Eroğlu - "Şehirlerde yağmur yağarken, su sıkıntısı vardı" - - Son Dakika
Güncel

Eroğlu - "Şehirlerde yağmur yağarken, su sıkıntısı vardı" -

Eroğlu - "Şehirlerde yağmur yağarken, su sıkıntısı vardı" -

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bütün şehirlerimizde suyumuz var, bir sıkıntı yok. Sulama suyunda da bir sıkıntı yok. Allah nasip ederse yeteri kadar sulama suyu veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.

22.03.2014 17:52

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bütün şehirlerimizde suyumuz var, bir sıkıntı yok. Sulama suyunda da bir sıkıntı yok. Allah nasip ederse yeteri kadar sulama suyu veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Sulama için barajımız da göletimiz de var" dedi.

Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar ziyaretleri kapsamında Milli Birlik ve Kurtuluş caddeleri üzerindeki iki iş yerinin açılışını yaptı. Açılış törenlerinin ardından esnaf ziyareti gerçekleştiren Eroğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın "Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının bir yılda 20 metreküp azaldığı" yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, Türkiye'de bazen 7 yılda bir yağışlarda azalmanın olduğunu, sonrasında ise yağışların yeniden arttığını ifade etti.

"Kişi başına düşen su miktarının önemi yok. Önemli olan suyu tutacak, onu ziraatta, sulamada, içme suyunda, sanayide kullanabilecek tesisler yapmak" diyen Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmamasına rağmen muazzam barajlar, göletler, sulama tesisleri, içme suyu arıtma tesisleri kurduklarını belirtti. Eroğlu, bunun yanında şehirlerde şebeke suyunun kaybolmasına neden olacak unsurları ortadan kaldırarak yeni şebeke borularının döşendiğini kaydetti.

- "Şehirlerde yağmur yağarken, su sıkıntısı vardı"

Dünyada kuraklık varken Türkiye'de su sıkıntısı olmadığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü biz tesisler yaptık. Şu anda ziraatçılara en büyük desteği Orman ve Su İşleri Bakanlığımız veriyor. 'Bin Günde Bin Gölet ve Sulama' projesini bu sene tamamen bitiriyoruz. Bu bir dünya rekorudur. Dolayısıyla mühim olan, yağışlı zamanlarda suyu biriktirip, su ihtiyacının çok fazla olduğu yaz aylarında onu vatandaşlarımıza içme suyu olarak, sulama suyu olarak, sanayi suyu olarak verebiliyorsak mesele yok. Özellikle şehirlerde yağmur yağarken, su sıkıntısı vardı. Neden, çünkü tesis yoktu. Ama biz şimdi 76 şehirde su sıkıntısını giderecek olan dev tesisleri inşa ettik, vatandaşımızın 30-40 yıl sonrası ihtiyacını karşılayacak tesisleri kurduk."

Afyonkarahisar'da daha önce barajın olmadığını anımsatan Eroğlu, Düzağaç-Akdeğirmen Barajı'nı yaparak kentin 2060 yılına kadar, 750 bin kişiye yetecek kadar suyu hazır hale getirdiklerini vurguladı.

Barajlarda suyun bulunduğunu ve su sıkıntısı kalmadığını dile getiren Eroğlu, şunları bildirdi:

"Eğer biz bu tesisleri yapmasaydık İzmir susuz kalacaktı. Aydın, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt gibi pek çok şehir susuz kalacaktı ama şu anda oralarda suyumuz var. Bütün şehirlerimizde suyumuz var, bir sıkıntı yok. Sulama suyunda da bir sıkıntı yok. Allah nasip ederse yeteri kadar sulama suyu veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Sulama için barajımız da göletimiz de var."

Önümüzdeki haftada yeni yağışların geleceğini bildiren Eroğlu, "Yağışlar geliyor. Bütün Türkiye'yi kısım kısım tarayacak olan yeni yağışlar gelecek. Cenab-ı Allah yardım ediyor. O bakımdan biz de çalışıyoruz ama Cenab-ı Allah'a güveniyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Ali Kemal Akan, Mustafa Güngör

Yayınlayan: Mürsel Çetin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eroğlu - 'Şehirlerde yağmur yağarken, su sıkıntısı vardı' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement