Erken Teşhis Hayat Kurtarır - Son Dakika
Güncel

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

KETEM tarafından toplum tabanlı kanser tarama programları yürütülmektedir.

13.07.2012 10:38

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Kanser Kontrol Proğramı gereği İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) tarafından toplum tabanlı kanser tarama programları yürütülmektedir.

30-69 yaş bayanlara yönelik olan kanser tarama programlarında tarama Merkez KETEM binamızda ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ancak özellikle köylerdeki ve ilçelerdeki kişilerin sosyo-ekonomik nedenlerle merkeze ulaşamamaları nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından bir planlama yapılmıştır. İlimiz Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Aile Hekimlerimizle ortaklaşa programlar yapılarak taramanın geniş tabanlı yapılması sağlanmaktadır.

En başta Sayın Valimizin onayları ve destekleriyle, yerel idari amirlerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, muhtarlarımızın destekleri ve ortak çalışmalarımız doğrultusunda tarama çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle herhangi bir nedenle bize ulaşamayan kanser taraması yapılacak ilgili yaş grubu kişiler için yerel idari amirlerimizin destekleriyle gruplar halinde gelen kişilere Merkez KETEM binamızda ücretsiz olarak muayene ve tahlilleri yapılıp konuyla ilgili eğitimler verilmektedir. Sonuçlar kendilerine iletilmektedir. Isparta kanser tarama çalışmalarımız Merkez yanısıra özellikle ilçe ve kasabalara yönelik devam etmektedir. Güneykent kasabasıyla başlayan çalışmamız bugün Büyükgökçeli kasabasından yerel yönetim desteğiyle gelen 40 kişilik 30-69 yaş bayan gruba yönelik kanser tarama çalışması yapılmıştır. 22 kişiye mamografi çekim yapılmış olup; 28 kişiden biyopsi alınmıştır. 40 kişiye kanser tarama konulu eğitim yapılmıştır. Sonuçlar çalışıldıktan sonra kendilerine bildirilecektir.

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak amacımız halkımızın; hızlı yoğun ve meşakkatli geçen yaşam sürecinde sağlığımızın bize "Allahü Tealanın emaneti olduğu bilinciyle" kanser tarama programlarına katılarak, zamanında gerekli tedbirin alınmasını sağlayarak, sağlıklı yaşam bilinci oluşturmaktır.

Bu amaçta desteğini esirgemeyen ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erken Teşhis Hayat Kurtarır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement