İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, yabancılara çalışma izni verilmesiyle ilgili, "İş adamı Ankara'ya gelmeyecek. Bilgisayardan müracaatını yapacak. Şu anda 15 güne in...

15.11.2013 20:54

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, yabancılara çalışma izni verilmesiyle ilgili, "İş adamı Ankara'ya gelmeyecek. Bilgisayardan müracaatını yapacak. Şu anda 15 güne indirdik. Bu müracaat neticelendirilecek ve kendisine bu izin verilecek" dedi.

Acar, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdiği Yetki ve Sorumluluklar" toplantısındaki konuşmasında, bakanlık olarak Avrupa Birliği normları kapsamında çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

Yeni bir iş kanununun yürürlüğe girdiğini anımsatan Acar, kanunun Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir kanun olduğunu vurguladı.

- Yabancılara 15 günde çalışma izni

Yabancıların çalışma izinleri hakkındaki kanunun devreye girdiğini belirten Acar, şöyle konuştu:

"Önceden bir iş adamımız, diyelim ki bir yatırım yapmış, yurtdışından bir mühendis getiriyor. Çalışma izni için müracaat ediyor. 6 ayda, 3 ayda çalışma izni veriliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Müşteşar olarak atandığımda birimlerden brifing alıyorum. Bana söyledikleri şey şu, 'Efendim biz bunu daha önceden 90 günde veriyorduk, şimdi 30 günde veriyoruz'. Bunu bana övünçle anlatıyor genel müdür arkadaşımız. Ben dedim ki 'bir iş adamı için bir çalışma izninin 30 günde verilmesi kesinlikle çok uzun bir süreç. 15 gün, 15 günde de değil bir haftada biz bunu verebilmeliyiz'. Çünkü iş adamımız yatırım yapmış o mühendisi getirmesi gerekiyor. Niye 30 gün beklesin ama Türkiye'deki bürokrasi maalesef bu ve benzeri konularda sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Tabi ki hemen aynı gün bunu yapamayabiliriz. Birtakım güvenlik soruşturması var ama 30 gün bir çalışma iznini vermek için uzun bir süredir. İş adamının önünü açmak için var bu bakanlık. Bununla ilgili bir kere bilgisayardan müracaat etmeyi sağladık. İş adamı Ankara'ya gelmeyecek. Bilgisayardan müracaatını yapacak. Şu anda 15 güne indirdik. Bu müracaat neticelendirilecek ve kendisine bu izin verilecek."

- " Sosyal Güvenlik Kurumu, e-devlet üzerinden yararlanmada birinci sırada"

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmaları hakkında da bilgi veren Acar, 81 ilde Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet binalarının büyük oranda yenilendiğini ifade etti.

450 Sosyal Güvenlik Merkezi açıldığını aktaran Acar, "Bugün e-devlet hizmetleri üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu, yararlanma açısından birinci sırada. Bu şu demek, önceden ünitelerde sıraya girerek yaptığınız yüzlerce işlemi oturup bilgisayarınızın başında yapabilecek hale geldiniz. Bugün sizin, sanayici ve iş adamlarımızın bir telefonla her türlü konuda cevap bulabileceğiniz bir telefon hattı var. Sizin ayağınıza getirdik. İsterseniz deneyelim, Alo 170. 500 kişi çalışıyor, profesyonel, eğitilmiş, sizin her türlü sorduğunuz soruya cevap verebilecek bir telefon sistemi kuruldu. Danışmana gitmenize gerek yok" ifadelerini kullandı.

- "İş kazasında ortanın iyisindeyiz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ise "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdiği Yetki ve Sorumluluklar" konulu sunum yaptı.

Türkiye'de günde en az 2 kişinin iş kazası nedeniyle yaşamını yitirdiğine değinen Özer, şunları kaydetti:

"Bir karşılaştırma yapmak için söylemem gerekirse dünyanın ülkelerini göz önünde bulundurduğunuzda iş kazasında ortanın iyisindeyiz. Dar alanda Avrupa Birliği'ni karşılaştırdığımızda Avrupa Birliği'nin çekirdek ülkesi olan 12 ülkeden gerideyiz ama sonradan gelen 15 ülkeyle aynıyız. Bunu ısrarla şunun için söylüyorum, çok dillendiriliyor, söylenen bir şey var, 'Avrupa'nın en kötüsüyüz, dünyanın en kötü üçüncüsüyüz'. Yok böyle bir şey. İşin başında olan bir insan olarak söylüyorum, böyle bir istatistik yok."

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer'in sunumu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement