Baykal: Bu Kurumlara Saygı Göstermek Lazım - Son Dakika
Güncel

Baykal: Bu Kurumlara Saygı Göstermek Lazım

Baykal: Bu Kurumlara Saygı Göstermek Lazım

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, hakkında yıkım kararı verilen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği lokalini ziyaret etti.

05.12.2014 20:58  Güncelleme: 10:15

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Büyükşehir Belediyesi'nin park projesi kapsamında hakkında yıkım kararı verdiği Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) lokalini ziyaretinde, "Bu kurumlara saygı göstermek lazım. Kadın ve erkeğin fıtraten eşit olduğunu düşünmüyor olsanız bile bunu yapmanız lazım. Birileri 'Eşittir' diye düşünecek ve kadın- erkek eşitliği anlayışına dayalı çalışmalar sergileyecek ve bunu saygıyla karşılayacağız" dedi.

Deniz Baykal, beraberinde CHP Antalya milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut'la birlikte Antalya eski İl Özel İdaresi alanı park projesi kapsamında yıkılacak ÇYDD Lokali'ni ziyaret etti.

BASKILAR ÜZÜNTÜ VERİCİ

ÇYDD Antalya Şube Başkanı Hatice Karateke, dernek avukatı Tuncay Koç ve ÇYDD gönüllülerinin karşıladığı Baykal, Antalya Sanatçılar Derneği'nin (ANSAN) Büyükşehir Belediyesi tarafından polis zoruyla tahliye edilmesinin herkesi üzen bir gelişme olduğunu söyledi.

'Kültür- sanat ve dayanışma kurumlarının baskılara maruz kaldığını görmek çok üzüntü verici' diyen Baykal, Antalya'nın Türkiye'nin de ötesinde dünyanın çok özen gösterilmesi gereken bir kent olduğunu söyledi.

Sadece tarihi kültürel ve derin geçmişi açısından değil, bugünün şartlarında da Antalya'nın evrensel nitelik kazanmış bir kent olduğunu belirten Deniz Baykal, 'Dünyanın her yerinden insanlar Antalya'ya yönelik ilgi ve sahiplenme sergiliyor" dedi.

Antalya'nın bir dünya kenti haline gelmesinin ekonomik olduğu kadar kültürel yararı da bulunduğunu aktaran Deniz Baykal, kentin kendine özgü konumu, durumu olduğunu savundu.

'İÇİMİZ ACIYOR'

Antalya dışından kente gösterilen özenin Antalya'yı yönetenler tarafından da gösterilmesi gerektiğini dile getiren Baykal, "Antalya'nın televizyonlarda güvenlik güçlerinin kadınlara, insanlara saldırdıkları, yaka paça görüntülerin sergilendiği, masaların sandalyelerin dağıtıldığı, camların kırıldığı bir görüntü içinde sergilenmemesi gerektiğini düşünüyorum. İçimiz acıyor bunları görünce" diye konuştu.

Buna izin verilmemesi gerektiğini, var olan sorunların, ihtilafları çözmenin iyi niyetli yollarının aranması gerektiğini dile getiren Baykal, şöyle konuştu:

"Antalya kültürü, sanatı sahiplenmiş. Bunu elimizden geldiğince geliştirmemiz lazım. Antalya, kültür sanat faaliyetlerinin sahiplenildiği, özgürce gerçekleştirildiği bir kent olduğunu her vesileyle kanıtlamalıdır. Bu böyle sanat kültür özentisi değil. Bu bir yaşam biçimi. Bunun Antalya'nın sahiplendiği ortaya koymalıdır. Bu amaçla dernekler kurulmuş, çeşitli çalışmalar yapılıyor. ÇYDD gibi kurumlar çoğulcu toplum anlayışının gereği. Bu kurumlara saygı göstermek lazım. Kadın ve erkeğin fıtraten eşit olduğunu düşünmüyor olsanız bile bunu yapmanız lazım. Birileri 'Eşittir' diye düşünecek ve kadın- erkek eşitliği anlayışına dayalı çalışmalar sergileyecek ve bunu saygıyla karşılayacağız."

'İHTİLAFI BAHANE ETME'

Bunun aynı zamanda demokrat olduğunun da göstergesi olacağını savunan Baykal, bu tip düşünceleri ortadan kaldırmaya, bertaraf etmeye çalışmanın kimseye yakışmayacağını söyledi.

Sanat kuruluşlarının, ÇYDD gibi kuruluşların toplumun, belediyenin anlayışı ve himayesiyle varlıklarını sürdürmesi gerektiğini belirten Baykal, 'İhtilafı bahane ederek bunların hayat alanlarını tıkamaya çalışmak, etkisizleştirmek, ortadan kaldırmak değil, işbirliği geliştirmeye gayret etmek lazım" dedi. CHP eski Genel Başkanı Baykal, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Güvenlik güçlerine talimat vererek vurun kırın, atın, çıkarın bu bize yakışan, Antalya'ya yakışan, demokrasiye yakışan bir davranış değil. Olmuyor mu' Biliyorum her yerde oluyor ama Antalya'da olmasın. Biz Antalya'yı böyle tutuyoruz. Antalya böyle. Bırakın böyle götürelim. Buraya da dokunmayın. Belki daha da güzel olması lazım. Bunları yapalım. Sayın Belediye Başkanı da sanata ilgisi olan bir insan. Ona da yakışanı budur bence. Antalya'daki bu tip oluşumları sahiplenmek, desteklemek, sorunlarını aşmak. Sıkıntı varsa sıkıntıları diyalogla çözmek. Bu yakışır bunu bekleriz. Buradan da böyle bir çağrı yapmak isterim. Antalya'yı iyi bir kültür sanat kenti niteliğine kavuşturan, bu doğrultuda gayret gösteren kuruluşların güçlenmesine yardımcı olalım. Böyle bir iyi niyetli yaklaşım Antalya'ya yakışır."

BURS KAYNAĞI KESİLECEK

ÇYDD Şube Başkanı Karateke ise Antalya'da burs verdikleri öğrenci sayısının 146 olduğunu belirterek, "Burası bizim için bir gelir kapısı. Nedir bu' Burs giderlerini karşılamak. Sadece budur. Buraya karşı yapılacak her türlü müdahale kurumsal olarak ÇYDD ve onun burs verdiği öğrencileri kapsar. Keşke sayın Menderes Türel de bunu görebilse" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Baykal: Bu Kurumlara Saygı Göstermek Lazım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement