Avrupa Mültecilere Kapılarını Kapatmaktan Vazgeçmeli - Son Dakika
Güncel

Avrupa Mültecilere Kapılarını Kapatmaktan Vazgeçmeli

Avrupa Mültecilere Kapılarını Kapatmaktan Vazgeçmeli

Dha DIŞ HABER- Avrupa'da yaşayan mültecileri konu ettiği "Resmime Dokunan Çığlık" isimli yeni kitabıyla TÜYAP 20. İzmir Kitap Fuarı'na katılan yazar Esma Arslan, Akdeniz'de yeni mülteci faciasında yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin, Avrupa ülkelerini mülteci politikalarını düşünmeye sevk etmesi gerektiğini söyledi.

20.04.2015 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER-

Avrupa'da yaşayan mültecileri konu ettiği "Resmime Dokunan Çığlık" isimli yeni kitabıyla TÜYAP 20. İzmir Kitap Fuarı'na katılan yazar Esma Arslan, Akdeniz'de yeni mülteci faciasında yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin, Avrupa ülkelerini mülteci politikalarını düşünmeye sevk etmesi gerektiğini söyledi.

CUMARTESİ günü ziyaretçilerine kapılarını açan ve 26 Nisana kadar sürecek olan TÜYAP 20. İzmir Kitap Fuarı'na Almanya'dan katılan yazar Esma Arslan, Akdeniz'de yaşanan yeni mülteci faciası üzerine "Avrupa mültecilere kapıları kapatmaktan vazgeçmeli" dedi.

Mültecileri konu ettiği "Resmime Dokunan Çığlık" isimli romanını tanıttığı fuarda zengin Avrupa ülkelerinin, maddi imkanları çok kısıtlı olan Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi ülkelerin çok gerisinde kalan bir mülteci politikası yürüttüklerini ifade ederek, "Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri, savaştan kaçan çok daha fazla mülteciyi barındırabilir. Ancak bunun için mülteci politikası değişmeli" dedi. Almanya'da son zamanlarda mülteci yurtlarına düzenlenen kundaklama eylemlerinin ve aşırı sağ partilerin güç kazanmasının endişe verici olduğunu söyleyen yazar, "Ne yazık ki popülist siyasetçiler insanları mültecilere karşı kışkırtıyorlar. Akdeniz'de yüzlerce kişinin sefil bir şekilde yaşamını yitirmesi hepimizin sorunu" dedi.

KİTABINDA MÜLTECİLER KONU EDİLİYOR

Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan Arslan, 2012'de yayınlanan ve büyük ilgi nedeniyle ikinci baskısını yapan öyküler kitabı "Yarım Kalan Aşk"tan sonra, fuarda yeni kitabı "Resmime Dokunan Çığlık" ile edebiyat severlerin karşısında.

Yaklaşık 400 yayınevinin katıldığı fuarda Ürün Yayınları standında 1970li yıllarda Almanya'daki Türkiye kökenli siyasi mültecilerin yaşamını konu eden 388 sayfalık romanını tanıtan Esma Arslan, daha önce kitabı geniş bir organizeyle Almanya'da da tanıtmıştı. Almanya'da mülteciler konusu çok gündemde olduğu için kitabın bazı bölümlerini okuma akşamları için Almancaya çeviren Esma Arslan'a Alman basını geniş yer ayırdı.

HER KİTAP BİR İNSAN

Küçük yaşlarda ailesiyle birlikte memleketi Yozgat'tan Hamburg'a göçen iki çocuk sahibi Esma Arslan, orada edebiyat çalışmalarıyla adını duyurdu. İnsanları okumaya ve yazmaya teşvik etmek için Hamburg Edebiyat Atölyesi'ni kuran, Kuzey Almanya'nın ilk Türkçe Edebiyat Yarışması ve Festivalini düzenleyen Esma Arslan, "Her kitap, insanın ufkunu açan bir dünyadır. İnsanların iki üç kelimelik mesajlarda haberleştiği, insani ve sosyal ilişkilerin derinliğini kaybettiğini iletişim çağında kitap okumak ayrı bir keyif" dedi.

TİYATRODA OYUNLAŞMA TEKLİFİ

İlk kitabı "Yarım Kalan Aşk"ın Almanca çevirisinin neredeyse tamamlandığını söyleyen Esma Arslan, "Resmime Dokunan Çığlık"ı da Almancaya çevirmek istediğini söyledi. Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelen insanlar ve her gün Akdeniz'de hayatını kaybeden yüzlerce Afrikalı mülteci nedeniyle mültecilik konusunun Almanya'da çok gündemde olduğunu belirten yazar, "Resmime Dokunan Çığlık bu nedenle bir hayli ilgi uyandırdı. Hamburg'a döndüğümde kitabın çevirisinin yanı sıra için bir yönetmenin tiyatro sahnesine taşıma fikriyle de ilgileneceğim" diye konuştu. - Bremen

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avrupa Mültecilere Kapılarını Kapatmaktan Vazgeçmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement