12 Ekim Dünya Artrit Günü - Son Dakika
Güncel

12 Ekim Dünya Artrit Günü

12 Ekim Dünya Artrit Günü

Dr. Fatih Mehmet Aslan, Romatoid Artrit kadınlarda erkeklere oranla 3 kat, sigara kullanıcısı ve kullanmayanlara oranla da 4 kat daha yaygın olduğunu söyledi.

10.10.2014 21:07  Güncelleme: 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halk Sağlığı Diyarbakır İl Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan; '12 Ekim Dünya Artrit Günü' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Aslan yaptığı açıklamada; "Artrit, bir veya birden fazla eklemin (ayak bileği, el bileği, diz vb. gibi) iltihaplanması ya da dejenere olması, eklemlerde ağrı, şişme ve sertleşmeye yol açan hastalıkları anlatan bir terimdir. Artrit, çocuklar da dâhil her yaştan insanı etkileyebilir. Yaşla birlikte artritin görülme sıklığı da artmaktadır, ancak her beş hastadan yaklaşık üçü 65 yaşın altındadır" dedi.

Eklem kıkırdağının çeşitli sebeplerden dolayı hasara uğraması eklemi oluşturan kemiklerin birbirini sürtmesi, ağrıya ve şekil bozukluğuna neden olduğunu belirten Dr. Aslan, "Artritin ne sebeplerle ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin oluşumunda önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Artritin en yaygın görülen iki türünden biri osteoartrit diğeri romatoid artrittir. Diğerleri Damla Hastalığı (gut), Lupus ve Reiter sendromudur" ifadelerini kullandı.

Romatoid Artrit kadınlarda erkeklere oranla 3 kat, sigara kullanıcılarında sigara kullanmayanlara oranla da 4 kat daha yaygın olduğunu kaydeden Aslan; Romatoid Artrit ve Osteoartrit hakkında şunları söyledi:

"Romatoid Artrit (RA): Bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına yol açan kronik, enflamatuvar bir otoimmün bozukluk olarak tanımlanmıştır. Engelleyici ve ağrılı bir durumdur, ağrı ve eklem aşınması sebebiyle önemli oranda hareket kaybına yol açabilir. Hastalık sıklıkla vücuttaki deri, kan damarları, kalp, akciğer ve kaslar gibi birçok eklem dışı dokuyu da etkilediği için sistemiktir. Romatoid artriti diğer artrit formlarından ayıran semptomlar aynı anda birçok eklemin yumuşak dokusunun şişmesi ve enflamasyonudur. Romatoid artritin ağrısı sabahları genellikle daha ağırdır ve gün boyu azalmaktadır. Osteoartrit; Eklemlerde tutukluk ve ağrıyla yavaş yavaş kendini gösterir. Bazen sadece hafif bir tutukluk hissedilir bazen de eklemlerdeki çatırtılar (krepitasyon), yumrulu kemik çıkıntıları (özellikle ellerde) ve hizasını kaybetmiş eklemler gibi rahatsızlıklar gelişebilir. Hastalık genellikle elleri, omurgayı, diz ve kalçaları etkiler"


Artritin tedavisinde doğru ve erken tanı ile hastanın tedaviye uyumunun çok önemli olduğunu vurgulayan Aslan; "Sağlıklı bir yaşam tarzı ve sağlıklı alışkanlıklar artritin seyrini olumlu olarak etkilemektedir. Düzenli egzersiz, ideal vücut ağırlığının korunması, stresten ve sigaradan uzak kalınması ve düzenli uyku hastalık belirtilerinin azalmasına yardımcı olmakta ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 12 Ekim Dünya Artrit Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement