Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Show TV canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

03.06.2015 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Show TV canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar:

"(MİT tırlarına ait olduğu iddia edilen görüntülere ilişkin) Seçimin son haftasına girerken, ismini zikrettiğiniz gazete ve o ismini zikrettiğiniz şahıs ki, geçmişin biliyorsunuz malum takımlarından birisidir, şu anda bunu gündeme getirmesinin tek sebebi, tekrar ülkeye zarar vermek, bir tezvirat, böyle bir kampanya."

"Kaldı ki bu yargıda şu anda. Yargı süreci devam ediyor. Böyle bir sürecin içerisinde sen kalkıyorsun, böyle bir başlık atıyorsun. Böyle bir başlığı atman bile bana göre hem ülkeye bir ihanettir hem de bunun nereye gideceği konusunda sen bu kararı neye göre veriyorsun? Paralel yapının dediği istikamette bunu kullanıyor."

"( Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi) Orada meşru olmayan yollarla nasıl paralar toplandı ve nasıl böyle bir yapı, finans sektöründe ayakta tutuldu, şimdi bu ortaya çıktı. Suistimaller ortaya çıktı, BDDK nihayetinde, TMSF'nin teftiş raporları neticesinde kararını verdi, tabii bu kararın neticesinde de TMSF'ye devredildi."

"(Paralel Devlet Yapılanması) Biz bu mücadeleyi hukuk içerisinde vermek durumundayız. Yani biz bir darbe hükümeti değiliz. Bir darbe hükümeti olduğu zaman gelir bunların hepsini doğrar geçer. Ama biz ne böyle bir özlemin içindeyiz ne de bir gayretin içindeyiz."

"Bakın son günlerde neymiş 200 tane aydın. Ne aydını? Bunlar karanlık. 6-8 ekimde bütün Kürt vatandaşlarımızı sokağa davet eden kim? Malum partinin eş başkanı. 50 kadar orada vatandaşımız öldü, değil mi? Kim bu ölenler? Kürtler. Öldüren yine Kürtler. Peki nasıl olur da bu adam, bu aydınım diye geçinenler tarafından desteklenebiliyor?"

"(Doğan medya grubu)Bunlar hayatları boyunca hep vesayetten beslendiler. Şu anda da buradan beslenmeye devam ediyorlar. Şimdi tabii biz de onlarla hukuk içinde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Onlar gidecekler, Avrupa'yı ayağa kaldıracaklar. Nereyi ayağa kaldırırlarsa kaldırsınlar. Hukuk içinde sonuna kadar onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz."

"Biz Hakkari'de havaalanını açarken, öbür tarafta Yüksekova'da kepenk indirenler, maskeli yüzlerle orada dolaşanlar olduğu sürece Çözüm Süreci tehdit altındadır."

"Ben, Sisi gibisiyle zaten doğrusu masaya oturmam. Niye? Çünkü o fotoğraf, tarihe benim için kara leke olarak girer. Benim bir darbeciyle aynı masada oturmam mümkün değil."

"(Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki malzemeler) Tabloların hepsi bizim Çankaya'dan buraya gelen, çünkü demirbaşta kaydı olan tablolardır. Halılar aynı şekilde. Şu anda da zaten biz demirbaş kaydında ne varsa onlarla yürüyoruz. Onun dışında da tabak, çanak, şu bu filan geldiğimden beri almış değilim. O ifade edilen rakamlarla alınmış bardak da yok."

"Benim seçilmemden önce meydanlarda söylediğim bir şey vardı. 'Alışılmış bir Cumhurbaşkanı olmayacağım' demiştik. 'Koşacağım, terleyeceğim' demiştim. Ben bunu yapıyorum."

"(7 Haziran seçimleri) Hepsinden öte tabii bir defa bu seçimle beraber hükümet bir güven oylaması, en geniş anlamda bunu yapmış olacak. Çünkü halkın güven oyu vermesi hiçbir şeyle mukayese edilmez." (00.19/00.48/01.00/01.14/01.44/02.01)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kral Fm ve Kral TV ortak yayına katılarak, Mehmet Akbay'ın sorularını cevapladı. Davutoğlu:

"Bana en şiddetli muhalif olanın dahi özünde iyi olduğuna inandığım için mutlaka iyi bir şeyler yakalamaya çalışırım. Ama Türkiye'de siyasal kültür maalesef kralın huzuruna yani halkın huzuruna çıkarken, mutlak iyiyle mutlak kötünün mücadelesi gibi yansıtılıyor. Bu doğru bir şey değil. Bunu aşmaya çalıştığınızda da bu sefer zaaf gibi görünmeye başlanıyor" dedi.

"Gece gündüz niye koşuyoruz şimdi biz halktan yetki almak için. Ama öbürü koşmayacak. Halktan yetki almadan ülkeyi yönetmek istiyor. Buradaki sıkıntı bu. Yoksa sivil toplum ile ilgili bir problem değil. Halktan yetki alsın gelsin, onlar idare etsin biz de akademisyenlik yapalım veya katkıda bulunacaksak bulunalım, eleştirilecekse eleştirelim. Ama halktan yetki almadan devlet düzenini yönetmeye kalkarsanız buna izin verilmez."

"(Muhalefetle ilgili) Mesela şunun doğru olduğunu düşünmüşümdür. Niye aile ortamında oturulup beraber bir çay içilmesin? Niye iki insan olarak, üç insan olarak oturup karşılıklı göz göze bakmayalım, niye konuşmayalım? Bizler politikacı olmadan önce birer insanız."

"(Paralel Devlet Yapılanması) Bu cemaat, bu topluluk, gerçekten samimiyse, çıkıp sivil toplum alanına çekilmeli. Bütün bürokratik faaliyetleri bırakıp, eğitimse eğitim, neyse yapacakları, ona yoğunlaşmalı. Şimdi bu samimi ve bütün bu komploların, tuzakların dışındaki kardeşlerimiz, vatandaşlarımız için söylüyorum. Onların çekinmesini gerektiren bir durum yok ama bu tutum karşısında ortak bir tavır sergilemeliler." (11.33/12.29/12.49)

3- Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik Kayseri'de yürütülen soruşturma kapsamında askeri liselere giriş sınavlarında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle operasyon başlatıldı.

Operasyonun 2011-2012 döneminde askeri liselere giriş sınavlarına giren adaylara soruların sızdırıldığı iddiasıyla başlatıldığı öğrenildi

Hakkında yakalama kararı çıkartılan 3 zanlının operasyon öncesi Kırgızistan'a kaçtığı belirlendi. (08.24/11.01)

4- Elazığ'da, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma kapsamında,  "vergi ve evrakta usulsüzlük" yapıldığı gerekçesiyle iki dershanede arama başlatıldı. (11.40)

5- İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye helikopter destekli operasyon düzenlendi. (06.10)

6- Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik Mersin merkezli 19 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 29'u ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Operasyon kapsamında "Milli İttifak"ın Mersin milletvekili adayı eski Mersin İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya aranıyor. (12.00)

7- Tüketici Fiyat Endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0,56, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 1,11 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,09, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 6,52 olarak gerçekleşti. (10.11)

8- Türkiye Futbol Federasyonunun eski başkanı Haluk Ulusoy, federasyonun bu ay yapılması planlanan seçimli olağan genel kurulunda başkanlığa aday olduğunu açıkladı. (10.44)

9- Suriye'nin Haseke kentine bağlı Rasulayn bölgesindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 400 Suriyeli, Akçakale ilçesi sınır hattından Türkiye'ye alınmaya başladı. (11.03)

10- Ford Otosan'ın Eskişehir'in İnönü ilçesindeki fabrikasında çalışan işçiler, 25 Mayıs'ta başlattıkları eylemi sonlandırarak işbaşı yaptı.

Ford Otomotiv Sanayi AŞ:  "İşine sahip çıkan tüm çalışanlarımızla birlikte iş barışı ortamında ülkemize katkı sağlamaya devam edeceğiz" (11.07/11.40)

11- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Iğdır'da yaptığı halkla buluşma programının ardından Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği belirlenen kişiyle ilgili başlatılan soruşturmanın bazı basın yayın organlarında yer alan iddialarla ilgili olmadığı açıklandı. (02.29)

12- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 10 Haziran vadeli repo ihalesi ile piyasaya 1 milyar lira verdi. (11.18)

13- Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs'ta katıldığı TRT ortak yayınının RTÜK yasası ve YSK genelgesine aykırı olduğunu belirterek, yaptırım uygulanmasını istedi. (11.06)

14- Milletvekilliği seçimleri için Kanada'nın başkenti Ottawa'da kullanılan oylar, THY'nin tarifeli uçağıyla Türkiye'ye gönderildi. (06.04)

15- Yurtdışından gelen oylar ATO Congresium'da oluşturulan güvenlikli ortamda muhafaza edilmeye başlandı. Oyların konulduğu odanın kapısına takılı 5 ayrı kilidin her bir anahtarı farklı siyasi parti temsilcisinde bulunuyor. Buradaki 1 milyonu aşkın oy, 7 Haziran'da oy verme işleminin bitmesinin ardından sayılacak. (11.40)

16- Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde kanser teşhisi konulan vakaların belirlenmesi ve kontrol altına alınması için kanser bildirimini zorunlu hale getirdi. (11.49)

17- Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları yarın sona erecek. (11.03)

18- Suriye ordusunun Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırıda 30 kişinin öldüğü bildirildi. (12.09)

19- ABD Başkanı Barak Obama, uluslararası toplumun, İsrail'in iki devletli çözüm konusunda ciddi olduğuna inanmadığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu konudaki tavrının "İsrail'in itibarını tehlikeye attığını" söyledi. (09.58)

20- Sudan'da nisan ayında yapılan seçimde tekrar seçilen Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, hükümeti feshettiği bildirildi. (03.23)

21- ABD Senatosu, istihbarat kurumlarının Amerikalıların telefon kayıtlarını toplu olarak saklama yetkisini sona erdiren "Özgürlük Yasası"nı kabul etti. (00.24)

22- "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığın keşfinde kullanılan dünyanın en güçlü ve en büyük parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, iki yıldan uzun süren bir aradan sonra "rekor enerjiyle" tekrar atomları çarpıştırmaya ve fizik verisi sağlamaya başladı. (12.41)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement