Balçova Arsa Mağdurlarından Darbeci Generaller Hakkında Suç Duyurusu - Son Dakika
Güncel

Balçova Arsa Mağdurlarından Darbeci Generaller Hakkında Suç Duyurusu

Balçova Arsa Mağdurlarından Darbeci Generaller Hakkında Suç Duyurusu

Balçova arsa mağdurları, 12 Eylül 1980 döneminin Genel Kurmay Başkanı ve Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Oyak ve 57'nci Havacılar Sitesi'nin yapımı ve planlamasında görev alanlar hakkında 'Görevi kötüye kullanıp haksız kazanç elde ettikleri' iddasıyla suç duyurusunda bulundu.

07.01.2012 19:23

Balçova arsa mağdurları, 12 Eylül 1980 döneminin Genel Kurmay Başkanı ve Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Oyak ve 57'nci Havacılar Sitesi'nin yapımı ve planlamasında görev alanlar hakkında 'Görevi kötüye kullanıp haksız kazanç elde ettikleri' iddasıyla suç duyurusunda bulundu. Askeri darbeden 31 yıl sonra gelen suç duyurusunun 3 bin arsa mağdurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen davasında tazminata esas olacak tarihin belirlenmesiyle yapıldı.

İzmir kamuoyunda 'Balçova arsa mağdurları' olarak bilinen hak sahiplerinin avukatı olan Mustafa Kemal Turan, İnciraltı mahallesinde Ali Osman Müzikhol'de arsa mağdurlarına hukuki süreçle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Arsa mağdurlarının AİHM'de süren tazminat talepli bir davaları olduğunu belirten Turan, hak sahiplerine ödenecek tazminatın hangi tarihten itibaren hesaplanacağının belirlenmesi adına bir suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Suç duyurusunun tazminatın süresinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Turan, "Arsa mağdurlarının hak kaybına uğramalarının nedeni 12 Eylül 1980 askeri darbesidir. Askeri darbe ile birlikte binlerce kişiyi ilgilendiren Balçova Belediyesi'ndeki projenin resmi evrakları, belgeleri, teknik çalışmaları ve hatta vatandaşın para ödediğine dair belgeler yok oldu. O dönem Oyak sitesi ve 57'nci Havacılar Sitesi kooperatifine eşitliğe aykırı bir mevzi plan anlayışı ile haksız imtiyaz tanındı. Dönem itibariyle Tahsin Şahinkaya Hava Kuvvetleri Komutanı'dır. O sitelerden biri havacı generallerden oluşmaktadır. Acaba Sayın Şahinkaya, bu generallere '12 Eylül'de darbe yapacağız. Gelin buraya başvurun' şeklinde tüyo mu verdi? Çünkü ertesi gün yani darbenin yapıldığı 12 Eylül günü başvuru olsaydı, işlem idari hukuku açısından rafa kalkardı" dedi.

Avukat Mustafa Kemal Turan, arsa mağdurlarına yönelik kıymet takdirinin 1980'den itibaren başlatılması söz konusu olursa yasal faizi ile birlikte 380-400 bin Lirayı bulacağını söyledi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balçova Arsa Mağdurlarından Darbeci Generaller Hakkında Suç Duyurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement