Kiracılar Konutlarına Kura İle Kavuştu - Son Dakika
Güncel

Kiracılar Konutlarına Kura İle Kavuştu

Kiracılar Konutlarına Kura İle Kavuştu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 2011 yılında meydana gelen depremler sonrası, hak sahibi olamayan kiracılar ve mülkiyet sorunu yüzünden konut sahibi olamayanlar için yaptırılan 1.334 konutun kura çekimine katıldı.

21.06.2013 12:26

Kura çekimine katılmak üzere tarifeli uçakla beraberinde Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk'le birlikte Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ferit Melen Havaalanı'nda Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, İl Acil Afet ve Durum Müdürü Cafer Giyik, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Taha Al, Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras ve diğer yetkililer karşıladı. Polis merasim mangasını selamlayan Atalay, kendisini karşılamaya gelenlerle tek tek tokalaştıktan sonra Van Valiliği'ne geçti. Vali Münir Karaloğlu'nun makamında brifing alan Atalay, kura çekimlerinin yapılacağı İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi Kapalı Spor Salonu'na geçti.

Kura çekimi töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da deprem sonrası büyük bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Türkiye'deki en başarılı afet yönetimini Van depremi sonrası gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Atalay, "Burada hem vatandaşlarımızla iç içe yaşadık, hem de onların yaralarını sarmak için bir çalışma yürüttük. Sadece depremin yaralarını sarmakla kalmadık. Van'ı yeniden değerlendirdik. Yolunu, suyunu, bütün şehirleşme ile ilgili konularını yeniden gözden geçirdik" dedi.

Atalay, belediyenin görevi olan şehir içme suyu şebekesini baştan sona yenilediklerini belirtirken, "Burada bir ilki gerçekleştirdik. Ülkenin hiçbir yerinde kirada oturan afetzedelere konut verilmemiştir. Biz bunu yaptık. Burada hayallerin ötesinde bir olayı gerçekleştirdik" diye konuştu.

İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarına da değinen Başbakan Yardımcısı Atalay, olayların niçin yapıldığını iyi bir şekilde analiz ederek ortaya çıkardıklarını söyledi. Türkiye'nin büyüyen ve dünyada yıldızı parlayan bir ülke konumuna geldiğini anlatan Atalay, şunları söyledi: "Bu büyümeden içerde ve dışarıda rahatsız olanlar var. Yıllardır Türkiye'nin büyüyen imajını zedelemek için bazı tuzaklar kuruldu, oyunlar oynandı. Hamdolsun bunlar bitti. Vatandaşımız bunlara çok destek vermedi. Türkiye yoluna devam edecek. İstanbul ve Ankara mitingi şunu gösterdi. Türkiye bu Gezi Parkı bahane edilerek geliştirilen olaylara prim vermiyor. Vatandaşımız gerektiğinde cevabı verir. Bu olaylara Doğu ve Güneydoğu illerimiz prim vermedi. Onlara teşekkür ediyorum."

Çözüm süreci çalışmalarının iyi gittiğini ve verimli ilerlediğini anlatan Atalay, "Hükümet olarak bu konuda kararlıyız. Bunların planlarını boşa çıkaralım. Doğu ve Güneydoğu yeniden hayata başladı. Terörle varılacak hiçbir yerin olmadığını herkes biliyor. Hükümetimiz demokratikleşme konusunda atılması gereken adımları atıyor ve atmaya devam edecek. Bu süreç aynı zamanda herkesin imtihanıdır. Bu samimiyet, güven testidir. Hükümet olarak samimiyiz kararlıyız ve inşallah bu sorunlarımız bitecek. Huzur devam edecek. Kafa karıştırmak isteyenlere fırsat vermeyelim" dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu da kura çekim töreninde bir konuşma yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Ekim 2012 Van konuşmasında, depremzedeler için afetzedelerle aynı şartlarda konut verilmesi talimatının bugün yerine getirildiğini söyledi. 500'ü Van'da, 500'ü nün de Erciş'teki kiracılara verileceğini kaydeden Karaloğlu, "Bugün Van-Merkezdeki depremzede kiracılara vereceğimiz 500 konutun kurasını çekeceğiz. Bugün ayrıca, Van depreminden sonra hasar tespit raporlarımıza göre evi ağır hasarlı olduğu halde arsa problemi yüzünden afet yasasına göre hak sahibi olamayan vatandaşlarımıza da ev vereceğiz. Bunların mağduriyeti vardı. Başbakan Yardımcımız bu sorunu çözmeye çalıştı. Sayın Başbakanımızla yaptığı görüşmeler sonucunda Türkiye'de ilk defa Van depreminde, afet yasasına göre hak sahibi olamayan bu vatandaşlarımız için de kura çekeceğiz. 834 vatandaşımız da bu şekilde ev sahibi olacak" dedi.

Hem kiracılar hem de arsa sorunu yüzünden hak sahibi olamayanlar için Türkiye'de bir ilk yaşandığını anımsatan Karaloğlu, "Bundan önce olmadı. Sayın Başbakan Yardımcımızın size olan sevgisi, muhabbeti ile bugün bu kuralar çekiliyor. Onun için Sayın Başbakan Yardımcımıza sizin adınıza teşekkür ediyorum. Ben Van'da kiracılar için yapılan konutlar için düzenlemiş olduğumuz basın toplantısında Vanlılardan bir ricada bulunmuştum: 'Kiracılar için yaptırmış olduğumuz konutları gerçek mağdurlara vereceğiz' dedik. 'Depremde Van'da olan ve ev kiralama imkânı olmayan mağdur insanlara vermek istiyoruz. Lütfen bize yardımcı olun, gerçekten mağdur olmayanlar müracaat etmesin' dedik. Ama maalesef ödeme koşulları da aynı olduğu için ihtiyacı olan da olmayan da müracaat etti. Bu şekilde başvuranların sayısı 24 bini geçti"

Ve biz yaklaşık iki aydır çok titiz bir çalışma yaptık, bütün müracaatların dosyalarını teker teker inceledik. Ve bizim Valilik Genelgemizde belirtilen koşullara uymayan 8200 vatandaşımızın müracaatını ayıkladık. Genelgemizde belirtilen koşullara uyan 13.500 kişiden gerçek ihtiyaç sahibi olanlara ev çıksın diye dua ediyorum. Bugün 500 konutun kurasını çekeceğiz. 100 tane de yedek çekeceğiz. Çünkü kurada ismi çıkan 500 kişiyi tekrar inceleyeceğiz, gözden kaçırdığımız bir durum var ise haksız bir müracaat yapılmışsa onu eleyip yedekteki hak sahibine evi vereceğiz"

Erciş için de aynı şekilde haftaya kuraları çekeceğiz. Ve Van'da konut dağıtma işini tamamlamış olacağız. Bunda sonra Van'da konut projeleri devam edecek, konut çıkmayan vatandaşlarımız toplu konut projelerini takip ederek başvurabilecekler. Ancak bundan sonra AFAD üzerinden konut satışı, kura çekimi olmayacak. Deprem öncesinden bugüne kadar su problemimiz vardı. Bu su problemini çözebilmek için Van Başbakanlık Afet Başkanlığınca şehir şebekesi yenilendi ve şu an o şebekeye su veriliyor; ama şehrin esas problemi yetersiz su kaynağıydı. Bunun için olarak çalışmalara başladık. Acil kamulaştırma için Bakanlar Kurulundan karar çıkarıldı. Geçen sene yaklaşık 125 milyon TL harcama yaparak 80 kilometre öteden, Gürpınar Şamran kanalından şehir merkezine yeni isale hattı çekmeye başladık. Bu sayede Van'ın geneli yani 500 bin insanın önümüzdeki 50 yıllık su problemini çözmüş olacağız. Depremden önce de var olan su probleminin çözümüyle yine Sayın Başbakan Yardımcımız ilgilendi.

Ama şimdi size üzüldüğüm bir durumu ifade etmek istiyorum. Biz dedik ki, bu konuda bize yardımcı olun. Arsasından boru hattı geçen vatandaşımızın arsalarını kamulaştırdık. Ne olursa olsun kamulaştırma paralarınızı alacaksınız dedik. Mahkeme kararı sonuçlanmadan vatandaşlarımızın bize yardımcı olmasını bekliyorduk. Depremin yüzü suyu hürmetine yardımcı olmalarını bekliyorduk. Bir kısım vatandaşlarımız bu konuda çok yardımcı oldular, onlara huzurunuzda teşekkür ediyorum. Ama maalesef bazı vatandaşlarımız da kamulaştırma işi tamamlanmış olmasına rağmen, mahkeme kararını görmeden yardımcı olmayacağını ifade ediyor. Hemşerilerimizden ricamız; mahkeme kararını beklemeden bize yardımcı olmalarıdır. Bu konuda Vanlılardan yardım beklediğimi ifade etmek istiyorum"

Köylerimizdeki vatandaşlarımız için de konutlar yaptık. Yaklaşık 4500 köy evimiz depremde hasar gördü. Bunları da EYY metoduyla yaptık. 4500 köy evi için 123 milyon lira ödeme yaptık. Şu an 8800 vatandaşımızın yer tespiti tamamlandı. Depremden sonra geçici yerleşim merkezi dediğimiz konteyner kentler oluşturuldu. Ve Van'da 34 konteyner kent oluşturuldu. Bu konteynerlerin altyapısı, elektriği, suyu AFAD Başkanlığınca karşılandı. Ancak şimdilerde konteynerler görevlerini tamamladı. Van'da yaşanan depremlerde nasıl sizin ihtiyacınız vardı ise şimdi başka insanların ihtiyacı var bu konteynerlere. Bu konteynerleri ihtiyacı olan illere gönderdik. Geri kalan konteyner kentleri de kapatacağız. Bu konuda halkımızın bize yardımcı olmasını istiyoruz. Bugün konut çıkmayan vatandaşlarımızın, konteynerleri boşaltmalarını istiyoruz. Van depreminden sonra Van'a destek olan herkese Vanlılar adına teşekkür ediyorum"

Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk'te yaptığı konuşmanın ardından kiracı ve mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşların ilk kuraları Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Van Valisi Münir Karaloğlu ve diğer yetkililer tarafından çekildi. Kura çekimine Van Vali Yardımcıları Atay Uslu, Mehmet Yüzer, Mehmet Özel de katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kiracılar Konutlarına Kura İle Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement