ELDER Başkanı Özdemir: En Büyük Sorun Sorumsuz Çalışanlar - Son Dakika
Güncel

ELDER Başkanı Özdemir: En Büyük Sorun Sorumsuz Çalışanlar

ELDER Başkanı Özdemir: En Büyük Sorun Sorumsuz Çalışanlar

Nihat Özdemir, "Elektrik dağıtım şirketlerinin iş güvenliğiyle ilgili en büyük sorunu; çalışanların sorumsuz hareket etmesidir." dedi.

05.02.2015 12:44  Güncelleme: 09:41

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım şirketlerinin iş güvenliğiyle ilgili en büyük sorunlarından birinin, çalışanların sorumsuz hareket etmeleri olduğunu söyledi. Özdemir, "Gerekli iş eğitimi verildiği, en iyi malzeme ve koruyucu ekipmanları temin ettiğimiz halde bile, talimatlara ve kurallara uymayanlar olduğu görülmektedir. Bunun sonucunda da istenmeyen kazalarla karşılaşmaktayız" dedi.

TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 3'üncü Uluslararası İş Güvenliği Sempozyumu, Antalya Belek Cornelia de Luxe Resort Hotel'de başladı. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, TEDAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Çepni, ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği Elektrik Bölümü (ISSA) Genel Sekreteri Martine Hesse, Antalya Valisi Muammer Türker'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sektör temsilcisi ve bürokrat katıldı.

6 CAN KAYBI OLDU

Mükremin Çepni açılışta yaptığı konuşmada, iş kazalarına ve güvenliğinin önemine değindi. Çepni, bu kış hava muhalefeti nedeniyle enerjiyle ilgili çok iş kazası olduğuna dikkat çekerek, bu kazalarda 6 can kaybı olduğunu söyledi. TEDAŞ olarak yeni dönemde yeni bir misyon edindiklerini ve iş kazalarına en aza indirgemek için eğitime önem verdiklerini söyleyen Çepni, 5 eğitim merkezinde iş güvenliği eğitimleri de verdiklerini söyledi.

İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA HER KESİMİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR

Nihat Özdemir ise enerji sektöründe işçilerin talimatlara harfiyen uyması gerektiğini, devlete düşenin ise denetimleri eksiksiz yapmak olduğunu söyledi. Dağıtım sektörünün iş güvenliğini sağlamaya çalıştığını aktaran Özdemir, 28 Ağustos'tan itibaren ELDER'de oluşturulan komisyonun ayda bir toplantılar yaptığını söyledi. Talimatlara ve kurallara uyulmaması sonucu iş kazalarının yaşandığını savunan Özdemir, şöyle devam etti:

"Bizim sektörümüzün diğer bir amacı işletme güvenliğini sağlamaktır. İş kazalarından doğabilecek elektrik kesintilerini, dolayısıyla meydana gelebilecek olumsuzlukları önlemektir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenin, işçilerin ve devletin yükümlülüğü bulunmaktadır. İşverenin sorumluluğu işyerinde doğabilecek iş kazası gibi her türlü riske karşı gerekli tedbirleri almak, bu husustaki şartları yerine getirmek, bu hedefleri yerine getirmeye yardımcı olabilecek araç gereç ve ekipmanların noksansız olarak bulundurulmasını sağlamaktır. İşçilerin sorumluluğu da öngörülen tedbirlerle ilgili talimatlara harfiyen uymaları, kendilerine verilen ekipmanları kullanmaları ve muhafaza etmeleridir. Devletin sorumluluğu da ilgili kanunları çıkarmak ve gerekli denetimleri zamanında eksiksiz yapmaktır."

SORUMSUZ HAREKET EDENLER VAR

Dağıtım şirketlerinin iş sağlığı ve güvenliğine oldukça önem verdiğini belirten Özdemir, "Sahada en büyük sorunlarımızdan biri de bazı çalışanların sorumsuz hareket etmeleridir. Gerekli iş eğitimi verildiği, en iyi malzeme ve koruyucu ekipmanları temin ettiğimiz halde bile talimatlara ve kurallara uymayanlar olduğu görülmektedir. Bunun sonucunda da istenmeyen kazalarla karşılaşmaktayız" dedi.

İş kazalarının önlenmesi için eğitim ve etkinlikler konusunda da çalışmalar yapan ELDER'in, yerinde ve uzaktan eğitim verdiğini de söyleyen Özdemir, "Her şirketimiz mevcut elemanları için eğitim çalışmaları başlatmış ve uygulamaya koymuştur. Ancak ilk eğitimin aslında iş hayatına başlamadan önce okullarda verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde meslek okullarında ve üniversitelerin meslek yüksek okullarında gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi için çalışmalar başlatıyoruz" diye konuştu.

Müsteşar Metin Kilci de eksik iş güvenliğinin yarattığı sorunların her paydaşı etkilediğini söyledi. İş kazalarının yaşanmaması için el birliğiyle çalışılması gerektiğini anlatan Kilci, "Bize düşen sorunlara zamanında karşılık bulmak ve çözüm getirmektir. Elbette çözümler sadece dağıtım şebekesinin yöneticilerine ve çalışanlarının omuzlarına terk edilmelecektir. Çözümün tarafları ve sorunları başta bakanlığımız olmak üzere EPDK ve dağıtım şirketleridir. Bizim devlet olarak 'Dağıtım şirketlerinin bu hisselerini sattık. Ötesi bizi ilgilendirmez' deme lüksümüz yok. Diğer taraftan dağıtım şirketlerinin de kamusal bir hizmet sunumu yapmakta olduklarının bilincinde olmaları son derece önemlidir" dedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ELDER Başkanı Özdemir: En Büyük Sorun Sorumsuz Çalışanlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement