Buhar Kazanı 2 Bin 680 Barda Patlamış - Son Dakika
Güncel

Buhar Kazanı 2 Bin 680 Barda Patlamış

Buhar Kazanı 2 Bin 680 Barda Patlamış

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki çamaşır yıkama fabrikasında 19 Kasım 2014'te 5 işçinin ölümü ve 17 işçinin de yaralanmasına yol açan buhar kazanı patlamasına ilişkin davanın görülmesine Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

06.12.2015 12:15

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki çamaşır yıkama fabrikasında 19 Kasım 2014'te 5 işçinin ölümü ve 17 işçinin de yaralanmasına yol açan buhar kazanı patlamasına ilişkin davanın görülmesine Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Patlayan buhar kazanını üreten firmanın sahibi Galip Yarar, işletme basıncı 12 bar olan kazana 2 bin 680 barlık basınç uygulandığını iddia etti.

Olaydan sonra fabrika sahibinin de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Buhar kazanının imalatını yapan Konya'daki firmanın sahibi Galip Yarar hakkında da tali kusurlu olarak dava açıldı. Hepsi tutuksuz yargılanan 6 sanık hakkındaki davanın görülmesine Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Patlamanın olduğu fabrikanın sanıkları suçu buhar kazanına atarken, patlayan kazanı üreten firmanın sahibi Galip Yarar ise davanın üçüncü duruşmasına katıldı. İşletme basıncı 12 bar olan kazana 2 bin 680 barlık basınç uygulandığını iddia eden Yarar, "Bu kazan yanlış kullanım sonucu patlamıştır. Ayda bir kez temizlenmesi gereken kazan, 17 aylık süreçte kazana hiçbir bakım yapılmamıştır. Ayda bir kez temizlenmesi gereken ELK 4 adlı cihazın uçları bir kez dahi temizlenmemiş. Hatta bu kazan patlamadan üç gün önce arıza yapmış. Arızayı, yeterli ehliyeti olmayan sanıklardan Mehmet Büyükdeniz'in tamir ettiği zannedilmektedir. Hatta olayın meydana geldiği günün sabahında saat 07.00'de bu kazanı Sami Gözler'in yaktığını öğrenmiş bulunmaktayım. Sami Gözler, kazandan sesler gelmesi üzerine Mehmet Büyükdeniz'e haber veriyor, Büyükdeniz ise 'Buhar sesidir' diyerek önemsemiyor" diye konuştu.

PATLAMALAR EHLİYETSİZ KİŞİLERDEN KAYNAKLANIYOR

Buhar kazanının bakımıyla ilgili tesiste sadece Ahmet Ergüven'e bilgi verdiklerini, hiç kimseye eğitim vermediklerini anlatan Yarar, "Şayet buhar kazanını olay günü çalıştıran Sami Gözler eğitim almış olsaydı, kazandan gelen seslerin buhar sesi olmadığını anlayabilecekti. Böyle bir kaza meydana gelmeyebilecekti" dedi.

Türkiye'de olduğu gibi dünyada da buhar kazanlarının patlamasına ehliyetsiz kişilerin kullanımının neden olduğunu söyleyen Galip Yarar, "Nükleer santraller gibi benim üretmiş olduğum kazanların da mukavemet gücü normal işletme basıncının yüzde 50 fazlasıyla test edilmektedir. Bu kazanın işletme basıncı 12 bardır. Bunun test basıncı ise 18 bardır. Kazanımız bu testi geçmiştir. Bu konudaki belge makine mühendisleri odasının belgelerinde de mevcuttur. Dolayısıyla benim ürettiğim kazanın 18 barda herhangi bir sorun teşkil etmeden çalıştığı sabittir. 12 olması gereken barın 230 kat fazlasıyla 2 bin 680 barda kazanın patladığını hesapladım" dedi.

Duruşma, diğer tanıkların dinlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için ertelendi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Buhar Kazanı 2 Bin 680 Barda Patlamış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement