Anayasa Mutabakat Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı - Son Dakika
Politika

Anayasa Mutabakat Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı

Anayasa Mutabakat Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, 1982 Anayasası’nın yamalı bohçaya döndüğünü, 34 yılda 17 kere değiştiğini ifade ederek, bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak olan komisyonun önceki çalışmalardan yararlanarak yeni bir başlangıç yapacağını söyledi.

04.02.2016 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, 1982 Anayasası'nın yamalı bohçaya döndüğünü, 34 yılda 17 kere değiştiğini ifade ederek, bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak olan komisyonun önceki çalışmalardan yararlanarak yeni bir başlangıç yapacağını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 Kasım seçimlerinden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ardından da Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile yeni anayasa çalışmaları üzerine yaptığı görüşmelerin ardından Meclis Başkanı Kahraman Meclis'te grubu bulunan siyasi parti liderlerine mektup yazarak oluşturulacak Anayasa Mutabakat Komisyonu'na üçer üye istemiş, siyasi partiler de komisyonda görev alacak üyelerini belirlemişti. TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu, bugün ilk toplantısını TBMM'de gerçekleştirdi. Toplantının açılışını yapan Kahraman, 24. dönemde başlatılan ancak tamamlanamayan yeni ve sivil anayasa yapımı sürecine yeni bir heyecan ve şevk ile tekrar başladıklarını belirtti. Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun toplanmasına kadar gelen süreçle ilgili bilgi veren Kahraman, AK Parti'den Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya, Abdülhamit Gül; CHP'den Bülent Tezcan, Namık Havutça, Ömer Süha Aldan; HDP'den Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, Garo Paylan; MHP'den Öztürk, Mehmet Parsak ve Kadir Koçdemir'in üye olarak komisyonda görev alacaklarını söyledi. Kahraman, "Gayemiz Türkiye'mizin geleceğini çağdaş, çoğulcu demokrasi esaslarına uygun, insan hak ve hürriyetlerine saygılı ve öznesi insan olan, insana hizmet için teşkilatlandırmış kuvvetli, kudretli, üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak bir sistemi inşa etmek olmalıdır. Milletimiz bizleri meseleleri çözümlememiz için görevlendirdi. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek durumundayız. Zayıfların silahı şikayet ve şiddettir. Zorluklar da mecburiyetler gibidir. Var diye kabul ederseniz var olurlar. Zorluklar başarının değerini artıran süslerdir. Çözümde görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar. Engelleri aşamayanlar onları aşılmaz görenlerdir" dedi.

"HAREKET NOKTAMIZ VE HEDEFİMİZ MİLLET-DEVLET KAYNAŞMASI OLMALIDIR"

"Mevcut anayasa imkan vermediği için birçok yasal düzenlemeyi yapamıyoruz" ifadelerini kullanan Kahraman, yapılacak demokratik bir anayasanın diğer kanunlarda gerekli değişikliklerin yapılmasının önünü açacağını ifade etti. Kahraman, "Türkiye'nin ithal ve taklit olmayan, günün şartlarına cevap veren, geleceğin büyük Türkiye'sini inşa edecek, yalın, sürekli değişiklik yapılmasını gerektirmeyen, kalıcı nitelikte yeni bir Anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır. Anayasamızın uzun vadeli, yol gösterici, efradını cami ağyarını mani nitelikte kısa ve özlü bir temel kanun olması gereklidir diye düşünüyorum. Teferruatlı anayasalar diğer hukuki düzenlemelerin günün şartlarına uygun hale getirilmesini önlemekte, devletin hareket kabiliyetini sınırlamakta, yeni şartlara uyma kabiliyetini ortadan kaldırmakta, gelişmeyi engellemektedir. Sorun çözmesi gerekirken sorun haline gelmektedir" diye konuştu.

Meclis'in bir bütün olarak tüm Türkiye'nin Meclisi olduğunu ve milli irade ve milletin egemenliğini temsil ettiğini kaydeden Kahraman, "Komisyonumuzun sayın üyelerinin mensubu oldukları siyasi parti ile olan bağlılıklarının komisyon çalışmalarında uzlaşma ortamını zedelemeyeceğine inancım tamdır. Ortak aklı harekete geçirerek ve fikir teatisinde bulunarak anayasa yapım sürecini başarıyla neticelendireceğimize inanıyorum. Hareket noktamız ve hedefimiz millet-devlet kaynaşması olmalıdır. Türkiye'nin toplumsal kutuplaşmayı önleyecek, milletçe birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek yeni bir Anayasaya ihtiyacının bulunduğu kesindir. Günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasa düzeni köklü bir değişiklikle ve yeni bir anayasanın kabulüyle mümkündür" şeklinde konuştu.

"1982 ANAYASASI YAMALI BOHÇAYA DÖNMÜŞTÜR, 34 YILDA 17 KERE DEĞİŞMİŞTİR"

Bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak olan komisyonun önceki çalışmalardan yararlanarak yeni bir başlangıç yapacağını ifade eden Kahraman, bu çalışmaların bir mutabakat ile sonuçlanacağını ümit ettiğini kaydetti. Yeni bir anayasa yapımı sürecinin kolay bir süreç olmadığını, sabır, dikkat, emek ve ihtimam isteyen zorlu bir süreç olduğunun altını çizen Kahraman, "Hazırlayacağımız anayasa millet ve devlet kaynaşmasını sağlayan bir temele oturtulmalı ve 78 milyonu kucaklamalıdır. 12 Eylül yönetiminin 1982 Anayasası'yla Türkiye'ye bıraktığı otoriter mirasın, kısmi değişikliklerle devam ettiği aşikardır. Geçmişte yapılan değişiklikler, bu anayasanın restore edilerek demokrasinin evrensel standartlarına ulaşılamayacağını göstermiştir. Bütün toplumsal ve siyasal kesimlerin bu konuda genel bir mutabakat içinde oldukları görülmektedir. 1982 Anayasası yamalı bohçaya dönmüştür. 34 yılda 17 kere değişmiştir. 113 maddesi, yani yüzde 63'ü değiştirilmiş durumdadır. Günümüze cevap vermekten, Türkiye'yi geleceğe taşıma yeterliliğinden uzak olduğu ortadadır. Milletimizin temsilinde yüzde 97'nin üzerinde bir orana sahip bulunan Meclisimizin yeni bir anayasa yapmaya; darbe yönetimlerinden daha fazla hak sahibi olduğu elbette şüphesizdir. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı tutanaklar, mevcut Meclisin milli iradeyi güçlü bir şekilde yansıttığını ve temsil ettiğini ortaya koymaktadır. Buna göre, 26. Yasama Dönemi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasal partilerin aldığı toplam oy sayısı 46 milyon 635 bin 959'dur. Meclis'in temsil oranı kayıtlı seçmen sayısı esas alınırsa yüzde 81, oy kullanan seçmen sayısı esas alınırsa yüzde 96, geçerli oy sayısı esas alınırsa yüzde 97 gibi çok yüksek bir düzeyde gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

"KOMİSYON ÇALIŞMALARINDAKİ MUTABAKAT, TOPLUMSAL UZLAŞMA ZEMİNİNİ BESLEYECEKTİR"

"Ülkemiz, siyasi katılımın ve siyasi temsilin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda hala darbe yönetiminin dayattığı, üstelik pek çok soruna yol açtığı ve yetersizliklerle malul olduğu bilinen bir anayasa ile yönetilmeye müstahak değildir" diyen Kahraman, Meclis'in yeni bir anayasayı hayata geçirerek milletten aldığı yetkiye layık olduğunu göstermesi gerektiğinin altını çizdi. Kahraman, "Bugün, 1982 Anayasası'nın hazırlanış şartları, hedeflediği düzen ve yol açtığı sonuçlar itibariyle Türkiye'ye yakışmadığı yönünde toplumda genel bir fikir birliği bulunduğu bilinmektedir. Zaten Meclis'te bulunan siyasi partiler seçim beyannamelerinde mevcut anayasayı değiştirmeyi vaat etmişlerdir. Bu vaatlerin gereği yerine getirilmelidir. Gayemiz, toplumun hiçbir kesiminin dışlanmadığı, her kesimi kapsayan ve zihinlerde meşruluğu şüpheli olmayan bir temel kanun yapmaktır. Önceki çalışmada olduğu gibi, yeni ve sivil bir anayasanın toplumun ortak beklentisi olduğunu dikkate alacağız ve çalışmalar boyunca bu beklentinin boşa çıkarılmaması gayreti içinde olacağız. Çalışmalarda gözetilmesi gereken hedef, bütünüyle kendi siyasi düşüncesine yakın bir anayasanın kabul edilmesini sağlama refleksini sergileme olmamalıdır; farklı fikirleri, evrensel ilke ve değerlerle uyum içinde olacak şekilde yorumlayıp, ortak bir noktada birleştirmek olmalıdır. Komisyon çalışmalarındaki mutabakat, toplumsal uzlaşma zeminini besleyecektir. Milletimizin bizden beklentisi görüş ve fikir teatisinde bulunmamız, ülkemizin barış, mutluluğu ve güvenliği için el ele vermemizdir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Anayasa Mutabakat Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement