Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Acar Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Acar Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Acar Açıklaması

"Türkiye'de son 12 ayda oluşan ilave istihdam 1 milyon 60 bin.

08.01.2014 18:35

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, " Türkiye'de son 12 ayda oluşan ilave istihdam 1 milyon 60 bin. Gelir dağılımı en önemli göstergelerden biridir. Türkiye en hızla düzelen bir ülke. 1 ve 2 doların altında Türkiye'de şu anda kimse kalmadı" dedi.

Şehitkamil Kültür Merkezi'nde Valilik, Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı ile Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürlüğünce düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Getirdiği Yetki ve Sorumluluklar" konulu toplantıda konuşan Acar, Türkiye'nin daha önce sosyal güvenlik bakımından önünü göremeyeceği bir süreç yaşadığını söyledi.

Acar, uygulama ve reformların yanı sıra kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla artık sosyal güvenlik açıklarının Türkiye için risk olmadığı bir dönemin konuşulduğunu vurguladı.

Sosyal güvenlik açıklarının gayri safi milli hasılaya oranının, 2008 yılında yüzde 3 iken bugün 1,3'e gerilediğini anlatan Acar, gelirlerin giderleri karşılama oranının ise yüzde 51'den yüzde 61'e çıktığını bildirdi.

Son 4 yılda 4 milyona yakın aktif sigortalının sisteme girdiği, 1 milyon 650 bin kayıt dışı çalışanın kayıt altına alındığı bilgisini veren Acar, "Şu anda 10 milyon emeklimize evde aylık almak istemeleri halinde bunu gerçekleştirecek sistem oluşmuş. 500 profesyonelin görev aldığı 'Alo 170 Hattı' ile en fazla 3 çalmada sosyal güvenlikle ilgili ne sorarsanız sorun, 'Ne zaman emekli olabilirim? Hizmet sürem ne kadar?' bunlara cevap verebilme imkanı sağlanmış" ifadesini kullandı.

Yasayla ilgili bazı sanayicilerin, cezalar konusunda tedirgin olduğunu belirten Acar, bu konuda endişe edilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Bu yılı, yasanın anlaşılması, tüm hükümleriyle yürürlüğe girmesi için bir eğitim, öğretim, bilgilendirici, yol gösterici dönem ilan ettiklerini aktaran Acar, "Arkadaşlarımız size ilk geldiklerinde iş yerinizdeki eksiklikleri söyleyebilir. Lütfen siz de bu süre içinde bunları tamamlayın. Bir kişinin ölümünün manevi sorumluluğunu hiç birimizin kaldırması mümkün değil" diye konuştu.

Nitelikli işçi sorunu ve istihdam

Acar, 28 üye ülkenin bulunduğu Avrupa Birliğinde (AB) işsizlik ortalaması yüzde 10,9 iken Türkiye'nin 2013 yılı eylül ayı itibarıyla 9,9 oranına sahip olduğunu belirti. Bunun sevindirici olduğuna değinen Acar, "Halen Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerin üzerindeyiz. Bunun için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Kötü değiliz ama çok iyi de değiliz" değerlendirmesinde bulundu.

İŞKUR aracılığıyla 10 ve 10'un üzerinde işçi istihdam eden işletmelere yönelik çalışmalarda, iş yerlerinin nitelikli elman sorunu yaşandığını dile getiren Acar, şöyle devam etti:

"74 ilde tam, 7 ilde örneklemeyle 100 bin 850 iş yerine gittik. Tek tek soruldu. Nedir sonuç? 259 bin açık iş var. Her 3 iş yerinden birinde açık iş bulunuyor. En fazla açık iş, tekstil işçiliği, dikiş makinesi operatörlüğü diye devam ediyor. Her 100 işverenden 75'inin nitelikli çalışana ihtiyacı var. İşverenlerin yüzde 60'ı burada sebep olarak mesleki nitelik ve beceri eksikliğinden dolayı bu sorunu yaşadığını belirtiyor."

Maastricht kriterlerinin bazılarına Avrupa'nın birçok ülkesi uymazken Türkiye'nin bu yönde çok güzel noktaları yakaladığını bildiren Acar, şunları kaydetti:

"Türkiye'de son 12 ayda oluşan ilave istihdam 1 milyon 60 bin. Gelir dağılımı en önemli göstergelerden biridir. Türkiye en hızla düzelen bir ülke. 1 ve 2 doların altında Türkiye'de şu anda kimse kalmadı. Bugün Hindistan, Çin, büyüme oranlarıyla örnek gösteriliyor. 1 doların altında binlerce, milyonlarca insan bulabilirsiniz çalışan. 2002'de 4 dolar seviyesinde yaşayan nüfusumuz yüzde 30 iken bugün bu oran yüzde 2,7'ye gerilemiş. Yeterli mi? Değil ama gelinen noktayı göstermesi bakımından önemli."

"Hiçbir çalışanımıza bir zarar gelsin istemeyiz"

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da kanunun getirdiği zorunluluklardan, uzman temininde zorluk yaşadıklarını dile getirdi.

Kanundaki cezaların çok ağır olduğunu savunarak, uzman çalıştırmak için başvuran iş yerlerine uzmanlar temin edilinceye kadar cezadan muaf tutulmalarını isteyen Konukoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aksi takdirde her ay ceza yeriz. Bunları ödeme şansımız yok ama iş yerimizde iş kanununun gerektirdiği önlemleri sağlık yönünden alamıyorsak bunların cezasına razıyız. Buna itirazımız yok. İşverenler olarak hiçbir çalışanımıza bir zarar gelsin istemeyiz. Hedefimiz tüm iş yerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını en yüksek seviyeye çıkarmaktır. Kanun, çalışan eleman için de işverenler için de çok önemli. Türkiye olarak dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz varsa kültürümüz, işletmelerimiz, verimliliğimiz, çalışanlarımızla her şeyimizle ilk 10'da olmalıyız. Önemli olan; el birliğiyle ülkenin topyekun ilk 10'a girmesi lazım. Bize fırsat verilirse bunları başarabiliriz."

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise iş sağlığı ve güvenliğinin önemli olduğu söyledi.

İş dünyası olarak daha çok üretmek, istihdam sağlamak istediklerini ve bu yönde engellerin kaldırılmasını beklediklerini ifade eden Bartık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından, Gaziantep'te istihdamın artırılması konusunda ciddi anlamda katkı beklediklerini bildirdi.

Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, katılımcıları kanun hakkında bilgilendirdi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Acar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement