Çelik, Yeni Kabineye De Girmeyi Başardı - Son Dakika
Güncel

Çelik, Yeni Kabineye De Girmeyi Başardı

Çelik, Yeni Kabineye De Girmeyi Başardı

62. Hükümet'in Bakanlar Kurulu'nu açıklandı. Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik yeni kabinede de yerini korurken, Çözüm Süreci Yalçın Akdoğan'a devredildi.

31.08.2014 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni kabinede, eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı oldu. AKP'ye yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi'nin Dışişleri Bakanı olacağını yazdığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan yeni kabinede yer almadı. Şanlıurfa'nın bakan beklentisi, yeni kabinede olmayacağı tahmin edilen Faruk Çelik ile karşılandı. Beşir Atalay'dan boşalan Çözüm Süreci'nden sorumlu başbakan yardımcılığına ise Yalçın Akdoğan getirildi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığı nedeniyle yeni kabinede yer alıp yer almayacağı merak edilen Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan yerlerini korurken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Emrullah İşler'in yerine getirilerek yeni Başbakan yardımcılarından oldu. Kurtulmuş, 2012'de HAS Parti'den AK Parti'ye geçtikten sonra Ekonomiden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti.

Diplomat kökenli ve eski TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı olan Volkan Bozkır, Çavuşoğlu'nun yerine AB Bakanı ve Başmüzakereci olurken, 61. Hükümet'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığını üstlenen Hayati Yazıcı yerine Nuretin Canikli getirildi. Canikli, yeni kabineye katılmadan önce AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürütüyordu.
Yeni hükümette yerini koruyup korumayacağı merak edilen isimlerden birisi de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ti. Şimşek yeni Bakanlar Kurulu'nda Maliye Bakanı olarak görevine devam edecek.
301 maden işçisinin hayatına mal olan Soma faciasından sorumlu tutulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da görevlerini koruyanlar listesinde yer aldı.
Böylece yeni kabinede iki Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı, AB Bakanı ve Başmüzakereci ile Gümrük ve Ticaret Bakanı değişmiş oldu. Bir önceki kabinede kalan diğer bakanlar ise yerlerini korumuş oldu.

KİMLER GİTTİ?

Beşir Atalay; Çözüm Süreci'ni yürüten en aktif hükümet üyelerinden, eski Başbakan Yardımcısı, Emrullah İşler; yedi ay önce 61. Hükümet'te görevlendirilen ve AK Parti tarihinin en kısa bakanlığını yaşayan eski Başbakan Yardımcısı, İşler'in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevine getirilebileceği belirtiliyor. Ve Hayati Yazıcı; 61. Hükümet'in eski Gümrük ve Ticaret Bakanı giden isimlerden oldu.

KİMLER GELDİ?

Numan Kurtulmuş (Başbakan Yardımcısı), Yalçın Akdoğan (Başbakan Yardımcısı), Volkan Bozkır (AB Bakanı ve Başmüzakereci), Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine yeni Dışişleri Bakanı oldu.

YERİNİ KORUYAN BAKANLAR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yeni kabinede yerini koruyan isimler oldu.

62. HÜKÜMETİN BAKANLAR KURULU ŞÖYLE:

Başbakan: Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı: Yalçın Akdoğan, Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşenur İslam, Avrupa Birliği Bakanı: Volkan Bozkır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce, Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı: Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı: Efkan Ala, Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı: Ömer Çelik, Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Lütfi Elvan.

AÇILIM VE ÇÖZÜM SÜRECİ AKDOĞAN'A EMANET

Kabinede Yeni Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlık dönemindeki siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girmesi "Açılım süreci Beşir Atalay'dan alınarak Yalçın Akdoğan'a teslim edildi" yorumlarına yol açtı.

YALÇIN AKDOĞAN KİMDİR?

Yalçın Akdoğan, 22 Eylül 1969'da Üsküdar'da doğdu. Babasının adı Reşit, annesinin adı Fatma'dır. Siyaset Bilimi Doçenti ve Yazar; Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bölümünde, doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümünde tamamladı. Milliyet gazetesinde staj yaparak gazeteciliğe başladı. İç Anadolu gazetesini çıkardı. Yeni Şafak ve Star gazeteleri ile çeşitli dergilerde yazarlık yaptı. Pendik Belediyesi Eğitim Kültür ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Devlet Bakanı Basın Müşavirliği, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Danışmanlığı ve Başbakan Başmüşavirliği görevlerinde bulundu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi Liderlik Okulunda ders verdi. 8 adet kitabının yanında çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış çok sayıda makalesi vardır. İngilizce bilen Akdoğan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

FARUK ÇELİK, YENİ KABİNEYE DE GİRDİ

Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, önümüzdeki genel seçimlerde 3'üncü dönemi tamamlayacak olan partililerden. Ancak Çelik buna rağmen önümüzdeki seçimlere kadar yeni kabineye alınmayacaklar arasında zikrediliyordu. Buna gerekçe olarak da Gülen Hareketi'ne yönelik başbakanlığı döneminde Erdoğan'ın tam olarak yanında duramaması ile 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma'daki facia sebep gösteriliyordu. Hükümete yakınlığı ile bilinen Star gazetesi de Bakan Çelik'in Gülen Hareketi'ne yakın olduğunu gösteren haberler yayınlamıştı.

Şanlıurfa'dan 13 sivil toplum kuruluşu temsilcisi de illerinin bakansız kalmaması için geçen hafta başkente giderek bazı görüşmeler yapmıştı. AK Parti hükümetinden talep edilen şey ise "Faruk Çelik yeniden bakan olsun, olmayacaksa başka bir milletvekilimiz bakan yapılsın" şeklindeydi.

EĞİLMEZ: ÇELİK'İN KALMASI BİZİ SEVİNDİRDİ

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Yusuf Eğilmez, açıklanan hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik'in yer almasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Büyük projelerin devamı için Bakan Faruk Çelik'in kabinede tekrar yer almasının Şanlıurfa için çok önemli olduğunu söyleyen İl Başkanı Eğilmez, "Bakanımız Sayın Faruk Çelik 3 yıldır Şanlıurfa'da birçok projeye imza attı. Şanlıurfa'dan bakan olduktan sonra Şanlıurfa'nın çehresini değiştirdi. Şanlıurfa'da yapılan yatırımlarda kişisel emekleri çok oldu. Kangrenleşmiş sorunlara acil çözümler üretti. Onun bir sözü vardı; 'artık Şanlıurfa Ankara'ya gitmeyecek, Ankara Şanlıurfa'ya gelecek' diye. Evet, 3 yılda Ankara'nın Şanlıurfa'ya geldiğine hep birlikte şahit olduk. Bakanımız Sayın Faruk Çelik'in yeni kabinede de milletvekillerimizle beraber Şanlıurfa için aynı kararlılıkla çalışacaklarına inanıyoruz. Sayın Bakanımız Faruk Çelik'in yeni kabinede yer alması bizleri sevindirmiştir. Bakanımız Şanlıurfa'mız için hayırlı uğurlu olsun" dedi.

YENİ KABİNE HAYIRLI OLSUN

Yeni Türkiye'nin Bakanlar Kurulunun hayırlı olmasını dileyen Eğilmez, "AK Parti olarak bundan böyle de aynı heyecan ile, aynı azim ile, aynı sürat ile, aynı kardeşlik ile yolumuza devam edeceğiz. 13 yıldır olduğu gibi bugünden sonrada tüm gayretimizle durmak yok yola devam diyeceğiz" diye konuştu.

EKİNCİ'NİN ÇELİK MEMNUNİYETİ

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci de 62. Hükümetin kurulmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in kabine de yeniden yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şanlıurfa milletvekili olarak kabinede yeniden yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Yeni Türkiye'nin Yeni Şanlıurfa'sında yapılacak olan projelerin devamlılığına vurgu yapan Ekinci, şunları kaydetti: "Sayın Bakanımız Faruk Çelik'in kabinede yeniden yer alması tüm Şanlıurfalıları olduğu gibi bizleri de oldukça sevindirmiştir. Sayın Çelik ile birlikte genelde Şanlıurfa'mızda ve özelde de Eyyübiye ilçemizde birçok projeye imza atılacaktır. Şanlıurfalı hemşerilerimizin beklentileri doğrultusunda yapmayı düşündüğümüz ve ilimiz ile ilçemize çağ atlatacak olan projelerin sürekliliği noktasında Sayın Bakanımızdan gelecek olan desteklerin süreceği sevincini hemşerilerimizle paylaşmak istiyoruz. Kentimizi ve sorunlarımızı çok iyi bilen bakanımız var. Hükümetin en önemli görevlerinden biri bir kez daha kendilerine tevdi edildi. Sayın Bakanımızın kentimiz için yaptıkları başarılı çalışmalarına yenilerinin eklenecek olması bizleri oldukça sevindiriyor. Seçim sürecinde vatandaşlarımıza verdiğimiz sözlerin bir bir yerine getirilmesinde Sayın Bakanımızın bizlere vereceği katkılarla olacaktır. Sayın Bakanımız, eski dönemde aynı bakanlığı yürütürken gerçekten önemli çalışmalara ve projelere imza atmıştır. Şanlıurfa ve Eyyübiye ile ilgili olan projelerimizin de hem hız kazanması hem de süreklilik arz etmesi Sayın Bakanımızın bizlere vereceği destekle olacaktır. Sayın Bakanımız Faruk Çelik'in yeni kabinede yer almasının ülkemize, milletimize Şanlıurfa ve Eyyübiye'mize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz."
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çelik, Yeni Kabineye De Girmeyi Başardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Kerto: Girmeyi başardı değil. Adam zaten kabinedeydi. 0 0 Yanıtla

Advertisement