KAYNAK YAPMAYI ÖĞRENDİĞİ LİSEYE USTA ÖĞRETİCİ OLARAK GERİ DÖNDÜ - Son Dakika
Güncel

KAYNAK YAPMAYI ÖĞRENDİĞİ LİSEYE USTA ÖĞRETİCİ OLARAK GERİ DÖNDÜ

ŞIRNAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciyken kaynak yapmayı öğrenen Nasır Benek(20), 4 senenin sonunda mezun olduğu okuluna usta öğretici olarak geri döndü.

01.02.2023 14:21  Güncelleme: 14:45

ŞIRNAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciyken kaynak yapmayı öğrenen Nasır Benek(20), 4 senenin sonunda mezun olduğu okuluna usta öğretici olarak geri döndü. Kendisinden sonra gelen öğrencilere mesleğin inceliklerini öğreten Benek, bir zamanlar öğrencisi olduğu okulun şimdi ekmek kapısı olduğunu ifade ederek, 'Burada 4 sene okul okudum. 1 sene önce mezun oldum. Burada usta öğretici olarak çalışıyorum ve bizim okulun öğrencilerine meslek öğretiyorumö dedi. Kent merkezi, Silopi ve Cizre'de bulunan 5 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kurulan atölyelerde, yapılan üretimlerle 2022'de 12 milyon 600 bin lira ciro elde edildi. Öğrenciler, öğretmen ve usta öğreticilerin gözetiminde üretim yaparak hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de gelir elde ediyor. Teorik eğitimlerini sürdüren ve mesleki tecrübe kazanan öğrencilerin ürettiği ürünler, yurtdışına da ihraç ediliyor. Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Mirza Tetik, okullarda yapılan üretimle 12 ayda 10 bin dolar ihracat yapıldığını, 2023 yılında bu rakamın 50 bin dolar olarak hedeflendiğini söyledi. Tetik, 'Toplamda 5 meslek lisemizin döner sermayesi mevcut, şu anki ciromuz 12 Milyon 600 bin liradır. 2023 yılında hedefimiz, bu rakamı yüzde 300 arttırarak 36 milyona çıkarmak. Sloganımız üretim ve istihdam. Bu çocuklarımızı inşallah üretime kazandıracağız ve istihdam yaratacağız. Bunların dışında şu anda ihracat da yapıyoruz. Jirki Kilimi ihracatı yapıyoruz, Hz. Nuh'un gemisinin maketinin ihracatını yapıyoruz. Şal-şapik ihracatı yapıyoruz. 2023 yılı hedefimiz en az 50 bin dolar. Öğrencilerimiz döner sermayeden pay alıyor. Geçen aylarda çok ciddi pay aldılar. Bir öğrencinin döner sermayeden aldığı pay bazen 4 bin 100 TL oluyorö diye konuştu.

'ÖĞRENCİSİ OLDUĞUM OKUL EKMEK TEKNESİ OLDU'

Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciyken kaynak yapmayı öğrenen Nasır Benek, 4 senenin sonunda mezun olduğu okuluna usta öğretici olarak geri döndü. Benek hem gelir elde ediyor hem de kendisinden sonra gelen öğrencilere mesleğin inceliklerini öğretiyor. Öğrencisi olduğu okulun ekmek kapısı olduğunu söyleyen Benek, 'Bizim okulun öğrencilerine meslek öğretiyorum. Severek işlerini yapmalarını istiyorum. 4 sene öğrencisi olduğum atölye bana ekmek teknesi oldu. Evime ekmek götürüyorum. Eşim, çocuklarım yok ama aileme bu para ile bakabiliyorum. Kendi işimi kolayca yapabiliyorum. İleride gidip kendi iş yerimi de açabilirim. Burada öğrencilere nasıl sehpa, masa sandalye, demir kesme ve kaynak yapıldığını öğretiyorum. En önemlisi iş güvenliğini öğretiyoruzö diye konuştu.

KAYNAK YAPMAYI ÖĞRENDİĞİ LİSEYE USTA ÖĞRETİCİ OLARAK GERİ DÖNDÜ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel KAYNAK YAPMAYI ÖĞRENDİĞİ LİSEYE USTA ÖĞRETİCİ OLARAK GERİ DÖNDÜ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement