma, indirme mekanizmasının dışına çıkaracağız. Parlamento halka hizmet eden parlamento olacak, ülkenin sorunlarını çözecek parlamento olacak. Parlamento 'Acaba Başbakan ne söyledi, ben elimi kaldırayım mı, indireyim mi' diye bir kaygıya kapılmayacak. Milletvekili onuruyla elini kaldırıp, onuruyla elini indirecek. Çok önemli bir şey yapacağız CHP iktidarında, Plan Bütçe Komisyonu dışında bir kesin hesap komisyonu oluşturacağız. Kesin hesap komisyonunun başkanı muhalefet partisinden olacak. Bütçe kaynakları nerede, nasıl harcandı, doğru harcandı mı, harcanmadı mı, iktidar muhalefete kesin hesap komisyonunda hesap verecek bunu yapacağız. Çünkü biz korkmuyoruz."

Esnaf bakanlığı

Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesinin ötesinde, vizyon belgesi açıkladığını söyleyerek, "Esnaf kardeşlerim, siz de sakın unutmayın sizin çektiğiniz sıkıntıları da biliyorum. CHP iktidarında esnaf bakanlığını göreceksiniz. Birebir sizin sorunlarınıza dokunan siyaset kurumunu göreceksiniz" diye konuştu.

Vatandaşlardan kendilerine inanmalarını ve güvenmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, "CHP, bu ülkeye cumhuriyeti getiren partidir, çok partili rejimi getiren partidir, sosyal demokrasiyi, devleti getiren partidir. Şimdi dördüncü devrime hazırlanacağız, bu ülkeyi bilgi toplumuna taşıyacağız, bu ülkeyi uygar dünyanın bir parçası haline getireceğiz, sözüm söz, namus sözüdür" dedi.

"Siyaseti kirlilikten arındıracağız"-

CHP'nin iktidar olması durumunda ilk 100 günde yapacaklarını sıralayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"İlk yapacağımız iş emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında birer maaş verilmesinin kanunu çıkaracağız. Aile Sigortası Kanunu'nu TBMM'den geçireceğiz. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Kamuda taşeron işçiliğe son vereceğiz, çalışanların tamamı kadrolu işçi olarak görevlerine devam edecekler. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların faizlerinin en az yüzde 80'ini çizeceğiz ve bunun düzenlemesini getireceğiz. Siyasi Ahlak Yasası'nı çıkaracağız, siyaseti kirlilikten arındıracağız. Temiz, düzgün, namuslu, ahlaklı, zenginleşmeyen, kul hakkı yemeyen siyaseti yeniden inşa edeceğiz. TBMM'de kesin hesap komisyonunu kuracağız, siyasi iktidar orada millete ve muhalefete hesap verecek."

"4 yıl için sizden yetki istiyorum"

Kılıçdaroğlu, partisinin iktidar olması durumunda bir yıl içinde yapmayı planladıklarına yönelik de açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda öncelikli olarak çiftçiye mazotu 1,5 TL'den vereceklerini aktaran Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldıracağız, asgari ücret net bin 500 lira olacak. Siyasi Partiler Yasası'nı değiştireceğiz, yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Böylece askeri darbe dönemlerinin bir yasası daha değişmiş olacak. Bir yıl içinde iddialı bir söz, biz iddiayı severiz, çünkü biz iddialıyız, namusluyuz, onurluyuz, sözümüzün arkasında dururuz. Bir yıl içinde hiçbir üniversite öğrencisi 'Benim yurt sorunum var' demeyecek. Bütün anne babalara söylüyorum, çocuklarınız en geç bir yıl içinde yurtlarına kavuşmuş olacak. Teşvik sistemini değiştireceğiz, katma değeri yüksek ürün üreten sanayiye özel destek vereceğiz. Böylece Türkiye'nin dünyada rekabet etme gücünü yükselteceğiz. Vergi ve sigorta pirim borcu olmayan KOBİ ve esnafa, ödedikleri vergi ve sigorta pirimi kadar bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz."

Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidar olması durumunda ilk 100 gün ve bir senede yapacaklarına ilişkin açıklamalarda bulunduğunu belirterek, "Ama ben 4 yıl için sizden yetki istiyorum" ifadesini kullandı.

Seçim bildirgelerinin sokakta kağıt toplayandan sanayiciye kadar her kesime dokunduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Biz yoksulluğu bu ülkede sileceğiz ve sıfırlayacağız. Biz borç altında ezilen 5 milyon vatandaşımızı ayağa kaldıracağız. Kira belasından bu ülkeyi, vatandaşları kurtaracağız. Bizim sözümüz budur" dedi.

Notlar-

Kılıçdaroğlu, bildirgenin tanıtımının yapıldığı salona eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile geldi. Salona alkışla giren Kılıçdaroğlu, arka fonunda "Yaşanacak bir Türkiye/Gelin oy verin" yazılı platforma çıkarak, salondakileri selamladı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, konuşması sırasında salondakiler sık sık "Başbakan Kemal", "Halkçı Kemal", "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganları attı.

Kılıçdaroğlu, yaklaşık 1,5 saat süreyle kürsüde kaldı, konuşmasını tamamladıktan sonra, platformda bir çocuğu kucağına alarak sevdi.

Konuşmanın ardından milletvekili adaylarının ismi okunarak, sahneye konulan ekranlara fotoğrafları yansıtıldı. Salona, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük posterleri ile Türk Bayrağı asıldı.

Bildirgenin açıklandığı ve milletvekillerinin tanıtıldığı program, işitme engelliler için de işaret diliyle anlatıldı.

Seçimde kullanılacak "Yaşanacak bir Türkiye" şarkısı salonda dinletilirken, dev ekranlarda da şarkının klibi gösterildi. CHP'nin seçim kampanyası filmlerinin gösterildiği salonda, kalabalık nedeniyle birçok kişi ayakta kaldı.

CHP'nin seçim reklamlarında, "Milletçe alkışlıyoruz" ve "Gelin oy verin, gitsinler" sloganları ön plana çıktı.

Antalya Milletvekili Adayı Deniz Baykal ile İstanbul İkinci Bölge Milletvekili Adayı Mustafa Sarıgül ve eski genel başkanlardan Hikmet Çetin'in de salonda yer aldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Seçim Bildirgesi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement